Hava Durumu

Belediye meclis üyelikleri belediye başkanları kadar önemli

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2024 14:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2024 14:41

Partilerin günlerdir aday belirleme çalışmaları nihayet geçtiğimiz gün kentimizde tamamlanmış oldu.
Bunu göre büyükşehir belediye başkanlığı için AK Parti'den Alinur Aktaş, CHP'den Mustafa Bozbey, İYİ Parti'den Selçuk Türkoğlu, Yeniden Refah Partisi'nden Sedat Yalçın ve Zafer Partisi'nden de Bayram Kazan'ın adaylıkları açıklanan isimler.
Beş partinin de 17 ilçe belediye başkan adaylarıyla gireceği seçimler için şimdi de meclis üyelerini ve listedike sıralamayı belirleme telaşı başlamış durumda.
Nitekim belediye başkan adaylarının belirlenmesinde partiler ne kadar hassas davranıyorsa aynı hassasiyeti hatta daha fazlasını meclis üyelerinin belirlenmesinde ortaya irade koymalıdır.
Çünkü belediye meclisleri yerel parlamento gibidir.
Hele ki büyükşehir belediye meclisleri, şehirlerin geleceğine dair hayati önem taşıyan kararların alındığı küçük bir parlamento görevi üstlenmektedir.
İşte bu yüzden yeri gelmişken vurgulamak istiyorum.
Önümüzde yerel seçimler var.
Burada sadece belediye başkanlarını değil aynı zamanda şehrin geleceğine karar verecek olan belediye meclis üyelerini de seçeceğiz.
Dolayısıyla seçmenler olarak belediye başkan adayı konusunda göstereceğimiz önemi belediye meclis üyeliği adayları için de göstermeliyiz.
Bu durum iktidar partisi için de muhalefet partileri için de geçerlidir.
Belediye meclis üyesi adaylarını seçmenin önüne dayatan karar verici parti yöneticileri unutmamalıdır ki, bu işin günahı da sevabı da beş yıl boyunca kendilerinindir.
Bunları neden aktardığımıza gelecek olursak.
Sonuç itibariyle farklı partilerden seçilmiş büyükşehir belediye meclisini oluşturan üyelerin kentimiz için önem arz eden bazı kararlar ne yazıktır ki oy birliğiyle alınamıyor.
Çünkü, partilerin belediye meclisi öncesi grup toplantılarında mecliste alınacak kararların öneminden ziyade çoğunluğu oluşturan iktidar partisine muhalfet etmek amacı gütmetedir.
Bu durum bazen de muhalefet meclis üyelerinin sunduğu öneriye iktidar meclis üyelerinin karşı çıkması gibidir.
Netice itibarıyla mecliste üye çoğunluğunu oluşturan partinin oylarıyla diğer bir ifadeyle 'oy çokluğuyla' kararlar alınmakta ya da reddedilmektedir.
İşte bu yüzden önümüzdeki seçimlerde özellikle seçeceğimiz meclis üyeleri iddia ediyorum başkanlar kadar çok önemlidir.
Beklenti şudur;
yakatsiz, teknik bilgisi olmayan, kentin menfaati için değil sırf muhalefet etmek için oy kullanan, beş yıl boyunca elini kaldırıp indirmekten başka hiç bir katkısı bulunmayan, yapılan yoklamada çoğunluğu oluşturmaktan başka sıfatı olmayan, helali haramı ayırt edemeyen, tüyü bitmemiş yetimin hakkını grup kararı diyerek yenmesine göz yuman, yanlış olduğunu bildiği halde sözde vicdanını rahatlatmak için mazeret belirterek meclise katılmamayı dürüstlük zanneden, belediye meclis üyeliğinin görev ve yetkilerinden bi haber, özelliği sadece nüfus çoğunluğu olduğu için meclis üyesi yapılan, menfaati için iş takipciliği yapanları vs. vebali çok büyük bu kutsal göreve laik görülmemesidir.
Seçmenin de sadece başkan adayının kim olup olmadığına gösterdiği hassasiyeti meclis üyeliği için de oy vereceği listelerdeki isimler arasında iyi tercih yapmalıdır.
Ayrıca büyükşehir ve ilçe belediye  başkanlığı için farklı partilerin adayına oy kullanbileceğiniz gibi farlı bir partinin belediye meclis üyesi listesine de oy verilebilinir.
Seçmen arzu etmesi halinde üç ayrı oy pusulasında yer alan aynı partinin belediye başkanı ve meclis üyesi listesini de tercih edebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.