Hava Durumu

Bursa’da en çok turistin gittiği Cumalıkızık'a yakışmayan görüntüler

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2025 23:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2025 23:33

Kentimizin kadim tarihi geçmişine yapılan en büyük saygısızlık, bırakılan kültürel değerleri koruyup sahip çıkamamaktır. Halbuki geçtiğimiz hafta dünyadaki Katoliklerin Ruhani Lideri ve aynı zamanda Vatikan Ülkesi’nin Devlet Başkanı Papa 14. Leo, 1700 yıl önce atalarının yaşadığı İznik’e gelip tarihine sahip çıktığını dünyaya gösterirken bizim yaptığımıza bakır mısınız?

Bursa’ya yerli ya da yabancı gelen turistlerin yüzde 90’ının gittiği Cumalıkızık’ta hayal kırıklığı yaşanıyor.

Papa’nın Türkiye ziyareti için İtalya’dan İznik’e gelen yabancı gazeteci dostlarımızın görmek istedikleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Cumalıkızık’a birlikte gittik.

Misafirlerimizin Cumalıkızık’ı merak edip görmek istemelerinin amacı şöyle açıklıyor:
700 yılı aşkın süredir koruyup günümüze kadar gelmesini sağlayan köylerinde, tıpkı geçmişte olduğu gibi atalarının yaşamlarını sürdüren insanlarla tanışıp asırlar boyu ayakta kalmayı başarmış yapıların mimarisini görüp incelemekti.
Bununla da kalmayıp çektikleri fotoğraf ve görüntüleri görev yaptıkları yabancı medya kuruluşlarında yayınlatacak olmaları şehrimizin tanıtımı için önemliydi.

Bu duygu ve düşüncelerle pazar günü gittiğimiz Cumalıkızık’ta hayal kırıklığı yaşadık.

Nitekim köyün girişinde başlayan trafik kargaşası, köy meydanında panayırı aratmayan, derme çatma, gelişi güzel sağa sola yayılmış satış tezgâhlarıyla karşılaştık.
Köyün iç kısımlarına doğru ilerlediğimizde ise, neredeyse her evin önünde bekleyen, tıpkı otobüs terminallerindeki çığırtkanlar gibi yemek ve içeceklerini över nitelikte bağırıp çağırarak insanları içeriye davet edenler dikkati çekiyordu!

Köyün meydanından yukarıya doğru ilerlediğimizde misafirlerimizin şaşkınlığı artmıştı.

Öyle ya… Cumalıkızık’ı değerli kılan yaşam alanı evlerin dış duvarlarına şalvar ve kıyafetler asılarak vitrin olarak kullanılmasının bir amacı olup olmadığını soran gazeteci misafirlerimize izah etmekte zorlandığımızı anlayınca bu kez de şunu sordular:
“Dünya Mirası kabul edilmiş Cumalıkızık’ın bu ve benzeri olumsuz yönlerini görüp denetleyen Türkiye Cumhuriyeti’nde yetkili birim yok mu?”

Kimse kusura bakmasın, bu soruya utanarak verdiğimiz yanıtımız ancak şöyle oldu:
“Tespitler yapıldı. En kısa sürede önlem alınacak.”

Halbuki bu hiç hoş olmayan manzaraların her geçen gün arttığı gerçektir!
Halihazırda 58 ülkeden 194 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler’in (BM) ortak kuruluşu UNESCO’ya girme başarısını göstermiş Cumalıkızık’a bu manzaralar yakışmıyor.

Hiç şüphe yok ki Cumalıkızık’ı dünyaca üne kavuşturan, burada yaşamlarını sürdürmeye devam eden yerel halktır.
Onlar diğer Kızık köyleri gibi yaşam alanlarını koruyup kollamasaydılar bugün Cumalıkızık’tan söz etmeye gerek duyulmayacak bir köy kalacaktı.

Bu yüzden Cumalıkızık’ı bu duruma getirenler sizler olarak, daha sonraki kuşaklara bu özelliğini geliştirerek taşımak istiyorsanız her zamankinden çok sahip çıkmalısınız.
Aksi halde Cumalıkızık’ın değerini sadece burada tezgâh açıp satış yapmaktan ibaret zanneden insanların kontrolüne geçer köyünüz.

Kısacası, köyünüzün yabancısı olursunuz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.