Hava Durumu

GEÇMEDİĞİNİZ KÖPRÜYE KULLANMADIĞINIZ OTOYOLA PARA ÖDEMİYORSUNUZ

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2021 16:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2021 16:24

"Geçmediğimiz köprünün, kullanmadığımız yolun, gitmediğimiz şehir hastanelerinin yapım maliyeti bizlerden kesilen paralarla ödeniyor."

Bu söylemlerin acaba ne kadar doğru ne kadar yanlış olduğunu açıklanan resmi rakamları paylaşarak takdiri size bırakıyorum.

Önce yazısından alıntı yaptığım Hürriyet Bursa ekinde yazan meslektaşım Hasan Bozbey'e teşekkür ediyorum.

Öncesini hatırlayalım...

Yap-işlet-devret anlaşmasıyla Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu 2018'de tamamlanıp hizmete açılmıştı.

Devletin cebinden bir kuruş çıkmadığı gibi garanti araç geçiş kotası konulan anlaşma gereği 22 yıl sonra işletiminin tamamen devlete devredilecek olmasıdır.

Anlaşmaya göre Osmangazi Köprüsü'ne 40 bin günlük garanti edilen araç kotası konulmuştu.

Bu hatırlatmaları yaptıktan sonra günümüze gelecek olursak hani kullanmadığımız otoyolun geçmediğimiz köprünün parasını ödüyoruz denilen otoyolun da köprünün de 2021 yılının ilk altı aylık dönemindeki araç geçiş rakamları açıklandı.

Buna göre Osmangazi Köprüsü'nden söz konusu kota 42 bin 135'lik günlük birim araç geçişi aşılarak günlük trafik karşılama oranı yüzde 105'e yükselmiş.

Ayrıca köprünün ilk kesimini oluşturan Hersek-Orhangazi arası gişelerden garanti edilen araç sayısı 40 bin olurken geçen araç sayısı 51 bin 998'e ulaşmış.

Yanı sıra Bursa Batı-Balıkesir Batı arası gişelerden 17 bin garanti araç sayısı belirlenirken geçen araç sayısı ise 34 bin civarında olmuş.

Balıkesir Batı-İzmir gişelerinden ise 23 bin günlük araç garantisi verilirken geçen araç sayısı 21 bin 960 olmuş.

Bu rakamlara ulaşılmasından dolayı oluşan diğer bir gelişme de köprü ve otoyol geçiş garanti rakamı aşıldıktan sonra elde edilen gelirin yüzde 30'u Hazine'ye ait olacak.

Bu da şu demek oluyor.
Araç geçiş rakamları kotanın üzerine çıktığı her rakam devletin kasasına girecek ekstra rakam demek.

Otoyol projesinin daha farklı bir önemli bakış açısı da trafik kazaları, zaman ve yakıt tasarrufu gibi etkenlerin ortaya koyulduğunda ülke ekonomisine yıllık 1 milyar lira tasarruf sağlayacak olmasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.