Hava Durumu

İHRACATÇININ SORUNLARINA KİMSE EĞİLMEYECEK Mİ?..

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2021 16:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2021 16:28

Şu anda ülkemizde her geçen gün değeri daha da anlaşılan ihracat sektörü, ne yazık ki birçok sorunla da boğuşmak zorunda kalıyor.

Artan maliyet ve finansman sorunları dışında, üretimde kullanılacak malzeme bulmakta zorluk çeken ihracatçı firmaların, bugünlerde bir başka büyük sorunu daha oluştu.Tüm dünyada yaşanan konteyner sıkıntısı, üretici-ihracatçı firmaları çok zorluyor. Bir türlü Gemlik’e gelemeyen gemi nedeniyle, mecburen TIR bularak malını karadan Avrupa’ya göndermek isteyen Bursalı firmalar, bu kez de 3 bin eurodan 4.000-4.500 eurolara çıkan full TIR fiyatları karşısında şaşkın bir bekleyiş içindeler…

Yani ihracatçıların tüm hesapları altüst olmuş durumda bugünlerde…

*                               *                                         *

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki; pandemi nedeniyle turizm gelirlerinin düşmesi, Türkiye ekonomisindeki dış ticaret dengelerini de kökünden sarstı. 2020 yılı turizm geliri   beklentilerin çok altında kalınca, ülkemizin ihracat artışlı dış ticaret gelirine çok daha fazla ihtiyaç duyuldu bu dönemde…

Avrupa ülkelerinin Çin’den hammadde, yardımcı malzeme ve mamul mal ithalatını durdurması, Türkiye’nin işine gelmişti aslında… Bugün birçok AB ülkesi firması, ithalatçı ülke olarak Türkiye’yi görüyor ve bazı hammadde ve ara malları ülkemizden almayı tercih eder hale geldi. Pandeminin Türkiye dış ticaretine böyle bir faydası oldu aslında…

Ama gel gör ki, bu da bir başka soruna yol açtı. Ülkemizde üretilen birçok üretim malzemesi, peşin ödemenin cazibesiyle ihracata yönlendirilir oldu. Sunta, MDF-LAM, cam, galvaniz, mermer, DKP saç, profil ve aliminyum gibi üretimde kullanılan birçok önemli malzeme ihracata gitmeye başlayınca, ülkemizdeki üreticiler peşin parasıyla bile mal bulamaz hale geldiler.

Üretim malzemesi bulamayan ve üretimi durma noktasına gelen  birçok işletme, fahiş fiyatlarla tedarikçilerin kapısını aşındırmaya devam ederken, döviz kurlarındaki artışlarda darbe üstüne darbe vurdu KOBİ türü imalatçı işletmelerin üstüne…

                           KONTEYNER BULMAK BÜYÜK SORUN

Çoğunluğu ihracatçı KOBİ nitelikli firmaların sorunu, yalnızca üretim malzemesi bulmak değil tabii ki… Şu pandemi krizi koşullarında; finansman sorunları da başına büyük bela imalatçı işletmelerin…

Bankalardaki yüksek faizli krediler, birçok KOBİ sahibinin başını ağrıtırken, işyerinin kapısına geçici olarak kilit vuran firmalara da rastlıyoruz artık küçük sanayi sitelerinde…

Tüm bunları bu noktada bir tarafa bırakarak, şimdi bir başka soruna dikkat çekmek istiyorum ben…

Her zaman reel sektörün içinde olan ve Bursa’daki üretim ekonomisinin dönen çarklarını yerinde tespit edebilen bir ekonomi yazarı olarak; ihracatçıların önemli bir sorununu gündeme getirmek istiyorum şimdi.

Nedir bu önemli sorun..Tabii ki lojistik hizmetleri…

Zar-zor da olsa üretim malzemesini temin eden, içine kattığı üretme katma değeri ile iyi bir ihracat mamulü üreten KOBİ türü mikro-küçük ve orta boy işletmeler, bugünlerde TIR bulmak ve konteynıra ulaşmak için büyük çaba sarfediyorlar.

                               “YALANCI ÇOBANLARA DÖNDÜK”

Bu konuyu tesadüfen öğrenmeme bir KOBİ sahibi sebep oldu. Ayaküstü bir iş görüşmesinde; konteyner bulamadığı için, İngiltere için ürettiği 2 konteyner malını atölyesinde bekletmek zorunda kalan bu KOBİ işletmesi sahibi, artık atölyesinin gönderemediği mallar nedeniyle adım atılamaz hale geldiğini belirterek, ilgililerden yardım istedi.

İşte BTSO üyesi olan bu ihracatçı-KOBİ sahibinin dile getirdiği sorunlar şu şekildeydi: “Tüm dünyada herkes çok zor bir dönem geçiriyor. Ama hayat da sürüyor. Benim 12 kişinin çalıştığı küçük bir işletmem var. Bu atölyede Almanya-Belçika-Hollanda gibi AB ülkeleri için özel ölçü ve özellikte dekoratif vitrinler ve gastronomi mobilyaları üretiyorum. AB’de ihracat pazarımız iyi, operasyon gücümüz güçlü sayılır. Ama son 3 aylık süreçte üretimde kullandığımız bazı malzemeleri bulamaz hale geldik. Bunu bir şekilde aşsak bile bir başka sorun canımızı acıtıyor bugünlerde… Anlaşmasını yaptığımız ve ödemesini aldığımız birçok ihracat ürününü gönderemez hale geldik. Gemlik’e yanaşması beklenen gemiler bir türlü gelmeyince, İngiltere konteynır yüklememiz de bir macera oldu. 15 gündür malımı sevk edemiyorum. İngiltere’deki alıcı firmanın güvenini kaybetmeye başladık. Bizim ihracatımız - Yalancı Çoban hikayesine- döndü. Her gün ne bahane üreteceğimiz şaşırdık. Bu işe ilgililerin-bilgililerin bir el atmasını bekliyoruz. İhracatçıların lojistik sorununa bir çözüm bulsunlar artık”… İhracatçı firmalarımızın temel sorunları bunlar…

Şimdi bu sorunlara bir el atacak kurum ve kuruluşlar bekleniyor.

Özelde; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Uludağ İhracatçı Birlikleri, bu sorunların Hükümet düzeyinde dile getirilmesi ve çözülmesi için bir şeyler yapabilirler.

Genelde yine ülkemizdeki bütün ihracatçı birlikleri, TOBB, STK’lar ve tabii ki Ticaret Bakanlığı bu sorunların çözümü için ihracatçıya el uzatabilirler.

Ülkemize döviz kazandıran bu üretici KOBİ’lerin korunup-kollanması, ülkemizin dış ticaret mali dengesinin sağlanması için de önemli bir gelişme olur.

Ve sonunda kazanan KOBİ’ler de olur… Devlet de…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeye devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz. (Claude PEPPEER)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                     KONTEYNIR SORUNU ve

                            MOBİLYA İHRACATI…

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı’nın geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı bir açıklama, Bursalı ihracatçıların konteynır sorununu doğrulayan bazı noktalar içeriyor.

Mobilya sektörünün çok iyi bir üretim-ihracat performası yakaladığı bu süreçte ihracat lojistiğinde büyük sıkıntılar yaşandığından dem vuran MOSDER Başkanı Mustafa Balcı: “Bir süredir yaşanan konteynır sorunu nedeniyle, halihazırda anlaşması yapılmış ürünlerin ihraç edilmesinde dolayısıyla müşterilerimize teslimatında konteynır tedariki problemlerimiz var. Bu sorun mobilya ihracatını engelliyor. Ayrıca geçtiğimiz yılın yaz mevsiminden beridir hammadde temin sıkıntısı yaşıyoruz. Kimse ihtiyacından fazlasını stoklamak amacıyla  hammadde almasın. Üretimde malzeme sıkıntısı yaşanmasının temel sebebi; stokçuluktur” diyerek, sektörünün son günlerdeki 2 temel sorununu özetledi.

Görüldüğü gibi; tüm üretici-ihracatçılar sıkıntılı…

Bu konularda çözüm yaratmak; Bakanlığın, İhracatçı Birliklerinin, TOBB ve Ticaret ve Sanayi Odalarının etkili çalışması ile oluşabilir.

Öyleyse; ihracatçının sorunlarını çözmek için herkes göreve…

İhracatçıyı da küstürmeyin artık!..

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.