Hava Durumu

İPEKYOLU FİLM FESTİVALİ SÜRSEYDİ BU YIL 15.’Sİ YAPILACAKTI...

Yazının Giriş Tarihi: 22.11.2021 16:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.11.2021 16:38

Son yıllarda Türkiye'de düzenlenen fotoğraf ve film festivallerinin sayısında önemli bir artışın olduğu görülmekte...

Bu, hem o kentin kültür ve sanatına katkı sağlıyor hem de turizmine.

Kent yönetimleri düzenlenen bu tür sayesinde hem sinema sanatına, kültüre katkı sağlamayı hem de turizm odaklı kentlerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımının yapılmasını amaçlamakta yani.

Bu aşamada fotoğraf yahut film festivalleri süresince kente gelen ziyaretçilere, kentin tarihsel ve kültürel zenginlikleri tanıtılmakta ve rehber eşliğinde gerçekleştirilen turlar ile ziyaretçilerin keyifli bir zaman geçirmesi planlanmakta.

Böylece fotoğraf yahut film festivalleri kapsamında kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler için festivalin düzenlendiği ilin bilinirliğinin arttırılması hedeflenmekte.

* * *

Film festivalleri, sinema ile kurduğumuz ilişkide önemli bir yere sahiptir.

Fotoğraf festivalleri de kültür kaynaşmasına, tanışmaya ve bir noktaya aynı gözle bakmamıza zemin hazırlar.

Bu ilişkiyi, inişli çıkışlı, vazgeçemediğimiz karmaşık bir ilişkiye benzetirsek, film ve fotoğraf festivalleri bu sürecin en renkli, heyecanlı, hareketli, sorgulayıcı, sürprizlere açık derinlikli mekânı ve imgelemidir.

Bu festivaller özellikle de eğlence, aksiyon ve gösteriye odaklı ana akım film ve fotoğrafların ayaklarımızı yerden kesmeye çalıştığı, bakışımızı körleştirdiği anlarda, bizleri yere indirmeye çabalar.

Kişisel ve toplumsal deneyimlerimizden hareketle sorunlarımız üzerine düşünmemiz, sorular sormamız gerektiğini anımsatır.

Üstelik de bunu en keyifli yollarla, görüntüler eşliğinde, duygularımızı harekete geçirecek şekilde ve yaratıcı bir dille, bakışla yapmaya uğraşır.

* * *

Kentimizdeki Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali, Bursa'da 2006-2009 yıllarında aralık ayında düzenlenmiş bir film festivaliydi.

Rahmetli Hikmet Şahin başkan zamanında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilmişti.

Bursa İpekyolu Film Festivali'nin ilki 13-17 Aralık 2006 tarihlerinde düzenlendi.

İkinci yıldan sonra Başkan Recep Altepe döneminde sona erdirildi.

Bir başka biçimde sürdürülmek istense de olmadı...

Eğer Bursa İpekyolu Film Festivali sürseydi bu yıl 15.’si yapılacaktı.

Kültür ve sanata yapacağı katkı yanında Türkiye ve dünyaya Bursa’nın tanıtımı daha iyi yapılacaktı.

Başkan Alinur Aktaş göreve gelir gelmez bu festivali Bursa film Festivali adıyla yeniden başlatma kararı almıştı ama salgın nedeniyle girişim başlatamadı.

Ancak Alinur başkan salgın sonrası bunu başlatacağını belirtiyor.

* * *

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği’nin (BUFSAD) iş birliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest), ise bu yıl ‘Göz Göze’ temasıyla 19 Kasım günü kapılarını 11. kez açtı...

28 Kasım’a kadar sürecek...

Festivalin konuk ülkesi ise Azerbaycan...
Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle dijital ortamda yapılarak Türkiye’nin ilk sanal fotoğraf festivali olma başarısını gösteren BursaFotoFest, bir yıllık aranın ardından ‘Göz Göze’ temasıyla yeniden fotoğraf tutkunlarını Bursa’da yüz yüze buluşturuyor.

Her yıl Türkiye’den ve dünyadan birçok fotoğraf sanatçısını bir araya getiren BursaFotoFest, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleşen festival kapsamında sergilerin yanı sıra gösteriler, sanatçı konuşmaları, ustalarla söyleşi, belgesel film gösterimi ve portfolyo değerlendirmeleri gibi birçok yan etkinlik de düzenlenecek. BursaFotoFest’in mekânı, her yıl olduğu gibi Atatürk Kongre Kültür Merkezi Fuar Alanı.
Festivale 12 ülkeden 262 fotoğrafçı katılıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.