Hava Durumu

İRAN'IN MISIRI İSTİLASI

Yazının Giriş Tarihi: 25.03.2023 16:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.03.2023 16:43

Fakat bu iddialar yıkılmaya maruz kalmış Mısırlıların, izzeti nefislerinin onurunu muhafaza için uydurdukla rı efsaneden başka birşey değildir. O zamanlar vakıa Mısır’ı ele geçirmek isterlerdi fakat Mısırlılar kendi k endilerini bu istilaya maruz bırakmaktaydılar. Mısır’ın doğu cihetini kuşatan,çöl ile Nil vadisi, istila edilmel eri için şahrah yani hazır ve büyük bir zafer yolu gibi açıktı. İranilerin Mısır’ı istila etmelerine tesadüfte ya rdımcı oldu. Ameziyes maiyetindeki yunanlı general lerden Faez, Mısır’dan firar etmiş ve İran’a sığınmıştı. Faez metin ve azimkar bir kimseydi. Mısır’ın her tara fını iyi bilen birisiydi. Kiklos’un enbirinci düşüncesid e, çölden geçmek için lazım gelen Su’yun azlığı idi. Faez; Kiklos’a çöl ve sahile hakim olan Şeyh’e yakın davranıp uyuşması gerektiğini tavsiye etti. Bu teklif yapıldığında, kabul gördü. Suyu temine muvaffak ola n İran ordusu, o sırada Pelöz yakınlarına kadar gelmi şti. Ordu Pelöz civarına geldiği sırada Ameziyes haya tını noktalamıştı. Ameziyes’in oğlu 3. Pesemetik devl etin başına geçmişti. Mısırlılar, mabudlara son derec e itimat ettikleri halde, nefislerine söz geçirememe h alinden kurtulamamış idiler.

Daha doğrusu Mısır,(120)artık tefessüh etmişti. (12.s ülale zamanında bir Mısır Mabedi Resim altı yazısı)

Amezis’in bütün müttefikleri, Mısırla olan ittifaklarını terk etmişlerdi. Ahali ülkenin her tarafında ecnebileri görmekteydi. Milli ırkın ve hiss-i milliyetin bozulması, Mısır’ın yıkılma sebebi olma yolundaydı.(121) İran or dusu Mısır’a girmiş, Pelöz’de Mısır askerleriyle çarpı şıyorlardı. Faez’in Mısır’da kalan çocukları, Fravunun hizmetinde bulunan Yunan askerleri tarafından babal arının gözü önünde öldürülmüştü. Kanlarını şarap dol u kaplara dolduruyorlardı. Akabinde askerler bu kanl ı şarapları hırs dolu olarak içmekteydiler. Karşı saflar üzerine yok edici bir kasıtla taarruza geçiyordu.

 

Akşamın yakınlığına doğru Mısır safları gerilemeye b aşlamıştı. Pesematik askerlerinin döküntüsünü topla yıp, kaleleri müdafaa edecek yerde, kendini kaybedi p, Menfis'e kapanmıştı. Kiklos teslim olması için Pes amatike haber göndermiş,gönderilen murahhaslar a hali tarafından parça parça edilmişti. Neticede; şehir birkaç gün süren muhasara sonunda teslime mecbur kalmıştı. Mısır-ı Ulya ile Libya havalisi, İranilerin elin e geçmişti. Asırlarca bölgeye yapılan saldırılara baş arı ile karşı koyan bu muhteşem devlet, şimdi kan içi nde yüzen bir yıkıntı haline gelmiş,enkaz görüntüsü veriyordu. Rivayete göre Menfes’in tesliminden on g ün sonra Kiklos, esiri Pesatemek’in,tutumunu gözde n,geçirmek için, Pesametek’in kızını ve oğlunu esir k ıyafetinde önünden geçirmiş, Pesametik evlatlarının idama götürüldüklerini gördüğü halde metanetine as la halel getirmemiştir. Fakat eski zevk arkadaşlarınd an birini düşkün bir halde gördüğünde,hıçkıra hıçkıra ağlamağa başlamıştı. Daha sonra başını yumruklarıy la dövmeye koyulmuştu. Kiklos evlatlarının durumun da metanetini kaybetmeyen bu adama arkadaşı için gösterdiği hassasiyetin sebebini, Pesametek’e sord urmuştur: 'Ey Keyhüsrev’in oğlu;benim felaketlerim o kadar büyüktür ki, buna ağlamak esasen fazladır fak at dostumun felaketi böyle değildir! Fiemanillah

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.