Hava Durumu

Adayların  gündeminde Bursa’nın yeni fayı var mı  ?

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2024 13:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 13:45

Hepimizin yüreği hopldı geçtiğimiz hafta başında…Bursa’nın yeni bir fayı daha ortaya çıktı, hem de Uludağ eteğinde.  Bursa’nın batısında Kayapa’dan  başlayıp Bilecik yönüne doğru giden…Zaten Mudanya-Gemlik hattı sürekli sarsılıyor, bir de buna yenisi eklendi. Bunu biliyoruz, ama bundan sonra ne yapılacak, önlemler nasıl alınacak asıl soru bu galiba ! Adayların belirlenmesinden şu ana kadar bu konuda somut bir çözümden söz eden, en azından “deprem projem budur “ diyen bir belediye başkan adayını duyamadım. Böyle bir açıklama ve etraflı bir proje sunan oldu ise özür dilerim. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için en yakın iki aday Alinur Aktaş ve Mustafa Bozbey ilk planda bunun sorulacağı isimler. Geçtiğimiz günlerde yazılı olarak Hürriyet Gazetesi’ne bu konuda bilgi veren Aktaş’ın 7 yılda yaptıkları, Bursa’nın sadece bir mahallesine yeterli olacak kadar gibi geldi bana…  Gazeteye verdiği bilgiye göre bu sonucu çıkardım ancak …O açıklamada ilginç bir bölüm de vardı. Yetkili ve ehil isimler, “gözlem yolu” ile riskli binaları saptıyormuş, ya da  belirleyecekmiş. Bunun için de başvuru gerekiyormuş. Yani göz kararı kontrol ile sorun mu  çözülecek? Belki de ben yanılıyorum…

CHP Bursa’da  mega projesini açıkladı !

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in aday tanıtım programı çerçevesinde geldiği Bursa’da bu konu hiç geçmemiş ve  şu açıklamayı yapmış. “Biz bir sürü proje tanıttık, en büyük projeyi ben açıkladım, bir daha açıklıyorum. Bursa’da trafiği de düzeltecek, yoksullara sahip çıkacak, yeşili artıracak, talanı bitirecek, Bursa’nın kent kimliğini ön plana çıkaracak, Bursaspor’u şampiyon yapacak bir mega proje… Mega projemiz şu, Alinur Aktaş’ı gönderiyoruz, Mustafa Bozbey’i getiriyoruz”

Çok yakın bir tarihte ve Bursa’nın yeni deprem fayının açıklandığı günlerde, CHP Genel Başkanı Özel’in yaptığı sunum ve konuşması böyle. Belki de Bursa’nın depremselliği hakkında bir bilgisi yoktu. Ama en azından bilgilendirilmesi gerekmez miydi  parti kurmayları tarafından ?

Yenice depremi ve Bursa’da  can kaybı

 Pazartesi gecesi tam yukarıda yazdığım bu satırları kaleme  alırken, deprem olmuş, gerçekten hissetmedim. Ama yakınlarımızdan telefon gelmeye başlayınca anladık ki, bize yakın  bir bölgedeki bir sarsıntı…Sonra da haber kanallarından şu bilgi geldi:

“Saat 21.38'de yerin 13,32 kilometre derinliğinde yaşanan deprem, İstanbul dahil çevre illerde de hissedildi.Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 30-35 saniye sürdüğünü belirttiği depremin ardından herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını söyledi.”

Ardından kentimiz için ve hem üzücü, hem de düşündürücü bir haber daha düştü kanallara…Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Çamlıca Mahallesi'nde ikamet eden 27 yaşındaki İsmail Toygar isimli şahıs, deprem anında mutfakta yemek yerken,sarsıntı ile birlikte panik olup balkona fırlamış ve  ikinci kattaki balkonun demirlerinden aşağıya doğru sarkıp kendisini bırakmış. Alt kattaki evin balkon demirlerine takılıp yere dengesiz düşen İsmail Toygar başına aldığı darbeyle ağır yaralandı.Kaldırıldığı Çekirge Devlet Hastanesi’nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı...”

Ne kadar ibret verici bir durum değil mi ? Deprem kilometrelerce uzaklıkta oluyor ve merkezinde bir can kaybı yok, ama Bursa’daki bir gencin canını alıyor. Yer hareketlerinin yıkıcılığını önleyen faktörlerden biri de zeminlerin durumu. Kayaç zeminlerde oturanlar ile, alüvyon ve  geçmişte sulak alanlar üzerine kurulan yapıların ne denli tehlikeli olduğunu sanırım bu son olay bize anlatmıştır. Bu nedenle iki binli yılların başlarında Nilüfer ilçesi henüz yeni gelişirken yapılmaya başlanan “zemin etütleri” yarıda mı bırakıldı., yoksa kaldığı yerden devam ediyor  mu yıllardır meraktayım ? Çok katlı yapıların her geçen gün sayılarının arttığı bu bölge ve bu konu  için titizlikle üzerinde durulması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Aktaş depremsellik konusunda vites yükseltti

Geniş katılımlı bir toplantıda, projeler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiş  Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Alinur Aktaş…

 Yenice depreminden saatler önce ilginç bir açıklama yapmış ve  Bursa için deprem gerçeğinin önemine değinerek,önlemlerini sıralamış. Kentsel dönüşümün hız kesmeden devam edeceğini söylemiş. Çok iddialı bir projeden söz etmiş ve  çok kısa zamanda, farklı bölgelerdeki dönüşüm ile  tam 11 bin konutu teslim edeceklerini belirtmiş.  Mudanya ve Gemlik için de deprem açısından bir sayfa açarak, şu andaki dönüşümlerin devam edeceğini duyurmuş. Çok daha iddialı bir projeyi açıklamayı da ihmal etmemiş. Yeni dönemde 100 bin (yüz bin) konutlu kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceklerini de söylemiş. Yer, zaman ve model konusunda bir ayrıntı vermemiş/verememiş anlaşılan. Söylem çok güze , kulağa hoş geliyor. Bir de bunların başladığını seçim sonrası görebilsek, doğal olarak  sandıktan çıkarsa tabii…Ne diyelim, en azından bu çok önemli tehlikeyi belirterek, bu gün için yüreklere su serpmiş. Doğal olarak, deprem önlemleri dışında bir çok projeden de söz etmiş. Onu da değerlendirir  ve konu ederiz bir münasip zamanda…Şimdi tehlike çok büyük ve proje tek maddelik ; o da deprem önlemleri…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.