Hava Durumu

Bozbey’in projeleri ve Bursaspor

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2024 14:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 14:53

Önceki gün izlediğimiz tarihi basın toplantısına dair ilk izlenimler, sanırım yetkililer tarafından yeterince değerlendirilmiştir. Ben de yeni düşünce ve projeler hakkında birkaç not aldım her ne kadar çuvalla borç olsa da…

Yapılacak fazla bir şey yok, “umut hep vardı” diyerek yola devam edilecek. Zaten, Başkan Mustafa Bozbey’in açıkladığı projeler, genelde tüm CHP belediyelerinde aşağı yukarı yapılanlar ve yapılacak olanlar…

Yerel yönetimlerin üzerine vazife olmasa da, açlık ve yoksulluk sınırı altındaki kesimlere, karınca kararınca destek olacak yardımlar Bursa’da da yapılmak isteniyor. Örneğin  BURS KOOP adı ile öğrenciye destek sağlayan birimin, yine görevini aksatmadan devam edeceğini açıkladı Bozbey. Ama bu eğitim desteğini yeniden planlama gibi bir çalışmaları olacakmış. Belki de bu desteği hak etmeyen isimlerin saptanması veya öğrenci sayısını artırmak için kaynak arayışı da olabilir bu çalışmanın içinde…Bunun için “Eğitim Desteği” başlığında yeni bir değerlendirmeye gidilecekmiş. Destek konusunu anlatırken Başkan Bozbey, tam 213 milyon liralık hediye çeki dağıtımından da söz etmişti. Kime, ne amaçla ve hangi kriterle verildiği meçhul olan bir destek sanki…Yeni başkan Bozbey  yeni bir düzenleme ile bunun hak eden gerçek sahiplerine verileceğini söyledi. Bu ilginç hediye çeki dağıtımını da “ulufe” olarak isimlendirdi.

Biz geçmiş belediye yönetiminin icraatlarından çok uzak kalmışız, pardon kalmışım. Bunlardan biri de KART 16 örneğin. Demek ki bundan yararlanan kesim de farklı. Esnaf ve öğrenciden sonra, gerçek ihtiyaç sahipleri giriyor her halde bu kapsama…Şimdilik bu desteğin üzeri sis kaplı !

Yeni dönemde deprem önlemleri

Şimdi de Bursa’nın en önemli sorununa , yani depremselliğine gelelim… Mustafa Bozbey “ sözü edilen iki fay hattı nerelerden geçiyor, tam olarak saptanacak. Ona göre de planlama yapılacak” türünden bir cümle sarf etti. Demek ki, daha önce ilan edilen iki fay hattı için şüpheler var. Bu da çok ilginç, bu saptamanın en doğrusunu kim, hangi kurum ve ne zaman yapacak ? İşte can alıcı soruların ilk budur. Sonra da kısaca ve benim adına  hiç ısınamadığım “Kentsel Dönüşüm” konusuna gelindi…Gerçekten hatalı yapılar ve kötü zeminlerin bulunduğu yerdeki taşınmazlar için, kamunun onayı, denetlemesi ile yapılacak ve bu dönüşümün yasaya uygun biçimde olmasına özen gösterilecek bir faaliyet. Ama uygulamada, yüklenicilerin satıcılar ile anlaştığı herhangi bir bölgede yeni binalar yaparak ve de, kot farkının yükseltilmesini sağlayarak, böylece zarar yerine kâr etme amaçlı  işlemlere de  ne yazık ki “Kentsel Dönüşüm” adı takılıyor kamuoyunda…. Aslında yasanın adı “Afet Riski Olan Alanların Belirlenmesi” olarak geçiyor. Burada, bir çelişki de doğuyor. Aslında bu konuya bizden daha hakim olmasını beklediğimiz kişi Bursa Belediye Başkanı. Zaten o da inşaat mühendisi ve  yanılmaz diye ümit ediyorum.

Bozbey bu çalışmaların doğal olarak BURKENT eli gerçekleşeceğini de bir kez daha beyan etti. Bir anlamda kontrolü altında yapılacak demek istedi sanırım… Bu arada, tüm AKP belediyelerinde görmeye alıştığımız, “araba sevdası” Bursa’da da yaşanmış.Binek otoların yanı sıra, TARIM A.Ş. bünyesindeki 10 adet TIR çekici için aylık 2,5 milyon lira kira ödeniyormuş.Bundan sonra böyle hataların yapılmayacağını belirtti.

Şimdi de işin ve de icraatların parasal boyutuna gelelim… Başkan borçlar için “hizmetler aksamayacak” diyor ama, bu kadar borca karşın ekstra bir gelir nasıl sağlanacak ? Çünkü giden idare, son aylarda aşırı derecede eleman alımı da yapmış. Şimdi onlar gönderilmek istenirse tazminat sorunu ortaya çıkacak. Birikmiş borçlar da cabası…”Velhasıl Bursa borçtan ibarettir !” demek geliyor içimden hiç istemesem de…Bunu söylerken Evliya Çelebi’ye bir özür borcum olacak!  O “Velhasıl Bursa sudan ibarettir” demiş yüz yıllar önce…Ama bu durum o günler için geçerli. Bugün Bursa’nın en önemli binası BUSKİ’ye de  dair de söylenebilir mi acaba  bu sözler? Çünkü en önemli işler orada yapılıyor!

Bir bakıyorsunuz, belediyenin görünmeyen kasası oluyor, bir bakıyorsunuz, toplanamayan alacakların merkezi konumuna düşüyor. Velhasıl Bozbey’in dediği gibi sıra artık BUSKİ’de olup bitenlerde…Oradaki borç ve alacak henüz net olarak bilinmiyormuşşşş...

Bunların üzerine ve konu sudan açılmışken, yapılmak istenen, ama projelerin yanı sıra sınırsız borçları da yan yana getirdiğinizde, bunlar için kurulabilecek bir tek bir cümle kalıyor. “Arzular şelale…!”  Ya gerçekler ?

Bursaspor için ne yapılacak ?

Şehrimizin önemli bir kesimi, tüm sıkıntılardan önce, Bursaspor’un derin sorununun çözümünü bekliyor. Bu kesime göre, öğrenci desteği, depremsellik ve de geçim sıkıntısı yaşayan binlerce hemşerimizin destek ihtiyacı nedense biraz geride kalıyor. Belediye ne yapsın, kentin rantına sahip kesimi yan çizmeye devam ettikçe, yük yine kamuya yani yerel yönetime kalıyor. Çünkü, şehrimizin egemen sanayici ve ticaret erbabı, iktidarda kim olursa ondan yana yüzünü çevirir ve de karşılığını alır! Bu gerçek ortada dururken, ülke genel yönetimine karşı Bursaspor savunmasını nasıl yapsınlar? Onlar da mı mağdur olsunlar !!!  İçlerinden iş dünyasının en önemli konumunda olanı bile, bir talimatla bu top, pardon ayak oyununu yöneten en yüksek oluşumda da bulunmuyor mu ? Ama onun adını ne anan var ne de yardım isteyen!

Geçmişte kent egemenleri daha atak ve cesur olur ve gerekeni yapardı yanlış hatırlamıyorsam. Neyse bunu da geçelim ve Belediye Başkanı Bozbey’in bu konuda Bursaspor Divan Kurulu toplantısında neleri yapabileceğine/ yapamayacağına dair açıklamasına bakalım.

Klasik Bursalılık ve Bursasporluluk sevdası faslı geçildikten sonra, Başkan’ın en önemli sözleri, mealen söylüyorum “Bana bir sistem modeli ile gelin” biçiminde oluştu. Yani, kulüp yönetimi için yeni bir planlama ve yeni bir sisteme dair çalışma bekliyor Bursaspor’u yönetenlerden…Belki bunun içinde şirketleşme falan da olabilir diye düşünenlere de rastladım toplantıda…Bunun dışında net biçimde, Bursaspor’da başkanlık ve yöneticilik yapanlara üstü kapalı bir gönderme de yaptı. Yıllarca  kulüp üzerinden sağladığınız tanınırlık ve reklamın karşılığında, en azından “transfer tahtasını” bir ölçüde kaldıracak desteği verin anlamını çıkardım sözlerinden… Bunun yanı sıra stadyumu alanı ve yakınındaki bazı alanların Bursaspor yararına ranta çevrilebilecek bir düzenlemeye de değindi hafifçe ! (O bölge benim de bu anlamda dikkatimi çekiyor) . Sonra da klasik cümleyi kurdu ve “Bursaspor için elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi. Toplantıdaki dostlarımdan duyduğuma göre, Bursa’nın tanınmış bir politikacısının oğlu ve arkadaşları, transfer tahtası için bir miktar para temin edebileceklerini belirterek yönetime gelebileceklerini söylemişler, yada gelmeleri istenmiş gibi bir intiba edindim. Yani Bursaspor konusunda, İktidar-Muhalefet işbirliği ile ve eski dostluklar (!)  öne çıkarak, bir çıkış yolu bulunacak  gibi …Dilerim gerçekleşir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.