Hava Durumu

FAHİŞ KİRALAR DEPREM GİBİ YIKIYOR !

Yazının Giriş Tarihi: 01.03.2023 15:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.03.2023 15:48

İktidar tarafından  “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş depremleri ve artçıları, beraberinde yeni ve farklı bir sarsıntı daha yarattı !

Bu durum da “fahiş kira talepleri” diye adlandırılıyor.

Necip milletimizin çok önemli bir  bölümü , felaket bölgesine elinden gelen her türlü yardımı yapabilmek için büyük gayret sarf ederken, her zaman varlığını bildiğimiz çıkarcı zihniyetin ürünleri yine sahne aldı!

Yerlerinden yurtlarından olan depremzedeler birinci tercihleri olan büyük kentlere doğru yol alırken, henüz  varmadan söz konusu bu kesim sesiz ve derinden harekete geçti.Böylece  kiralar asansör ile göklere yükseldi?

Artık “artış yüzdesi” bile hesaplanamıyor. Bu arada bizim yaşadığımız Bursa’da da gözlemlediğimiz bu fırsatçılık, nasıl olmuş da Ankara’daki egemenlerin radarına takılmış merak ediyorum. Bunu fark eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hemen bir açıklama yaparak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne durumu ilettiğini ve yasal bir düzenleme istediğini  belirtmiş. Dün  birkaç saat ara ile gelen ajans haberlerinde gördüm ve  televizyonda da yayınlandığına tanık oldum. Henüz ortada somut bir şey yok ama, bir gerçek de gözümüze batarak duruyor. Depremin hemen ertesinde, önceki yılların deneyimi ile “kiraları fahiş ölçülerde artırma mekanizması” çalışmaya başladı!  Buna bizzat yaşadığımız ortamda, depremden oldukça uzak, ama depremzede için olası bir yeni yaşam merkezi olan Bursa’da da duydum. Diğer illerden gelen haberlerde bu yönde gelişiyor. Yani bir yanda “hayır işi” diğer yanda “fırsat işi” yan yana yaşayıp gidiyor!

Şimdi de bu yönde gelen haberlere ve Bakan Bozdağ’ın yasal düzenleme talimatına bir bakalım:

“Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Bakanlık, deprem ve salgın dönemlerindeki fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla yeni bir yasal düzenleme için teknik çalışma başlattı. Çalışmaları devam eden düzenlemeye göre, TCK'ye yeni bir madde eklenerek, deprem ve salgın dönemlerinde fırsatçılık yapanlara hapis cezası verilecek.Bu çalışmaya göre,deprem ve salgın dönemlerinde kiraların ve ürünlerin fiyatlarını fahiş oranda artıranlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.”

Görüldüğü gibi olayın üzerine ilk anda gidilmek isteniyor. Bu arada kapsamın konusu sadece kira artışları da değil. Ürünlerdeki artışlarda söz konusu.

Fahiş kira artışlarına dair bir öneri de Ankara’dan ve konunun bir uzmanından gelmiş ve sanırım medya da bunu dikkate almış. Haber aynen şöyle:

“Gayrimenkul Danışmanı Birkan Yüce, olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Serbest piyasaya devletin müdahalesi kısa vadeli kesin sonuç getirebilir. Çözümlerimizin de olağanüstü olması gerekiyor. İlan sitelerinden alınan verilerle depremden sonra fahiş kira artışı yapanların tespit edilip devlet tarafından bu kişilere ceza uygulanması gerekiyor.”

Yoksul kesim için yaşam daha da zorlaşacak

Dar ve sabit gelirli kesim ile, geçmişte orta sınıf diye adlandırılan yeni yoksul çoğunluk, zaten enflasyonun presi altında ezilip kalırken, bu kez de depremin enkazı altında kalma riski yaşıyor. Daha önce de yorumlarımda belirttim, her şeyin, her güçlüğün çaresi sağlam ve halkını tatmin edici bir ekonomik yapı.

 Bu yapı yanlış siyasi argümanlar ile darmadağınık olduğu bir sırada ve beklenmeyen bir anda, bu kez de adı doğal afet olan, buna karşın doğal olmayan insan hesapları ile tetiklenen büyük bir felakete yakalandı/ yakalandık.

Yani ülke yönetimi ikili bir sıkıştırma içinde presleniyor. Bu nedenle şu andaki sıkıntıyı ve darlığı atlatmak için, toplumun en büyük bölümünü oluşturan,  memur, emekçi ve emekli ile hiçbir sosyal güvencesi olmayan kesim için hayata tutunabilmek oldukça zorlaştı. Bekleyelim ve görelim; en elzem ihtiyaç olan barınma için, Hükümet ve yapacağı yasal değişimler fiyatlara nasıl bir denge getirecek ?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.