Hava Durumu

Kuyruklu yıldızlar

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2024 14:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2024 14:49

Bir süre önce  bir değişim yaparak NOT Defteri’nde, Dünya, Türkiye ve Bursa için yaptıkları ile unutulmayan isimlerin ortaya koydukları inanılmaz gelişmeleri anlatmaya çalışıyoruz. Onlara, kuyruklu yıldız diyerek, önderlikleri, bunun için yaptıkları ve topluma katkıları ile unutulmaması gereken isimleri sizlerle buluşturmaya bu hafta da devam ediyoruz. Kuyruklu yıldız kategorisinde bulunmayı fazlası ile hak eden, dünyaca ünlü illüzyon ustası Zati Sungur’un yaşamını sizinle paylaşacağız. Bursalı olması nedeniyle, hem şehrimizin, hem de ülkemizin en kıymetli kuyruklu yıldızlarından birini,  ölümünden yıllar sonra bir kez daha anacağız.  Zati Sungur büyük bir kuyruklu yıldızdı, eğlendi, eğlendirdi, insanları hayrete düşürdü ve sonunda uçup gitmişti.

Zati Sungur sizlerle

10 Mart 1898 tarihinde Bursa'da doğan Zati Sungur'un sihirbazlık sanatına merakı ilkokul yıllarında başlar.Küçük sihirbazlık oyunları öğrenip okulda arkadaşlarına sunar, ancak sonraki yıllarda giriş sınavını birincilikle kazandığı deniz astsubay okuluna başlayana kadar geçen sürede sihirbazlıkla pek ilgilenemez, orada ise tekrar küçük manipülasyon oyunları yapmaya başlar. İstanbul'daki Deniz Gedikli Okulu'nun Makine Bölümü'nde okurken, I. Dünya Savaşı sırasında, 1916 yılında, denizaltı stajı için Almanya'ya gönderilir.
Savaştan sonra Almanya'nın Türkiye ile bağlantısı kesilince orada kalır, önce ortopedi atölyelerinde sonra da Köln'deki Humboldt makine fabrikasında çalışır. Bu arada sihirbazlığa olan ilgisi de artmıştır. Sürekli bu konuda kitaplar okumaya, başka sanatçıları izlemeye ve gösteriler yapmaya başlar. Bir süre sonra profesyonel bir illüzyonist olarak çalışmaya başlar, 1920'de Berlin Winter Garten'deki gösterisi ile büyük üne kavuşur. Bir grup sanatçıyla birlikte turneye çıkar; Fransa, İtalya, İspanya, Kuzey Amerika ve sonra da 1922 yılında Güney Amerika'ya gider. Orada kendi kadrosunu oluşturup, iki saat süren gösterisi, yaklaşık 10-12 yardımcısı ve iki kamyonu dolduracak miktarda zengin malzeme ile Güney Amerika'nın değişik ülkelerinde, Şili, Paraguay, Brezilya ve Arjantin'de sahneye çıkar. Önce Kont Sati Von Richmond sonra da Zati Bey adı ile büyük ün kazanır. 1924 yılından itibaren geliştirmeye başladığı "İnce Model Kız Kesme" oyununa son şeklini 1930'da verir; bu, sihirbazlık sanatına dünya çapındaki bir katkısı olacaktır. 7 Mayıs 1936 tarihinde Türkiye'ye döner, ülkesindeki ilk gösterilerini Fransız Tiyatrosunda İstanbul (Ses Tiyatrosu) gerçekleştirir, ünü hemen yayılır.Bir gece Atatürk ve maiyeti için de gösteri yapar; çok övgü alır, ayrıca ömür boyu belediye rüsumu muafiyeti hakkıyla da ödüllendirilir. Zati Sungur hem Anadolu'da, hem Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde, hem de Kıbrıs ve Ortadoğu'da turnelere çıkar. 1938 yılında, sahnede asistanlığını yapan Necla Hanım'la evlenir, bu evlilikten iki kız çocuk sahibi olur. 1966 yılında, Dormen Tiyatrosundaki gösterilerinin ardından aktif sahne yaşamına son verir. Kurduğu Universal Sihirbazlık ve İllüzyon Hünerleri Stüdyosu'nda,  ürettiği sihirbazlık araçlarını halkının kullanımına arz eder ve bu stüdyoyu da Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyük illüzyon imalat ve dağıtım merkezi haline getirir. Stüdyosunun sihirbazlık araçlarını tanıtan zengin içerikli Sihirbazlık ve İllüzyon Hünerleri Kataloğu'ndan başka Salon Oyun ve Eğlenceleri adında bir "yakın sihirbazlık" kitabını da yayımlar. 1975 yılında, Avrupa'nın en saygın illüzyon kongrelerinden biri olan Karlovy Vary İllüzyonistler Kongresi'nde (Çekoslovakya), geliştirmiş olduğu "Sihirli Zarlar" oyununu sunar ve büyük ödüle hak kazanır. 1981 yılında da yine Karlovy Vary İllüzyonistler Kongresi'nde "Sihirbazlar Kralı" unvanına layık görülür.

Sanatı ve kişiliği ile Türk halkının çok sevip saydığı ve 6 Temmuz 1984 gecesinde aramızdan ebediyen ayrılır. Zati Sungur'un vefatından sonra Türk illüzyon sanatçıları, hocalarının boşluğunu doldurabilmek için bir çok çalışma yapmış ve 1998 yılından başlayarak bu çabalarının ulusal ve uluslararası alanda olumlu karşılığını görmeye başlamışlardır. Üstat Zati Sungur'un yetiştirdiği en ünlü talebesi olan Sermet Erkin ise sahne hayatında hocasının ekolünü sürdürmüş, zarif kişiliği kadar yeteneği ve engin bilgisi ile de on yıllar boyunca ülkemizde "Zati Sungur Ekolü"nü başarıyla temsil etmiştir.

Kaynak :www.zatisungur.org

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.