Hava Durumu

Sevgililer günü Bursa ve ülkemize ne getirecek ?

Yazının Giriş Tarihi: 13.02.2024 14:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.02.2024 14:36

Bu gün 14 Şubat…Batı dünyasının tüketimi artırmak için icat ettiği, ama yine de anlamı olan bir gün. Hem bireysel olarak herkes için anlamlı, hem de, uzun bir süreden beri arası açık olan iki ülke Türkiye ve Mısır liderlerinin çok uzun bir süre sonra buluşma günü. Yani Sisi ve Erdoğan Mısır’da görüşecek.

CHP üç  aday üç  sürpriz!

Ortadoğu’daki barışa katkı sağlayacak bu çok anlamlı görüşmeye büyük bir paragraf açmadan, Bursa için önemli bir gelişmeyi de paylaşmak istedim. Yerel seçimin ve CHP’nin Bursa’daki önemli üç merkez ilçesi için belirlenen adaylar 1 Nisan şakası gibi sürpriz yarattı. Nilüfer ilçesinde CHP Yönetimi  belediye başkan adayı olarak, eski il başkanlarından Şadi Özdemir’i belirledi. Böylece Turgay Erdem’in,  son beş yılı başkan olarak geçen 25 yıllık Nilüfer Belediyesi’ndeki mesaisini sonlandıran bir karar olarak ortaya çıktı. Gemlikte de bu anlamda değişim yaşandı ve Şükrü Deviren aday yapıldı. Çok sayıda adayın olduğu Mudanya’da da, ilçenin özelliğine uygun olarak Deniz Dalgıç belediye başkan adayı olarak belirlendi. Bu ilginç gelişmeler CHP’nin Bursa’daki yerel seçim kaderini ne ölçüde belirleyecek, bunu da 31 Mart akşamı göreceğiz.

Sisi ve Erdoğan’ın tarihsel görüşmesi bu gün

Gelelim ülkemizi çok yakından ilgilendiren ve de olumlu bakılan görüşmeye… Bu anlamlı, önemli ve stratejik temelli görüşmenin böyle  bir tarihe denk gelmesi de iki çok ilginç ! Demek ki darbecilerin de 14 Şubat günü olabiliyor. Onlara lanet okuyanların da olduğu gibi! Önemli olan iki devlet ve iki ulus arasında her iki kesimin yararına olmak kaydıyla geçmişteki söylemler ve eylemler unutulabilir olması... Çünkü devletlerin küsme gibi hakkı da yok, nedenleri de…Buna uyarak, yakın geçmişte, “darbeci” dediği ve o dönemde çıkan olaylarda vurularak öldürülen Rabia adındaki Mısırlı genç kızın anısına, her gittiği açık hava veya salon toplantılarında, “Rabia” kelimesi dilinden, “Rabia işaretini” elinden düşürmeyen Sayın Cumhurbaşkanımız bu kez sulh için Sisi ile bir araya gelecek. Her iki ülkenin de hayrına olacak gelişmeler mutlaka vardır. Bu nedenle jest olsun diye Düzce’ de yapılmış olan “Rabia heykelleri” kaldırılıvermiş hemen…Olsun, ülkemiz yararına olacak her görüşme ve karar baş tacımızdır diyorum tüm içtenliğim ile…Sadece, bu tür çıkışları iç politika malzemesi için kullanırken, gelecek günler de hesaplanmalı gibi, siyasete hiç uymayan bir hatırlatmayı da yapmak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü benim siyasi bir hesabım yok. Zaten dört işlem dışında, ne matematik , eskilerin deyimi ile hesap-hendese de yanımdan bile geçmez !

ABD  F-16 için evet dedi

Yine boyumu aşacak bir konuya girdim ama, memnuniyetimden dolayı…

Uzun süreden beri, ücreti ülkemiz tarafından ödenmiş F-16 savaş uçakları için, Türkiye diploması yürütüyordu. ABD Başkanı Biden,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı görev süresi içinde ülkesine davet etmemesi ile bu konu daha da çıkmaza girmişti. Ama Biden Kongre’ye bu konuyu götürdü son dönemde… ABD Kongresi bu uçakların Türkiye’ye teslimi için belirlenen sürede, hiç itirazda bulunmayarak “olur vermiş” ve konu şimdilik lehimize sonuçlanmış. Bu güzel gelişmeden sonra  “Acaba neden ve şimdi bu kolaylık sağlandı?” gibi bir soru sormak, benim gibi bir kasaba gazetecisine (geçmişte bu sıfatı bana yakıştıran biri olmuştu)  yakışır mı bilemedim ! Ama haber bültenlerini dikkatlice izleyince nedenini anlar gibi oldum. Çünkü etrafta dolaşan iddialar, gazete haberleri, Ortadoğu’daki İsrail vahşeti ve Filistinli kırımı sırasında güme gidebilecek bir gerçeği ve soruyu ortaya atıverdi. Konunun başlığı aynen şöyle “Akkuyu Rus Üssü mü ?”  Bu sorunun ardından ülkemizdeki ABD üsleri sıralanıyor hemen…Yıllar önce Adana’da kurulan “İncirlik Hava Üssü”, son yıllarda yapılan “Malatya Kürecik Üssü” derken, bu kez inşaatı süren  Rusya üsleri gündeme geliveriyor. Son olarak “Mersin Akkuyu”  için “Rus üssü mü?” sorusu gündemde. Sinop’ta inşası süren “Nükleer Enerji Santrali “ için de ilgili Rus  kurumu ROSATOM’un  ifadesi ile “Sinop Akkuyu’nun kardeşi olacak”  cümlesini de hesaba katarsak, karşımıza çok ilginç bir Türkiye haritası ortaya çıkar ! Çünkü bu nükleer enerji santralleri, ve üsler, mantar tabancası patlatmak için değil, füzeler için kuruluyor. Bu arada dünya devleri Ortadoğu’daki enerji kaynaklarına iyice yaklaşıp,birbirini kolluyor.Yani Ortadoğu doğal zenginlikleri için soğuk savaş içinde iki küresel güç, Türkiye’deki  üsleri ile selamlaşacak böyle giderse !!!

Ben şimdi daha iyi anladım F-16 zaferimizi kazanma nedenimizi !

Bu gelişmeleri yorumlayan gazeteci Deniz Zeyrek, Akkuyu’yu kast ederek, “Bizimki Rus üssü olacak ama Mısır’daki santral Mısır’ın olacak” gibi iddialı bir cümle kurmuş. Acaba Sisi-Erdoğan görüşmesinde bu konu da gündeme gelir mi? Bu 14 Şubat buluşması daha bir anlam kazanacak, sevgililer gününden öte… Yine de, her ihtimali hesaba katarak bu duruma uygun sayılabilecek bir cümle bulabildim. “Kuzey ve Güney’de  Rus, yurdumun ortasında da Amerika füzeleri arasında, mutlu bir yaşam bizleri bekliyor…

Sevgililer gününüz kutlu olsuuunnnn….

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.