Hava Durumu

Yirmi yıl önceki sahne yine karşımızda

Yazının Giriş Tarihi: 02.04.2024 16:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.04.2024 16:29

Sizi biraz geri götüreceğim. Aşağı yukarı yirmi yıl kadar önceydi…Bölücü örgütün başı Türkiye’ye getirilir ve üçlü koalisyonun başında Bülent Ecevit vardır. Sanki, yetmişli yıllardaki “Karaoğlan” efsanesi, biraz değişimle geri gelmiş gibidir... Ama beklenmedik bir deprem faciası her şeyi mahvetmiş ve ekonomik sıkıntı had safhadadır.  Kurmaca mı, içten gelen bir hareket mi belli olmayan bir yazar kasa hadisesi de vizyondadır…Koalisyon Hükümeti’nin üçüncü yılı yaşanmaktadır  henüz. Ecevit’in ortakları da Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli’dir… Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir toplantı sırasında anlaşmazlık yaşanır ve Anayasa kitapçığını Ecevit’e fırlatılır onun tarafından…Bu olay yurt geneline ve dış temsilciliklerimize süratle  yayılır! Yani çatlak küçük ama büyümeye çok uygundur. Kısa süre sonra bu çatlak genişler ve koalisyon ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir süre sonra klasik atağını yapar ve Uludağ’ın zirvesinden Ankara’ya bağırıverir “erken seçim” diye… Ve bu arada ne rastlantı ki, Erbakan’ın partisinden ayrılan bir grup “Milli Görüş gömleğini çıkardık” diyerek Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kuruverir. Onların ilk çalışmaları yaptığı yer de Uludağ’dır…Demek ki, bizim dağın sihirli bir yanı vardır ama toplumun bundan haberi yoktur ! Bir süre sonra erken seçim takvimi de belirlenir ve sandık ortaya konuverir. Sandık içinden çıkan oylara göre üç koalisyon partisi barajın altında kalıverir. Ardından 2002 seçimi  yapılır ve AKP yüzde 34 oy oranı ile tek başına iktidar olur. Bu arada barajı geçtiği için Baykal ve partisi  CHP de TBMM çatısı altına girer. Deniz Baykal, genç lider Erdoğan’a destek verir ve önce siyasi yasağının  kalkmasına destek olur. Benim de şahit olduğum, demokrasi tarihinde örneğine pek de rastlanmayan  Siirt seçimi ile milletvekili olan Erdoğan, Başbakanlık koltuğuna oturur. Aradan iki yıl geçer ve yerel seçimler kapıyı çalar.

Yıl 2004…Bursa’da sandıklar  açılır ve içinden Bursa Büyükşehir başkanı ve iki merkez ilçe başkanı AKP’den seçilir. Sadece Nilüfer’de CHP adayı olarak seçime giren Mustafa Bozbey koltuğa oturur. Böylece DSP döneminin Büyükşehir’deki başkanları da  evlerine döner. Aradan kısa bir süre geçer ve basının da davetli olduğu bir toplantı BUSKİ tesislerinde yapılır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in başkanlığında ve merkezdeki başkanların  da katıldığı  toplantı başlar. Şahin’in sağında solunda Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin vardır. Onların yanı başında oturan da Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’dir…Toplantının konusu çarpık /kaçak yapılaşmaya karşı alınacak önlemler olarak belirlenmiştir. Ne ilginç değil mi, yirmi yıl sonra yine aynı sorun, çözülememiş haliyle yine karşımızda duruyor. Ama benim değindiğim konu ise  çok başkadır…

Yıl 2024 ve yerel seçim üç gün önce yapıldı. Bursa merkezde oluşan tablo şöyle; Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir. Üçü de CHP adayı olarak seçimi kazandı. Şimdi aynı toplantı 20 yıl sonra yine yapılsa ve ayni yöntem uygulansa, bu üçlünün yanı başında, AKP adayı olarak ikinci kez seçilen Oktay Yılmaz oturacak. Bu fotoğrafa bakarak,tarih tekerrürden mi ibaret mi, yoksa, geçmişi tersine çevirerek mi tekerrür eder diyeceğiz ?                                                                                   

Emekli bu seçimin neresinde ?

Bildiğiniz gibi Sayın Cumhurbaşkanı, seyyanen zam yerine emekliye destek olarak 2024’ü “Emekli Yılı” olarak ilan etti. Bundan, ben dahil sanırım kimse bir şey anlamadı. Geçim sıkıntısı ve satın alma değerini iyice yitiren emekli aylığı ile emekli yılı nasıl bir noktada buluşacaktı, anlayamadık. Pazar gecesi  geç saatlerde seçim sonuçları kesinleşirken düşündüm ve aklıma şu takıldı. Acaba Erdoğan, seçim sonucunu tahmin etti de kendisinin “siyasetten emekliliğini” mi kastetti? Türkiye’de en uzun süre başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapan politikacı unvanına da sahip bir şahsın, siyasetten emekliliği de ancak böyle anlamlı bir yılda olabilirdi diye düşündüm!

Ama az sonra bunun ancak  uykuda görülebileceğini anımsadım.

Özetle, bu yılın sırrını bir türlü çözemedim !

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.