Hava Durumu

KIRMIZI IŞIKTA GEÇMENİN TRAJİ-KOMİK SONUÇLARI!..

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2021 17:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2021 17:09

Zaman-zaman TV ekranlarına ve gazetelerin 3. sayfa haberlerine de yansıdığı gibi; trafik ışıklarına ve işaretlerine yeterince uyulmadığı için ülkemizde ve yaşadığımız kent Bursa’da, birçok trafik kazası meydana geliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü; “kırmızı ışık ihlallerinden” kaynaklanan çok sayıda ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları üzerine, bundan 3 yıl önce ilginç bir uygulama başlatmıştı. Artık kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyetlerine geçici olarak el konuyor ve sürücülerin bir sağlık kuruluşuna giderek “göz muayenesinden geçmesi” isteniyordu.

Daha sonra yeni gelişmeler oldu bu konuda… Saatte 27 trafik kazası meydana gelen ülkemizde, sürücü kaynaklı trafik kazaları konusunda da yüksek risk bulunuyor. Trafik kazaları sonucu günde ortalama 10 kişinin yaşamını yitirdiği ve 200 kişinin de yaralandığı Türkiye’de kırmızı ışık ve trafik levhalarına uygun davranmama sonucu çok fazla kaza meydana geliyor. Özellikle de şehir içi kavşaklarda bu tür kazalar giderek çoğalıyor.

Trafik kanunu 47/1-B maddesi gereğince; kırmızı ışıkta geçenlere 314 TL para cezası uygulanıyor. Eğer bir sürücü 1 yıl içinde 3 kez kırmızı ışık ihlali yaparsa, 30 gün ehliyetine el konuluyor. Aynı yıl içinde 2 veya daha fazla sürücü belgesine el konulan sürücüler; psiko-teknik muayene-kontrol aşamalarında değerlendiriliyor.

Bu cezalar ve yaptırımlar; ülkemiz koşulları ve kuralları için, oldukça ilginç sayılabilir. Ama kırmızı ışıkta geçmeyi bir Avrupa ülkesinde denemeniz halinde başınıza neler gelebileceğini aşağıdaki bölümü okuyunca daha iyi anlayacaksınız ve halinize şükür edeceksiniz.

Almanya’nın Köln kentinde faaliyet gösteren bir makine satış firmasının sahibi olan Türk iş insanının başına gelenleri öğrenince, ülkemizde oldukça ilginç bulduğumuz göz muayenesi  cezasının orada nasıl ağır bir şekilde uygulandığını öğrenecek ve bu ülkede hafifletilmiş trafik kuralları ile yaşadığınız için yetkililere teşekkür edeceksiniz belki de !

İşte Türk iş insanının duru anlatımı ile bir kırmızı ışık ihlali hikayesi ve traji-komik sonuçları…

                                  KIRMIZI IŞIK İHLALİNİN ACI SONUCU!..                                                                          

“Gece yarısından sonraydı. Saat 02.00 gibiydi. Ailemle birlikte bir akrabamızın düğününden dönüyorduk. Yolun ilerisinde bir kaza olduğunu gördüm. Ne olmuş diye bakarken, birden dört yol ağzında olduğumuzu fark ettim. Trafik ışıkları kırmızıya dönmüş ama ben fark etmeden geçmiştim. Yapacak bir şey yoktu.  Allah’tan çevrede polis falan yoktu.

Bu olayın üstünden bir hafta geçmişti. Karakoldan bir mektup aldım ve beni görüşmeye çağırıyorlardı. Gittim. Beni bir odaya aldılar. “Bir konuda bilginize başvuracağız. Size bir fotoğraf göstereceğiz. Bu araba şirketinize ait…Geçen hafta şu gün ve 02.12’de şu kavşakta kırmızı ışıkta geçerken kameraya yakalanmış. Bakın bakalım direksiyondaki sürücüyü tanıyor musunuz?” dediler.

Fotoğraftaki kişiyi tanımadığımı söyledim. Bunun üzerine bir fotoğraf daha çıkardılar. Bu benim fotoğrafımdı. Polis yetkilisi “Bu sizin fotoğrafınız. Bunu yabancılar şubesinden bulduk. Otomobildeki sürücü ile fotoğraftaki kişinin aynı olduğunu düşünüyoruz. Ne dersiniz ?” dedi.

Cevap vermeden önce avukatımla görüşebileceğimi söyleyen polis daha sonra da prosedürü anlattı: “Eğer arabayı süren ben değilim derseniz, sizi mahkemeye vereceğiz. Eğer resimdeki kişinin –siz- olduğu ispat edilirse, para cezası alacaksınız. Bu ceza, hatayı kabul ettiğiniz cezanın 2 katı olur ve ayrıca resmi makamları oyalamaktan ayrı bir cezaya daha maruz kalacaksınız.”

Düşündüm ve kırmızı ışıkta geçenin –ben- olduğumu söyledim. Memnun oldular ve doğru seçim yaptığımı söylediler. Bin küsur euroluk yüklü bir ceza ödedim ve ehliyetime el koydular. Ehliyetimi ne zaman alacağım konusundaki soruma da “Bizden haber bekleyiniz” dediler.

                            “DELİ MUAMELESİNE TABİ TUTULDUM”

 Bir hafta sonra bir hastaneden davet aldım. Sıkı bir göz muayenesi sonrasında bir grup doktorun karşısına çıktım. Her biri benim göz raporumu eline alıp: “Renk körü değilsiniz.  Gözünüz sağlam ama siz kırmızı ışıkta geçmişsiniz” dedi. Aradan bir hafta daha geçti. Bu kez hastanenin psikiyatri kliniğine çağırıyorlardı. Hastaneye gittim ve beni bir odaya aldılar. Odada 4 doktor vardı. İlk doktor “Gözleriniz sağlammış ama trafik ışıkları kırmızıya döndükten 58 saniye sonra geçmişsiniz. Bunun yanlış olduğunu biliyor musunuz ?” dedi. Ben yanlış yaptığımı söyledim. Aynı soruları diğer 3 doktor da bana sordu ve aynı cevabı onlara da tek-tek verdim.

Artık bana ehliyetimi geri vereceklerini düşünüyordum. Ama vermediler. Aradan bir 10 gün daha geçti. Bir mektupla karakola davet edildim. Polis yetkilileri: “Sizi yarın trafiğe çıkaracağız” dediler ve bana bir program verdiler. Bu; günde 2 saatten 4 gün ve 8 saatlik bir çalışma programıydı.

İlk gün gittim. Benimle birlikte 3 kişi daha bindi arabaya. Hareket ettim. İlk trafik ışıklarında durdum. Yanımda oturan ilk görevli: “Buna trafik ışığı denir. Kırmızıda durulur. Sarı ışık kırmızıya dönüşü gösteren uyarıdır. Anladınız değil mi?” dedi.

Ben de tekrarladım: “Evet kırmızıda durulur. Sarı ışık uyarıdır” dedim ve yeşil yanınca hareket ettim. Yolda bir süre gittik ve bir başka trafik ışıklarına geldik. Bu kez arkada oturan görevlilerden birisi bana dönerek: “Buna trafik ışığı denir. Kırmızı da durulur. Sarı ışık kırmızıya dönüşün uyarısıdır” dedi. Ben de ilk cevabımı tekrarladım.

Bu sahneyi ilk gün 2 saat boyunca her trafik ışığında tekrarladık. Ondan sonraki 3 günde yine aynı görevlilerle aynı şeyi defalarca yaptık.

Sonunda ehliyetime kavuştum. Ama ben artık; kırmızı ışık yandığında hep duruyorum.”

                        ÜLKEMİZDEKİ KIRMIZI IŞIK CEZASI: 314 TL

Yaşanmış bu öyküden de anlaşılacağı gibi; gelişmiş ülkelerde trafik kurallarına uymayanlara en ağır cezalar verilebiliyor. Artık Almanya’da yaşayan bu vatandaşımız, KIRMIZI’da hep duruyor. Hatta sarı yandığı zaman bile frenini kazıklıyor.

Ya siz ?

Siz de Bursa’daki kavşaklarda kırmızı ışıklar yanınca hemen duruyor musunuz?

Gerçi ülkemizde; ışık ihlallerinde henüz “insanı deli edecek” kadar kötü muamele yok ama, kurallara uygun yaşamak da en iyisi galiba…

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 314 TL zaten… 15 gün içinde ödenirse de 235 TL’ye kurtuluyorsunuz bu hatalı işten dolayı…

Avrupa’ya göre; sudan ucuz yani…

Kırmızı ışıkta geçmek!..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÖZLÜ SÖZLER: Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa; yanlışınız çok demektir. (J.JENKİNS)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.