Hava Durumu

4. FASIL ATİNA’NIN YÜKSELİŞ DEVRİ VE PERİKLES

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2023 16:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2023 16:32

İran savaşlarının siyasi sonuçları, Atina’nın Yunan, dünyasında üstünlüğünün yükseldiğini getirmiş olu yordu. Aslında bu savaşlarda doğu ülkelerinin istila emellerine, müstebidane tutumlarına karşı bütün Y unanistan muzaffer olmayı başarmıştı. Yalnız Yunan kavimleri içerisinde faikiyet yani üstünlük gösteren bir kavim vardı ki, o da, Atinalılar idi. Maraton savaş ında Atinalılar savaşı kazanmış, Salameynde mütte fiklerini bütün arzularının aksine savaşa mecbur ed erek zaferi büyük zorlukları altederek kazanmış, Mi kal meydan savaşında zaferin,bütün şerefi yine Ati nalıların olduğu ve o kavmin sayesinde meydana ge ldiği, inkar-ı gayri kabildir. Bütün bunlar olup sonlan ırken, Atinalıları  yaratılışlarında varolan, deha ile s evk-i idare eden üç büyük zeka vardı ki, onlarda Mil tiyadis, Aristidis ve Tehmisto Kalis, idi.

Miltiyadis, Maraton savaşında bütün meziyetleriyle kendisini göstermişti. Tehmisto Kalis, becerikliliği , desisede varolan buluculuğu,cesaret sahiplerinin yapabileceği çareleri üretmesiyle temayüz etmişti. Tehmisto Kalis, maksadına erebilmek için her çeşit yolu denemeye değer bulan, hatta ahlakı fasideyi bi le kullanmaktan çekinmiyordu. Fakat onun bu taşkı nlıklarını değiştirebilecek bir zeka vardı ki, o da Ari stidis idi. Tehmisto Kalis; İran savaşları sonrasında genele açık bir toplantıda, ahaliye bir teklifte bulun acağını beyan etmiş,fakat bu teklifin çok gizli bir şe y olduğunu ifade etmiş, fakat ahali hepbirden bu sır rın Aristidis’e söylenmesini,eğer Aristidis buna razı olursa, o zaman kendilerinede,söylenmesine razı ol acaklarını istemişlerdi.

Arisitidis; Tehmisto Kalis’in fikrini öğrenip, anladığı nda ahaliye, bu fikrin pek faydalı olduğunu nevar ki adalet mekanizmasına son derece mugayir olduğu nu beyan ettiğinde, ahalide bu tasavvurun neyi kap sadığını sormaya gerek görmeden ret etmişlerdi.

Meğer;Tehmisto Kalis,denizlerde hakimiyeti Atinalı lara kazandırmak için Pehğaz limanında bulunan m üttefiklerin bütün gemilerinin yakılmasını tavsiye e diyormuş! Keza Platehah(107)ve Salameyn savaşla rında, Pavazanyas Atinalılara,askerlerinin yerlerini devamlı değiştirttiği için kızmışlar,bundan şikayetçi olmuşlardı. Bu hal üzerine Aristidis:< vazifeyi güzel ce yapmak için,bulunduğu noktayı ölünceye kadar, muhafaza etmek isteyen kimseye hernokta aynıdır !> Demişti.  Atinalılar işte bu büyük kumandanların idaresinde heryerde,herzamanda maksat ve ortak anlayışla hizmet için, cesaret, fedakarlık, şuur ve k ararlılık içinde olmayı biliyorlardı.                              

Ispartalılar ise; umumun uygun görmesiyle savaşm anın yönetimini yani kumandanlığı kabul etmişler fa kat şecaat-i medeniyed-e Atinalılara üstün değillerd i. Her iki savaşta da, Ispartalıların sebebi anlaşılam ayan bedaetleri yani ağır davranışları, Atinalıları yal nız ve yardımsız bırakmıştı.

Esasında Ispartalılar da, Termopil kahramanı Leoni das ve Ordiyabiyad gibi fedakarlar vardı. Fakat bun ların yegane meziyetleri tedbir ve basiretten ziyade asilane, cesaretleriydi. Ispartalıların; İran savaşları ndaki ağır davranışlarının bir tek sebebi vardı ki, od a Atinalıların galibiyetlerine tahammüllerinin olmayı şı idi. Ispartalılar; Yunan dünyasına kendi hakimiye tlerini taşımak istiyorlar, üstünlüklerin kendilerinde olmasını arzu ediyorlardı. Fiemanillah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.