Hava Durumu

MÜŞKÜLE KÖYÜ KÜLTÜR ÇEVRE VE DÜŞÜNCE DERNEĞİ NÂZIM HİKMET ANMASI

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2021 15:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2021 15:53

Sevgili İsmail Altay; kalbi güzel, aklı güzel bir değerli insandır; dostluğuyla onurlanmak büyük mutluluk.

İsmail Altay sağ olsun; beni, 5 Haziran’da, Müşküle Köyü Kültür Çevre Ve Düşünce Derneği’nce Saat: 13.00-17.00 arasında Müşküle’de düzenlenecek Nâzım Hikmet Anmasına davet etti ve Müşküle’yi tanıtan bir metin yolladı.

MÜŞKÜLE

Metinde Müşküle ne güzel anlatılmış; paylaşayım sizle:

“Güzel köydür Müşküle. İznik’e bağlı İznik Gölü’nün güneyinde Katırlı Dağları’na sırtını dayamış, Gemlik-İznik karayoluna 2 km uzaklıkta bir köydür.

Zeytinlikler, yeşillikler, ağaçlar arasından göle tepeden bakar. Zeytininin lezzeti konumudur. Kadınlarının maharetli elleri oya, dantel işler. Nakışlanır, yemeniler çemberler. Kınalı ellerde, türkü dillerde işlenir. Motif motif ipekliler. Bazen sünnet döşeğini süsler, çeyize uzanır. Bir mevlüt örtüsünden fırlar, çıkagelir oyalı çemberler.

Müşküle, özel bir köydür. Kökleri Bizans’a, Romalılara dayanır. Köyün tepesindeki Örenlik’te bir akropol vardır. Köylüler “kale” der oraya. Kaleden bakınca bir yanda İstanbul tepeleri, bir yanda Yenişehir Ovası görünür. Uzaklarda Boyalıca, Çakırca, Keramet köyleri uzanır belli belirsiz.  Adı, MÖ Kafkasya’dan buralara gelen Müşkilerden gelir.’’

Altay, bu girişin Fehmi Enginalp tarafından yazıldığını belirtti.

FEVZİ KAVUK

Müşküle’nin bir başka değerli yanı da şu:

Bursa Cezaevi’nde Nâzım Hikmet’le yatarken ondan sosyalizmi öğrenen Müşküle’li İsmail Başaran Müşküle’de sosyalist düşüncelerin gelişmesinde rol oynar.

1965’de TİP’ten muhtar adayı olan Fevzi Kavuk büyük farkla seçimi kazanmış, ülkemizin ilk sosyalist muhtarı olmuştur.

O seçimlerde Müşküle, Türkiye İşçi Partisi TİP’in Türkiye’de en çok oy aldığı üç köyden birisidir.

DERNEK

Zamanla Müşküle’de Dostluk Spor kulübü kurulur. Köye içme suyu getirilir. Kooperatif kurulur. Kütüphane açılır. Nâzım adına çınar dikilir ve her yıl Nâzım anma toplantıları yapılır.

**********************

2019 Nâzım Anma etkinliğinden sonra dernek kurma fikri oluşur. Amaç etkinliği ulusal ve uluslararası düzeye taşımak; gelen konukları köyde ağırlamak; köyü ve ürünlerini tanıtmaktır.

Ve imece anlayışını, dayanışma kültürünü geliştirip köyün ve köylünün sorunlarına çözüm üretmek; sağlıklı bir çevrede yaşamak;  yok olmaya yüz tutmuş kültürleri sentezleyerek zenginleştirmek, gelecek kuşaklara taşımak da hedeflenir.

Derneğin ilk yönetimini yazayım: Turan Yılmaz, Tarık Demiray, Rezzan Çolaklar, İsmail Altay, İbrahim Tektaş.

******************************

Dernek 2020 yılında salgın nedeniyle Nâzım Hikmet Anma Etkinliğini sembolik olarak 50-60 kişiyle gerçekleştirir.

İsmail Altay bu yıla ilişkin şu bilgiyi verdi: “Salgın devam ettiğinden etkinliğinin boyutu belirsizliğini koruyor. En kötü şartlarda; mesafe, maske, temizlik kurallarına uyarak, 2020 yılındaki gibi sembolik de olsa anmayı yapacağız. Yasaklama olmaz umudundayız. Anmaya halkımız davetlidir. Saz, söz, şiir ve çınar altında ikramlarımız sizi bekliyor.’’

Müşküle Köyü Kültür Çevre Ve Düşünce Derneği’ne başarılar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.