Hava Durumu

“2022 YILI BURSA YILI OLACAK”

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2022 16:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2022 16:54

Bursa, hepimizin sıkça yinelediği gibi başta sanayi Anakenti olsa da öte yandan aynı zamanda bir tarım ve turizm kenti de...

Özellikle yaş sebze ve meyvede önemli bir dış satım merkezi.

Turizm alanında da Bursa doğal, tarihi ve kültürel yapısıyla önemli bir potansiyel taşımakta...

Ne ki, bu potansiyel son yıllara dek yeterince değerlendirilebilmiş değil.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın çabalarıyla son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor.

Ama toplum olarak turizm bilincinin tam anlamıyla gelişmediğine yönelik davranışlar da insanı üzüyor!

* * *

Türk dünyasının UNESCO’su olarak da tanımlanan ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY’un ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçtiği Bursa bu yıl göstereceği performansla başta Türk Dünyası olmak üzere bütün dünyaya tanıtılmış olacak.

Tanıtım önemli...

Başkan Aktaş, Bursa’nın ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ seçilmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy, Vali Canbolat’ın da katıldığı Merinos’ta yaptığı basın toplantısında izlenecek yolu anlattı.

Bakan Ersoy’un da üzerinde ciddiyetle durduğu bu süreci henüz kavrayamamış olanlar var ki, toplantıda “Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının Bursa’ya ne yararı olacak” sorusu sorulabiliyor.

Bu soruyu soran kişi sektörden mi, gazeteci mi bilmiyorum ama onun dünyadan haberi olmasa gerek!

Bir kere böyle bir organizasyon Türk Dünyası, Türkiye ve Bursa için çok önemli sonuçlar doğurabilir.

Sayın Bakanın da dediği gibi eğer tanıtım iyi yapılırsa...

Bursa ile birlikte tüm Türk dünyasının gelenek ve görenekleri de tüm dünyaya anlatılmış olacak.

* * *

Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak amacıyla 1993 yılında, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın Kültür Bakanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulan, hali hazırda 14 üye ülkeyle faaliyet gösteren ‘Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı- TÜRKSOY, Özbekistan’ın Hiva Şehri’nde gerçekleştirilen 38. Dönem Toplantısı’nda Bursa’yı ‘2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan etti.

Eşsiz doğası, verimli toprakları, çok yönlü turizmi, gelişmiş ekonomisiyle Türk Dünyası’nın kadim kültür kentlerinden biri olan Bursa; Eskişehir ve Kastamonu’nun ardından Türkiye’den Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen üçüncü şehir oldu.

Türk dünyasının UNESCO’su olarak da bilinen TÜRKSOY’un en büyük hedefi, Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek.

Bununla birlikte Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve tüm dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdüren TÜRKSOY, Türk halklarının ortak geçmişini; dil, edebiyat, kültür ve sanatını bir bütün halinde ele alan pek çok bilimsel çalışmaya da imza atmış durumda.

TÜRKSOY’un 2010 yılında başlattığı ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ Organizasyonu’nda bugüne kadar Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan, Eskişehir, Tataristan’ın tarihi şehri Kazan, Türkmenistan’ın kadim şehri Merv, Azerbaycan’ın doğa harikası şehri Şeki, Kazakistan’ın Türkistan şehri, Kastamonu, Kırgızistan'ın şehri, Özbekistan'ın Hiva şehri Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmişti.

Ancak Kastamonu ve Eskişehir organizasyonlarının pek başarılı olamadığı görüldü.

Bakan Ersoy’a bunu sordum ve işin salt Büyükşehir’e yüklenmemesini, Bakanlığa ve ilçe belediyelerimize de büyük iş düştüğünün vurguladım.

Bu organizasyon Bursa için çok önemli...

Hem Bursa’nın tanıtımı ve hem de Türk Dünyası’nın gönül birlikteliği açısından çok önemli kuşkusuz.

Bakan Ersoy’un tanıtım toplantılarının İstanbul’da yapılacak olduğunu söylemesini de önemsediğimi belirtmek isterim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.