Hava Durumu

BTSO BAŞKANI BURKAY; ‘TÜRKİYE’DE 10 TANE BURSA GİBİ ŞEHİR OLSA DIŞ TİCARET AÇIĞI SORUNU YAŞAMAZ’

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2022 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2022 17:05

Bursa, büyük bir nüfusa sahip bir Sanayi Anakenti

Konum ve coğrafi özellikleri nedeniyle de fazla genişlemeye elverişli olmadığı seslendiriliyor kimi kesimlerce.

Sanayinin şimdiki yapısı bile araç sayısı artışını, nüfus trafik ve yapılaşma gibi sorunları beraberinde getirdiği belirtiliyor.

Peki, bu doğru mudur?

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay bunun doğru olmadığını rakamlarla anlatıyor.

Bugün Türkiye’de 10 tane Bursa gibi şehir olsa ülkemiz dış ticaret açığı sorunu yaşamaz.’ diyen Başkan Burkay, Bursa’nın yüksek teknolojiye geçiş yapması gerektiğini belirtiyor. Oda olarak Bursa ekonomisini daha güçlü bir konuma yükseltmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye dış satımının yaklaşık yüzde 9’unu tek başına karşıladığını dile getiriyor.

* * *

Burkay ayrıca Bursa’da sanayi’nin kapladığı alanın sanayinin yoğun konumlandığı İstanbul ve Kocaeli ile karşılaştırıldığında çok düşük kaldığının altını çiziyor. BTSO Başkanı Burkay, Bursa’nın merkezinde bulunduğu Marmara Havzası’nda yeni bir mekânsal planlama yapılmasının yatırım, üretim, istihdam ve dış satım değerinin yeni bir eşiğe taşınmasını sağlayacağını söylüyor.Türkiye’de gayri safi yurt içi hâsıla içinde imalat sanayinin payının yüzde 16 seviyesinde olduğunu belirten Burkay, Bursa’nın ekonomik işlem hacmine sanayinin katkısının ise yüzde 46 seviyesinde olduğunu belirtiyor. Bursa’nın 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi, binde 8’lik pay alıyor. Bugün 84 milyon nüfuslu Almanya, yaklaşık 2 trilyon dolar dış satım yapıyor. 1.5 milyar nüfuslu Çin de aynı miktarlara yakın dış satım yapıyor. Başkan Burkay’ın verdiği rakamlara göre, Almanya’da sanayi alanlarının toplam yüzölçümüne oranı yüzde 4.44. Bu oran İtalya’da yüzde 2.15, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 2, 5” diyor. Bu rakamlar ile Bursa’da sanayinin kapladığı binde 8’lik alanın ne kadar az olduğunu gösteriyor. Başkan Burkay burada ölçek ekonomisi ve mekânsal planlama öneriyor. Burkay, bu nedenle kentin her iki yakasına uydu kentler, lojistik merkez, ticaret merkezi, yeni nesil teknoloji endüstri bölgeleri ve arıtma tesislerinin yaşama geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

* * *                                                                                

Gerçekten de Bursa’daki 17 OSB’de 190 bin kişi çalışıyor. Plansız sanayi bölgelerinde ise 230 bin kişinin çalıştığı biliniyor. Bursa’nın nüfusu 3 milyon 170 bin...Tüm dünyada üreten kesim olarak 15-64 yaş arası olarak kabul edilir. Bursa’da bu nüfus 2 milyon 170 bin. Bunların içinden Bursa’da çalışan sayısı ise 900 bin. Sanayi büyütüldüğü zaman dışarıdan göç alacak iddialarına Başkan Burkay;  ‘30 yıl önce bu mümkündü, kırsaldan kente gelecek nüfus yok. 15-64 yaş arasının OECD ülkelerinde işgücüne katılım oranı yüzde 71,5. Almanya olmak istiyorsak, orada oran yüzde 80. 10 yılda Bursa’nın aldığı nüfus 150 bin. Bursa olarak BTSO’nun eğitim vadisi gibi merkezlere gereksinimimiz var’ diyor.

Bursa ekonomisinin üretim ve dış satıma dayalı büyümesi hedefiyle yaşama geçen Model Fabrika, BUTEKOM, BTSO MESYEB, BUTGEM ve Enerji Verimliliği Merkezi gibi projeler firmaların dönüşüm sürecine katkı sağlarken, yeni mekânların da planlanması gerektiği açık değil mi?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.