Hava Durumu

BU DEPREMLER HEPİMİZE DERS OLMALI..!

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2023 16:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2023 16:51

Depremler oluşması engellenemeyen doğa olayları olduğuna göre bizim yapmamız gereken her an deprem olacak gibi hazırlık yapmamız.

Türkiye birinci derece bir deprem ülkesi...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 şehirde büyük yıkımlara yol açan depremlerin ardından yapılacak bilimsel çalışmaların ve alınacak önlemlerin ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

Bursa da birinci derece deprem kuşağında bir şehir olarak çeşitli önlemler almakta.

Büyükşehir Belediyesi 1999 Marmara depreminin ardından ‘zemin etütleri araştırma birimini kurarak’ Bursa ili Sismik Zemin Tehlike Değerlendirme Projelerini yaşama geçirdi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile imzalanan protokol kapsamında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi kapsamında ‘15 istasyon ile 9 fayın ayrı-ayrı segmentlerini tespit ederek’ oluşabilecek maksimum deprem büyüklüklerini belirledi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda; 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/100.000 ve 1/25.000’lik jeoloji haritaları ile Sismik Tehlike Haritası hazırlandı.

* * *

Bursa Büyükşehir Belediyesi bir taraftan kentsel döşüm projeleri ile riskli yapı stokunu sürekli azaltırken, diğer taraftan ‘muhtemel depremde hasar ile kayıpların en aza indirebilmesi amacıyla’ la da bilimsel çalışmalar sürdürmekte.

Son olarak Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) arasında ortaklaşa yürütülecek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Planlaması Projesi’ni yaşama geçiren Büyükşehir Belediyesi, bir insanımızın dahi zarar görmemesi için çalışmalarını ara vermeden yürütmekte.

* * *
Büyükşehir Belediyesi, Asrın felaketi olarak gösterilen son depremlerin hemen ardından vakit yitirmeden sahada çalışmaları başlattı.

Bursa olarak biz deprem riskine karşı neler yaptık, yapıyoruz ve yapacağız?’ başlığıyla vatandaşları bilgilendirdi.

Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK tarafından 3 yıl süren çalışmanın sonunda bütün şehrin zemin durumunu ortaya koyarak Türkiye’de zemin tehlike haritalarını çıkartan ilk üç şehirden birisi oldu.

Başkan Aktaş yaptığı açıklamada, yaklaşık 650 bin yapının bina dökümünün oluşturularak çalışmanın yüzde 80’inin tamamlandığını belirtiyor.

Ve bu kapsamda “Son 5 yıllık süreçte 215 bina-645 bağımsız bölümü yıktık. Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım olmak üzere üç merkez ilçe için jeolojik etütlerimizin yenilenmesi sürecini başlattık” diyor.
Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile ortaklaşa yürütülmekte olan çalışmalarla pilot bölge olarak seçilen alanlarda zemin sınıfları, zeminin kayma hızları, şişme potansiyeli olan alanlar, sıvılaşabilir alanlar ve yumuşak zemin özelliği gösteren alanların CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) tabanlı olarak haritalandırılma çalışmaları sürmekte.

* * *

Türkiye asrın felaketi ile mücadele etmeyi sürdürüyor...

Bursa da bu kapsamda önemli çalışmalar yapmakta ama hiç kuşku yok ki Kentsel dönüşüm konusunda halkın da elini taşın altına koyarak destek vermesi gerekmekte.

Depreme dayanıksız binaların yenilenmesi için bina sahiplerinin de katkısı gerekmekte.

Hiçbir katkı koymadan binaların belediyeler yahut devlet tarafından yenilenmesini beklemenin doğru bir yaklaşım olmadığının bilinmesi de gerek.

Evet, ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ deniyor.

Bu gerçek, binalarımızı dayanıklı yapmamız gerekliliğine götürüyor bizi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.