Hava Durumu

BURSA’DA TÜRK KÜLTÜRÜ RÜZGÂRI...

Yazının Giriş Tarihi: 25.07.2022 16:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.07.2022 16:07

Bursa’da bu yılbaşından bu yana Türk kültürü rüzgârları esmekte.

Önce Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilmesiyle birlikte Mart ayında görkemli bir açılış yapıldı.

Türk Devletlerinden gelen konukların ve sanatçıların katıldığı açılışta Türk devletlerinin yüreği birlikte attı ve gönül birliktelikleri şahlandı.

Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Bursa'nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesiyle başlayan etkinliklerde Bursa'nın dünyaya tanıtımında, sanayisiyle, ticaretiyle, kültürüyle, turizmiyle önemli bir kent olduğu bir kez daha dünyaya duyurulması fırsatı yakalandı.

* * *

Ardından 12 Haziran-7 Temmuz günleri arasında Bursa Festivali ile uluslararası birçok konuğa ev sahipliği yaptı Bursa.

Büyükşehir Belediyesi desteği ile Bursa Kültür Sanat Turizm Vakfı’nın gerçekleştirdiği festivalde Bursa Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda yerli-yabancı sanatçılar konserler verdi, birçok yabancı ülke folklor ekipleri Bursa ve ilçelerinde gösteriler yaptı.

Coşkulu anlar yaşandı, kültür birliktelikleri oluştu...

İlçelerde de ‘Türk Kültür Başkenti Bursa’ kapsamında ayrı etkinlikler de yapıldı.

Yerli-yabancı ekiplerin sergilediği folklor gösterileriyle meydanlar ve caddeler şenlendi.

* * *

Osmangazi Belediyesi de, geçtiğimiz yıl ev sahipliğini yaptığı 9. Uluslararası Altay Toplulukları Bilgi Şöleni’nde yayınlanan bildirileri kitap haline getirdi.

Farklı ülkelerden 90’dan fazla bilim insanının bildirilerinin yer aldığı ‘Altay Toplulukları-Destanlar ve Destan Kültürü’ kitabı, düzenlenen tanıtım toplantısında okurlarla buluştu.

Altay topluluklarının uygarlık yapısı ve kültürel değerlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak adına geçtiğimiz yıl Eylül ayında düzenlenen 9. Uluslararası Altay Toplulukları Bilgi Şöleni’ne ev sahipliği yapan Osmangazi Belediyesi’nin şölende yayınlanan bildirileri kitap haline getirerek Türk dünyasının kültür hazinesine kazandırması anlamlı bir çalışma oldu.

Japonya, Hindistan, Moğolistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Macaristan ve İspanya’nın aralarında olduğu ülkelerden 90’dan fazla bilim insanının bildirileri ile 3 cilt olarak oluşturulan ‘Altay Toplulukları -Destanlar ve Destan Kültürü’ kitabı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev’in de katıldığı toplantı ile Türk dünyasına tanıtıldı.

* * *

Geçtiğimiz hafta sonu da Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Keles Belediyesi tarafından düzenlenen ‘5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’, 22 Temmuz Cuma günü saat 19.00’da Cumhuriyet Caddesi’ndeki kortej ile başladı.

Keles Kocayayla'daki etkinlikler ise 23 Temmuz Cumartesi günü saat 12.00'da açılış töreniyle başlayıp, 24 Temmuz Pazar günü de kültür, sanat ve spor karşılaşmaları ile sürdü.

Bursa Büyükşehir Belediyesinin eşgüdümünde Keles Belediyesi iş birliğiyle Bursa Valiliği, Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, Dünya Etnospor Konfederasyonu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin düzenlediği şenlik, mehter takımı ile Bursa kılıç kalkan ekibinin gösterisiyle başladı.

Şenliklerin açılışına Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın da katılımı ayrı bir renk kattı etkinliklere.

* * *

Bursa, bu yıl Türk Kültür Başkenti fırsatını iyi değerlendirmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz iki yıl salgın nedeniyle içe kapanmışken salgının yaşamımızdan uzaklaşmasıyla rahat bir nefes alıp etkinlikleri yeniden başlattı Büyükşehir.

Ama dünyada ve ülkemizde de yeniden hortlayan yeni varyantlarıyla salgın bundan sonraki süreci nasıl etkileyecek, merak konusu bu şimdi de!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.