Hava Durumu

Bursalı Karadenizliler Konfederasyon yolunda...    

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2024 21:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2024 21:07

Türkiye'de hızlı kentleşme süreci insanları kırlardan büyük kentlere doğru göçe zorladı.

Kırsal alandan kentsel alana yönelen bu nüfus hareketi sonrası kentsel alana yabancı bu kişiler barınma, iş bulma, kentsel mekânlara uyum sağlama ve kentte tutunma gibi bazı sıkıntılarla karşılaşınca bir araya gelerek Hemşehri Derneklerini oluşturdular ve birbirleriyle dayanışma içine girdiler...

Böylelikle de hemşehri dernekleri kentte bireylerin geldikleri yörenin kültürünü de yaşatabildiler.

Başlarda bu yapılaşma belli bölgelerde ‘Gettolar’ oluşturma görüntüsü verse de kısa sürede bu dernekler ‘Ortak Kent Kültürü’ oluşturma konusunda önemli işlevler üstlendiler...

Bilineceği üzere derneklerin amacı, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amaç gerçekleştirmek, bilgi ve çalışmaları sürekli olarak birleştirmektir.

Hemşehri dernekleri, coğrafi bölgelerinden kopan kendileri ve yeni yerleşim yerlerinde doğan çocuklarını kültürel değerleriyle yaşatmaya ve yöresel kültürlerini sürdürmeye özen gösterirken, aynı zamanda yaşadıkları kentin kültürünü de zenginleştirdiler...

* * *

Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinin Bursa'daki Dernek ve Federasyon Başkanları kahvaltılı bir toplantıda Bursa basınıyla bir araya geldi ve ortak bir platform oluşturduklarını açıkladılar geçtiğimiz hafta sonu...

Platformun kuruluş gerekçelerini Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Üzeyir Aktaş açıkladı.

Başkan Aktaş yaptığı konuşmada kopup geldikleri yörelerin kültürlerini kendi aralarında yaşatırken aynı zamanda da Bursa’nın ortak kent kültürüne de katkı için çabaladıklarının altını çizdi ve

2023 TÜİK verilerine göre Bursa'da Karadeniz İllerinin nüfusuna kayıtlı yaklaşık 500 bin Karadenizlinin yaşamakta olduğunu söyledi.

Başkan Aktaş, bir başka çarpıcı veri daha paylaştı...

3.155.287 kişiden oluşan Bursa nüfusunun, 1.567.072'si Bursa nüfus kütüğüne, 1.588.215'in de Anadolu İllerine kayıtlı olduğunu söyledi.

Bu da göstermekte ki, bu gün Bursa nüfusunun en az yarısı Türkiye’nin hemen her ilinden, balkanlardan, Kafkaslardan, Orta-doğudan ve dünyanın pek çok yerinden gelen insanlardan oluşmakta.

Bu da Bursa’nın kültür zenginliğini göstermekte...

Yukarıda sıraladığımız 8 ilin dernek ve federasyonlarının oluşturduğu

Bursa Karadenizliler Platformu’nun (BURKAP) önümüzdeki süreçte Karadeniz Bölgesinin diğer illerinin derneklerini de platforma davet ederek, güçlerini artırmayı hedeflediklerini paylaştı.

* * *

BURKAP’ın dönem başkanlığını aynı zamanda Bursa Samsun Dernekler Federasyonu Başkanlığını da yürüten Temel Erkol’un yapacağı platformun ileriye yönelik önce Federasyon ve sonra da Konfederasyon’a uzanacağını öngörmek zor değil.

Zaten Başkan Erkol sorum üzerine bunun, platformun kurulmasının ardından yapılacak değerlendirmelerle karar verilebileceğini söyledi.

* * *

81 ilin nerdeyse hepsinin birer hatta kimi illerin ikişer, üçer derneği var Bursa’da...

Hatta bu illerin ilçelerinin de dernekleri var...

Bunu bir ‘Dernek enflasyonu’ olarak tanımlamak olası ancak birçok derneğin Bursa’nın ortak kent kültürüne, toplumsal barışına, ekonomik eşgüdümüne katkı sağladığını görmek gerekir.

Kimilerinin salt öğrencilere burs verilmesi konusunda çalışıyor olmaları bile kente, kent insanına yararlı olmaları açısından önem taşımaktadır.

Ne ki, kimilerinin de tabeladan ibaret olduğu, bir kısmının salt ‘Başkan’ unvanı almak için oluşturulduğunu gerçeğini de görmek gerekiyor..!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.