Hava Durumu

Çok partili ama az liderli bir Meclis..!

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2023 16:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2023 16:54

Cumhur İttifakı’nın Parlamentoda çoğunluğu almasıyla sonuçlanan Milletvekili seçimleri şimdiye dek pek rastlanmayan ilginç sonuçlar da doğurdu.

Son Milletvekili seçimlerinde Ana Muhalefet partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu dâhil diğer 7 partinin de genel başkanları Meclis dışında kaldı.

28. dönemde TBMM'de yer alan 15 partiden 8'inin genel başkanları, Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı.

Seçim sonuçlarına göre AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hüda-Par, Demokrat Parti (DP), Türkiye Değişim Partisi (TDP), DSP ve HDP olmak üzere 15 parti temsil edilecek.

14 Kasım 2002'deki seçimlerin ardından üst üste 6 dönemdir Milletvekili olarak görev yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı’na aday olup seçilemediğinden parlamentoda da yer alamadı.

Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Milletvekili adayı olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Millet İttifakı'nın çatısı altında seçimlere giren DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti genel başkanları da TBMM'de görev yapamayacak.

Yani çok partili ama az liderli bir Meclis yapısı oluştu...

* * *

MHP Lideri Devlet Bahçeli ve TİP Genel Başkanı Erkan Baş yeni dönemde Meclis'te yer aldı.

28. Dönemde TBMM'de ilk kez temsil edilecek 4 partinin genel başkanı da Milletvekili oldu.

Cumhur İttifakı çatısı altında seçimlere giren Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Muhammed Fatih Erbakan, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal İstanbul’dan Milletvekili seçildikleri için yeni dönemde Meclis'te yer aldı.

Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar İstanbul’dan, İbrahim Akın İzmir’den, Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Erzincan'dan Milletvekili seçildi.

Öte yandan Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatılması istemli davada süreç devam eden HDP'nin eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da Milletvekili oldular.

Böylece 15 parti’den oluşan Meclis’te 8 Parti’nin genel Başkanı Milletvekili olarak yer alırken, 7 Parti’nin genel başkanının yer almamış olması ilginç bir durum ortaya çıkarmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilememesi karşısında İttifakı oluşturan 6 partinin genel başkanları da Cumhurbaşkanı Yardımcısı olamadıkları için Meclis dışında kalmış oldular.

Bu durum kuşkusuz Muhalefet partilerinde iç hesaplaşmaların yapılacağını kaçınılmaz kılacak...

* * *

Üst üste aldığı seçim yenilgilerinin ardından son seçim sonucunun belli olmasıyla dikkatler Kemal Kılıçdaroğlu'nun üzerinde yoğunlaşmış durumda. 

Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı'nı bırakıp bırakmayacağı merak konusu olmayı sürdürüyor.

Ne ki, genel olarak Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlıktan hemen ayrılmasının parti içinde bir karmaşaya yol açabileceği düşüncesi CHP'ye egemen olmuş durumda.

Buradan da Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın bir gelecekte genel başkanlığı bırakmayacağı anlaşılıyor.

Aynı durum İYİ Parti’de de yaşanmakta...

Bir dönem Genel Başkan olarak Meclis’te yer almayan Meral Akşener’in bir dönem daha Meclis dışında kalacak olması onun siyasi geleceğinde önemli rol oynayacak gibi görünüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.