Hava Durumu

DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE İSRAF...

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2022 17:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2022 17:08

Dünyada her yıl 1,3 milyar, Türkiye'de ise ortalama 26 milyon ton gıda israf edildiği belirtiliyor.

Atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da düşünüldüğünde, israfın boyutu katlanıyor.

Dünyada her yıl satışa sunulan 4 milyar tonluk gıdanın 1,3 milyarı çöpe gidiyor.

Yani üçte biri...

Geçmişte yayınlaşarak artan ama son günlerde farkına varılarak kimi yerlerde uygulamaya son verilen serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf edildiği söyleniyor Türkiye’de.

Kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiğini görülüyor.

Dahası otellerde uygulanan ‘her şey dâhil’ ve ‘ultra her şey dâhil’ gibi sistemlerin de israfı arttırdığı açık.
 

* * *

Mutfakta bozulmuş ve çöpe atılan yemekler, sebzelikte unutulmuş sebze ve meyveler, elektrik faturasındaki ciddi artışlar, boşa akan su ve soğuk havalarda hiç de ekonomik görünmeyen doğalgaz faturaları da göz önüne alındığında israfın boyutları daha da bir gün yüzüne çıkıyor.

Türkiye’de son çeyrek yüz yıllık bir süreçte eskiye oranla ekonomik gelirin makro düzeyde artmış olmasına karşın, gelir dağılımındaki dengesizliğin henüz istenilen düzeyde giderilememiş olması nedeniyle israfın önlenmesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

İsrafın bir davranış bozukluğu olduğunu belirtiyor uzmanlar.

Dünyanın ve Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı özellikle büyük miktarda gıda israfı, haneler de dâhil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor.

Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi yahut azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için ivedi bir gereksinim.

Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte birinin kaybolduğu yahut da israf edildiği belirtiliyor.

* * *

Türkiye’de de Ticaret Bakanlığı eşgüdümünde birkaç yıl önce Türkiye İsraf Araştırması sonuç raporu yayımlanmıştı.  Rapora göre, her hanede haftada ortalama 2 ekmek israf ediliyormuş. Vatandaşlar 3,7 yılda bir cep telefonu, 8 yılda da bir otomobil değiştiriyormuş.  Ve gıdaların tüketilmeden çöpe atıldığını belirtenlerin oranı yüzde 22,8 gibi bir rakama ulaşmaktaymış.Bunun nedenleri de gıdanın bozulması ve tüketilememesi olarak kayıtlara geçmiş.Bakanlıkça yapılan yönetmelik değişikliği ile mağaza, zincir mağaza ve tedarikçilerce bir gün içinde üreticiden teslim alınan ve azami fiyatı tarifeyle belirlenen ekmek, unlu mamuller gibi hızlı tüketim mallarının, satılamadığı gerekçesiyle daha önce yüzde 25-30 oranındaki iade oranı yüzde 5’e indirilmiş.                                                             

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.