Hava Durumu

Egemenlik kayıtsız, koşulsuz Milletirdir...

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2024 17:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 17:21

Bu gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı...

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşıyan bu bayram, Türkiye'de 1921'den itibaren "23 Nisan Millî Bayramı" adıyla kutlanmaya başlanmıştır.

İlk başta yasal adı "Çocuk Bayramı" olmasa da, daha sonra çocuklara neşeli bir gün geçirtme ve Himaye-i Etfal Cemiyeti'ne gelir yaratma amacıyla 1927'den itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. Bayramın adı 1935'te "Hâkimiyet-i Milliye Bayramı", 1981 yılında ise "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olmuştur. 

UNESCO'nun 1979'u "Çocuk Yılı" olarak duyurmasının ardından, devlet kanalı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatması ile bu bayram uluslararası düzeye taşınmıştır.

Devrin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün 1933 yılında başlattığı, 23 Nisan'da çocukları makamına kabul edip onlarla sohbet etme âdeti bu bayramın bir parçası olarak yaygınlaşıp gelenekselleşmiş; devlet adamlarının makam koltuklarına çocukları oturtma geleneği 2013 yılına kadar sürmüştür.

Yine 1933'te stadyumlarda beden hareketleri gösterileri ile kutlama geleneği başlamış; bayramın stadyumlarda binlerce öğrenci ve devlet protokolünün katıldığı gösterilerin yerini 2013'ten itibaren, sokaklarda karnaval havasında kutlamalar almıştır...

* * *

Bir Milletin tam anlamıyla özgür ve bağımsız olabilmesi için ulusal egemenliğe sahip olması gerekiyor...

Toplumda hiçbir kimse, hiçbir zümre, hiçbir vesayetçi sınıf ya da grup, doğrudan üstün emretme gücüne sahip olamaz.

Çünkü toplumda üstün emretme gücünün tek kaynağı ve tek sahibi Milletin kendisidir

Meclisin açıldığı 23 Nisan 1920’den kalan tarihi mirasın en başında "Milletin istikbalini yine milletin azim ve kararı kurtaracak" ilkesi vardır.

Bu, üstünde hangi kıyafet olursa olsun mandacılığı, ’Acaba bu tür hamiliklerden siyasi yarar sağlar mıyım?’ diye bir an dahi düşünmeksizin reddetmek anlamına gelir. 

Büyük güçler dâhil tüm ülkelerle ilişkiler kurulurken karşılıklı saygı ve çıkar esasını savunmak, her tür dayatmaya karşı ortak davranmak herkesin kaçınılmaz tarihi sorumluluğudur. 

Ortak yazgımız ve geleceğimiz için takip edilen Milli politikaların sonunda mutlaka bu toplumu refaha ulaştıracağını bilmemiz gerekir.

* * *

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, o zamanlar bir bozkır kasabası olan Ankara'da, 23 Nisan 1920 günü ilk kez toplanmış, Mustafa Kemal Paşa'yı başkanlığa seçmişti...

O Meclis, ordusuyla birlikte Bağımsızlık Savaşını kazandı.

Genç Türk devleti zafere ulaştı, bağımsızlığını elde etti.

Bu gün artık başı açık-örtülü kadınların da bulunabildiği bu Meclis kürsüsünün arkasında kocaman harflerle, ‘‘Egemenlik Kayıtsız Koşulsuz Milletindir.’’ yazar.

Ancak şu gerçeğin altını da çizmek gerekir ki, bu Meclis’e başı örtülü kadınların da seçilebilme hakkı daha henüz 10 yıl önce gerçekleşebilmiştir.

50 artı bir Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi de Millet egemenliğini güçlendirmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında egemenliğin daha da güçlenmesi kayıtsız koşulsuz Millete ait olması, egemenliğin parti genel başkanlarının elinden alınmasıyla sağlanacak, Milletin egemenliği taçlanacaktır.

Umutlarımızın, hayallerimizin, geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.