Hava Durumu

İŞTE DAĞILMAYACAK GERÇEK BİR MASA: TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI...

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2023 16:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2023 16:00

Ukrayna-Rusya savaşı sürerken ve Türkiye’de artarda yaşanan depremler büyük bir yıkıma yol açıp, on binlerce insan yaşamını yitirirken bu kez de aynı bölge sel felaketine maruz kaldı, onlarca canlar yitti.

Aynı süreçte Türkiye 100 yıllık tarihinin en önemli seçimlerine hazırlanırken partiler de ittifaklar oluşturup bu seçimlere hazırlanmaktalar.

Gündem çok hızlı akmakta...

Yine bunlarla birlikte Ankara’da önemli bir zirve gerçekleşti.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” teması altında Ankara’da toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen zirveye, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov katıldı.

* * *

Bu Zirveler Süreci, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını kazanmalarından sonra 1992 yılında başlayan ve Türk Devletleri Teşkilatı (eski adıyla Türk Konseyi) Sekretaryası’nın kurulduğu 2010 yılına kadar süren; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan Devlet Başkanları arasında gerçekleştirilen 10 zirve toplantısını içeren bir süreçtir.

Sırasıyla 1992, 94, 95, 96, 98, 2000, 2001, 2006, 2009, 2010,

Zirvelerinin ardından Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi yaşama geçildi.

Bu çerçevede, Türk İşbirliği Konseyi’nin İstanbul’da yerleşik Sekretaryası kuruldu.

* * *

Bu kez Zirve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in önerisi ve girişimiyle Başkan Erdoğan liderliğinde deprem gündemiyle 16 Mart günü Ankara'da toplandı.

Başkan Erdoğan, liderler ile ayrı-ayrı görüştü.

Ülkemizdeki 6 Şubat depremlerinin ardından yardıma ilk koşan ülkeler bu Türk Devletleri Teşkilatı’nı oluşturan devletler olmuştu.

Zirvede Türk Yatırım Fonu ve bundan sonraki afetlere karşı Ortak Sivil Savunma Mekanizması kurulmasına karar verildi.

Zirvede dikkat çeken önemli bir gelişme kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti adına Cumhurbaşkanı Ersin tatar’ın zirveye katılımı oldu.

Öneli dikkat çeken bir başka gelişme de Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in Türk Devletleri Zirvesi’nde Türkiye’deki seçimlere yönelik tüm kardeş halklar adına seçimlerde aday olan Başkan Erdoğan’ı desteleme çağrısı oldu.

Gerçi bu devletler seçimlerde oy kullanmayacaklardı ama ABD ve Batı’nın muhalefete verdiği açık destek yanında Cumhur İttifakı’na Türk Devletleri Teşkilatı’nı oluşturan devletlerin destek vermeleri ‘Tek dağılmayacak masanın’ bu masa olduğu gerçeğini ortaya serdi.

Zirvenin sonuç bildirgesinde de Türk devletleri arasındaki birlik ruhunun pekiştirilmesi için verdiği çabalar için Başkan Erdoğan’a teşekkür edilmesi ve seçimlerde başarılar dilenmesi anlamlı oldu.

Yine bu Zirve’nin Kuzey Türk Cumhuriyeti’nin dünyada tanınması için önemli bir gelişme olduğu açık.

Bu sürecek kuşkusuz ve önümüzdeki süreçte bunun önemli yeni gelişmelere yol açacağını ummak gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.