Hava Durumu

Keşke daha çok Marka oluştursak ve yabancılara satsak..!  (2)

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2024 20:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2024 20:40

Dün Osmangazi Belediyesi, Osmangazi Meydanı’nda hizmete açtığı Osmangazi Gösteri Merkezi’nde bu gün bir söyleşi gerçekleşeceğini paylaşmıştık.

Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği, Moderatörlüğünü Gazeteci arkadaşımız Mustafa Özdal’ın yapacağı söyleşiye Ekonomist, Gazeteci Cem Seymen ile Ekonomist Yazar Prof. Dr. Kenan Mortan’ın katılacağı söyleşi bu gün saat 19.30’da Osmangazi Gösteri Merkezi’nde...

Söyleşinin konusu, ‘Yerli Malları neden satıldı’...

Dünkü yazımızda söyleşinin seyrinin nereye evrileceğini, odak noktasının ne olacağını merakla beklediğimizi belirtip, Serbest Piyasa mantığı içinde markaların el değiştirmelerinin doğal olmasından söz edip karşılıklı örnekler vermeye başlamıştık.

Birçok yerli markamızın yabancı markalarca satın alınması yanında birçok Türk firmasının da kimi yabancı markaları satın alarak bünyesine kattığını belirtmiş ve örnekleri sıralamaya başlamıştık.

Şimdi sürdürüyoruz...

* * *

Eczacıbaşı Yapı Grubunun 2007 yılında yine Almanya merkezli V&B Fliesen GmbH’ı satın alarak bir seramik markası olan Villeroy & Boch’un tamamını bünyesine kattı.

2008 yılındaysa, Almanya merkezli bir şirket olan ve lüks banyo mobilyaları sektöründe yer alan Burgbad’ın hisselerinin yüzde 47.16’lık kısmını satın alarak büyümeyi sürdüren Eczacıbaşı, daha önce Amerika merkezli bir şirket tarafından satın alınan ve ilaç üretimi yapan Gensenta isimli şirketin hisselerinin de yüzde 9.96’sını 2022 yılında satın aldı.

Koç grubuna bağlı olan Arçelik de yıllar içinde birçok satın alma anlaşmasına imza attı.

Nasıl ki birçok Türk markası el değiştirip yabancı markaların bünyesine geçtiyse bunun tersi de olmakta yani...

Söz gelimi Beko da çeşitli satın almalarla büyümeye ve güçlenmeyi sürdürmekte.

Kale Grubu’ysa 2011 yılında İtalyan seramik firması Industrie Fincuoghi’yi satın aldı.

Doğuş Çay 2013 yılında Amerika merkezli Kraft Gıda’yı satın alarak yeni sektörlere yelken açtı.

Flo’nun sahibi Ziylan Grubu’ysa ayakkabı sektöründe büyümeyi kafaya koymuş gibi görünüyor.

Cam sanayisi alanında faaliyet gösteren Şişecam, 2013 yılında Hindistan merkezli Flat Glass India Private Limited isimli cam üretimi yapan şirketin yüzde 50 hissesini aldı, 2018 yılındaysa söz konusu şirketin kalan yüzde 50 payını da satın alarak şirketin tüm hisselerinin sahibi oldu.

2017 yılındaysa Mısır’ın en büyük cam üreticilerinden Pearl Grubu satın aldı.

2018 yılında da İtalyan düz cam üreticisi Sangalli Grubu’nun Monte Sant’Angelo’da yer alan tesislerini satın aldı.

Alman markası Dreamlines’sa artık Global Yatırım Holding’in.

Çilek mobilya’nın BuCS Schmal Möbel 1896 Germany Şirketi'nin marka ve model haklarını satın almaları gurur verici değil midir?

Şirketlerimiz yaptıkları bu işlerle bizleri uluslararası pazarlarda daha da gururlandırmakta...

Dememiz o ki, Serbest Piyasa mantığı içinde kimi dünya markaları el değiştirebilir...

Bunun nedenlerini salt ‘Ülke değerlerini peşkeş çekmekle’ tanımlamak salt siyasi getiri beklentisi değilse eğer, kötü niyetlilik olsa gerektir..!

Bugün yurdumuzda her tür araç ve gereç yapılmakta, savunma sanayimizde önemli gelişmeler yaşanmaktadır.

Topraklarımızda her tür ürün yetiştirilmektedir.

Keşke daha çok Marka üretsek ve yabancılara satsak..!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.