Hava Durumu

KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAK

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2022 16:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2022 16:57

Hükümet de bu soruna kökten çözüm getirecek bir proje geliştirdi. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün projenin ayrıntılarını açıkladı.
Gazetemiz manşetinden verilen haberde dar gelirlileri ev sahibi yapacak Ucuz Konut Projesi’nin ayrıntıları paylaşılmakta.
Bu ayrıtılar içinde şu koşullar önemli kuşkusuz;
TOKİ aracılığıyla inşa edilecek konutlara, proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet eden yahut proje il nüfusuna kayıtlı, kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine ülke sınırları içinde tapuda kayıtlı konutları bulunmayan, daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları başvuru yapabilecek.
Sosyal konutlar için bir haneden tek başvuru alınabilecek.
 * * *
Yüksek kiralar ve bankaların faiz oranları nedeniyle ev sahibi olamayan vatandaşlara ev alma olanağı sağlayacak konut projesi ülke genelinde 81 il’de gerçekleşecek. 
Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak olması da yerinde ve beklenen bir durum.
Açıklanan projede konutların aylık taksitlerinin asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak olması da bir diğer önemli konu.
Ödemelerin, toplam hane gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak olması ve 240 aya kadar vade olanağı getirilecek olması da bir diğer kolaylık.
*  * *
Proje TOKİ eliyle yürütülecek ve 81 ilde yaşama geçirilecek, en fazla konut, olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul’da yapılacak.
Proje kapsamındaki konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek olması, konutların beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak olması ve çevre dostu yapı malzemelerinin kullanılacak olması Türk yaşam biçimi ve mahalle kültürünü yaşatacak olması açısından iyi bir tercih olmuş. 
Ayrıca evlerin sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerji sistemlerine uyumlu inşa edilecek olması da çevre temizliği ve israf konusunda güzel bir gelişme.
Proje kapsamında satışa sunulacak 100 bin arsa, elektrik, su ve doğal gaz altyapıları tamamlanmış, imar planları bulunan ve inşaat yapmaya hazır şekilde teslim edilecek. 
Bu da kolaylaştırıcı bir madde hiç kuşkusuz...
Başvuru bedeli 500 lira olarak belirlenen kampanyadan yararlanmaya hak kazananlar bu arsalar üzerine kendi evlerini yapabilecek. 
Başvuruların yüksek olacağı beklentisiyle doğal olarak başvuranlar arasında hak kazananlar kura ile belirlenecek.
Yani önce başvuru yapanların koşullara uygunluğu belirlenecek daha sonra da hak sahibi olacaklar arasında kura çekilecek.
Şansı olanlar da kira öder gibi ev sahibi olabilecek.
TOKİ’nin yürüteceği proje kapsamında ilk olma özelliği taşıyan, “Küçük ve orta ölçekli sanayiciye yönelik 28 ilde oluşturulacak sanayi sitelerindeki 10 bin iş yeri” için başvuru bedeli ise 2 bin lira olarak belirlenmiş.
Projenin bu ayağına başvuruda bulunacaklardan, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı yahut o il sınırlarında faaliyette bulunan 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşı olması koşulu aranıyor. 
Başvuru yapacaklardan ayrıca ustalık, iş yeri açma, ilgili oda kayıt yahut vergi mükellefi belgesi ile e-Ticaret yapıldığına yönelik belgeler istenecek.  
Yarın projenin AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile yaptığımız söyleşiyi ve Bursa özelini paylaşacağız.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.