Hava Durumu

Millet İttifakı için bahar gelmeden bitti..!

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2023 14:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 14:16

CHP’nin oluşturduğu İttifak, 14 Mayıs Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak, ittifakını oluşturan partilerin Genel Başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktı.

Mecliste de çoğunluğu oluşturup Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme döneceklerdi.

İlk turda Meclis çoğunluğu alınamadı...

İkinci turda da Cumhurbaşkanlığını Başkan Erdoğan yeniden kazandı.

Dolayısıyla Millet İttifakı lideri Kılıçdaroğlu’nun özellikle genç seçmenlere seslendiği ‘Sana söz, yine baharlar gelecek’ sloganının gerçekleşmesi bir başka bahara mı kaldı yoksa hepten ortadan mı kalktı bilinmez ama bu kez bahar daha gelmeden bitti..!

Şimdi Genel Başkanlar süreci nasıl yönetip, koltuklarında nasıl kalacaklarının derdinde..!

* * *

CHP yönetimininin Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tartışmaya açmamaya çalıştığı gözleniyor.

Hiçbir şey olmamış gibi, hiçbir özeleştiri yapılmadan yola devam edilmek isteniyor.

Hatta “Kılıçdaroğlu, başarısız değil, tam aksine başarılı. CHP adayı olarak yüzde 48 oranında oy aldı. 1977 seçimlerinde yüzde 42 oy alan Ecevit’ten dahi yüksek oyu almayı başardı” tezini savunuyorlar. 

Bu doğru değil hiç kuşkusuz...

Evet, Ecevit yüzde 42 oyu salt tek başına CHP olarak almıştı. 

Kılıçdaroğlu’nun aldığı oyun içinde ise İYİ Parti’nin, HDP’nin, 6’lı İttifak’ın üyeleri Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti ile Ümit Özdağ’ın oyları var. 

Öte yandan Ecevit o oyuyla hükümet kurmuştu...

O nedenle kıyaslanmaz...

CHP son Milletvekili seçiminde yüzde 48 oy almadı, yüzde 25 oy alabildi.

Ve hatta bu yüzde 25’lik oyun içinde Deva, Gelecek, saadet ve DP’nin oyları da vardı.

Yani CHP’nin gerçek oyu yüzde 25’in de altında kalmıştı...

* * *

 

Kemal Kılıçdaroğlu'na partisinin tüm tepkisine karşın destek veren Meral Akşener de seçim hezimeti sonrası hedef tahtasındaki isimlerden biri olarak öne çıkmakta.

Akşener'e karşı parti içinde homurdanmaların başladığı gözlenmekte.

Akşener'i açıkça istifaya davet edenler bile var...

Böyle bir süreçte Akşener’in geçtiğimiz hafta teşkilatlara, 24-25 Haziran tarihlerinde kurultaya gidilmesi için hazırlıkların başlaması talimatı verdiği görüldü.

Gönderilen yazıda toplanacak Kurultayda Genel Başkan, Genel İdare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu organlarının seçimi ve tüzük değişikliği yapılacağı belirtildi.

 

* * *

Süreç bu doğrultuda ilerlerken Millet İttifakı’nın ne olacağı, dağılıp-dağılmayacağı soruları gündemi meşgul etmeye başlandı.

CHP kontenjanından girerek temsil ettiği oranın çok üzerinde milletvekili sahibi olmayı başaran Demokrat, Deva ve Gelecek Partileri, Meclis'te önemli oranda nüfuz sahibi olacağı görülüyor.

Ancak akıllardaki en önemli soru ise, Millet İttifakı Mart 2024'teki yerel seçimlerde birlikte hareket edecek mi, etmeyecek mi?

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Millet İttifakı'nın geleceği konusunda yaptığı açıklamalarda siyasi partilerin uzlaşma kültürünün gereklerini yerine getirerek ülkeye hizmet etme kararlılığı sergileyeceklerine inandığını belirtti ve Millet İttifakı'nın geleceği konusunda ise yetkili kurullarda görüşülerek karara varılacağının altını çizmekle yetindi.

Ancak yerel seçimlere kadar belki ittifakın sürdürülebilineceği ama bu seçimlerin sonucunda da başarı sağlanamazsa her kesin kendi yoluna gideceği ve rekabetin başlayacağı açık...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.