Hava Durumu

SALGIN SÜRECİNDE YENİ BÜTÇE…

Yazının Giriş Tarihi: 29.12.2020 15:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.12.2020 15:46

Ekonomide ve dış dengenin sağlanacağı, refahın toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılacağı, para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümün sağlanacağı, sürekli ve kalıcı gelir kaynakları oluşturulacağı, mali disipline önem verileceği, kamu kaynaklarının verimli kullanılacağı, sağlık sisteminin daha etkin hale getirileceği, tarımda üretim ve verimliliğin arttırılacağı vurgulanan 2021 yılı bütçesi yarından sonra uygulanmaya başlanacak.

AK Parti hükümetlerinin 19'uncu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sonrasında hazırlanan salgın sürecini kapsayan bu 3'üncü bütçe olan 2021 yılı bütçesinde bütçe giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira, faiz hariç giderler 1 trilyon 166,6 milyar lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira, vergi gelirleri 922,7 milyar lira, bütçe açığı 245 milyar lira olarak öngörüldü.

Meclis tarafından da onaylanan 2021 yılı bütçesinde eğitime yine en büyük pay ayrıldı.

15-16 yıl önce öncelik yani en çok pay Milli Savunma Bakanlığı’na ayrılıyorken bu değişmiş ve Eğitim öne geçmişti.

Buna karşın bu süreçte savunmada da önemli gelişmeler yaşanmıştı.

* * *

Yeni bütçede vergi gelirleri de şu şekilde öngörüldü:

Gelir vergisi 195,3 milyar lira, Kurumlar Vergisi 105,2 milyar lira, Özel Tüketim Vergisi 213,7 milyar lira, dâhilde alınan KDV 70,6 milyar lira, dış alımdan alınan KDV 194,9 milyar lira, Motorlu Taşıtlar Vergisi 18,5 milyar lira, BSMV 28,5 milyar lira, Damga Vergisi 23,8 milyar lira, harçlar 34,4 milyar lira, diğer vergiler 37,9 milyar lira…

2021 yılı bütçesinde en büyük pay Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim hizmeti veren diğer kurum ve kuruluşlara ayrıldı.

2021 yılında 19,1 milyar lirası yatırım olmak üzere toplamda 211,4 milyar lira kaynak ayrıldı.

Yeni bütçede bir diğer önemli bir pay da sağlık sektörü yatırımlarına ayrıldı.

Bir önceki yıl sağlık sektörüne yatırım 11,6 milyar lira kaynak ayrılmışken, 2021 yılı bütçesinde bu rakam 20,1 milyar liraya yükseldi.

Bu demek oluyor ki, önümüzdeki yıl sağlık sektöründe bu yılın iki katına yakın yeni yatırımlar yapılacak.

* * *

CHP koyduğu muhalefet şerhinde iktidarın reform söylemini, AK Parti’nin Konjonktürel amaçlarına ulaşmak için başvurduğu stratejik bir retorik olarak değerlendirdi.

Genel olarak muhalefet iktidarın reform söylemini samimi bulmadı…

Hatta HDP yeni bütçeyi bir ‘Çöküş ilanı’ olarak tanımladı.

İYİ Parti de 2021 yılı bütçesine “Türkiye’nin makroekonomik sorunlarına bir çözüm üretmemesinin yanı sıra, toplumsal adalete, işsizliğe, gelir dağılımındaki bozukluğa, çiftçiye, esnafa, çalışana, emekliye, EYT’liye, çocuğa, gence, yaşlıya, engelliye, kadına yönelik çözüm sunmadığı için” güvenlik birimlerinin bütçeleri hariç “hayır” oyu kullandı.

Tüm muhalefetin bu yaklaşımlarına karşın AK Parti ve MHP, yeni bütçenin, yeni ekonomi programların hedefleriyle uyumlu olarak hem yatırımların artırılmasını hem de enflasyon ve cari açığın azaltılmasını amaçlayan, ayrıca Covid-19 salgınıyla mücadeleyi destekleyecek nitelikte işlevsel bir bütçe olarak görüyor.

Salgının ve küresel krizin ABD, AB ülkelerini bile olumsuz etkilediği bu süreçte yeni bütçede yatırımlara ayrılan payın 2020 yılına göre yüzde 83 oranında arttırılmasını önemsemek gerekiyor mu?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.