Hava Durumu

Sonunda kamuda tasarruf önlemleri başlıyor...

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2024 14:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 14:14

Ülkemizde birkaç yıldır yüksek enflasyon yaşanmakta, bundan da en çok dar gelirli kesim olumsuz etkilenmekte ve yaşam pahalılığı belini bükmekte.

Ekonomistlerin, siyasilerin çokça anlam veremedikleri, fiyat artışlarına neden olabilecek çok önemli şeyler yaşanmasa da ülkede yine de fiyatların artmasının şaşırtıcı bir biçimde önüne geçilemiyor.

Burada kuşkusuz yapısal sorunların etkisini önemsemek gerekir...

Yüksek enflasyon, başta dar gelirliler olmak üzere insanları zora soktuğu gibi öte yandan genel ekonomiyi de zarara uğratabilen bir türdür.

Bu enflasyon türünde piyasaların işleyişi bozulabilir, gelecek hakkında yüksek belirsizlikler söz konusu olabilir, paranın bir değer ölçüsü ve tasarruf aracı olma özelliği büyük oranda bozulabilir, Türkiye’de olduğu gibi...

* * *

Fiyatların, ekonomik göstergelerin de ortaya serdiği yaşam zorluklarının 22 yıldır girdiği her seçimden 1. parti olarak çıkan AK Parti’nin son yerel seçimde 2. parti konumuna inmesiyle fiyat artışlarına dur diyecek kapsamlı bir ekonomi politikası uygulama gereksinimi artık herkes tarafından beklenir durumda.                            Bu nedenle hükümet işi ciddiye alacak kamuda tasarruf önlemleri çalışmalarına başladı.  Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in aylar önce genelgeyle bakanlıklara önermelerinin yerini bu kez Cumhurbaşkanlığı düzeyinde tüm bakanlıkları kapsayacak bir düzenlemeyle ele alınmak istenmesi işin bu kez ciddi olarak ele alınacağını gösteriyor gibi... Hükümetin birinci önceliği enflasyonu düşürmek, bunun için de tasarrufu önce kamu uygulamak olması akılcı bir yaklaşım olsa gerek

Öncelik, birinci hedef olarak tasarrufu kamu harcamalarında uygulamak, enflasyonu düşürmek, ekonomiyi rahatlatmakla olacak kuşkusuz.

* * *

Tasarruf yapmak, insanların gereksinimlerine karşı hazırlıklı olmalarına yardımcı olur ve ekonomik duraklamalardan, iş kayıplarından yahut sağlık sorunlarından kaynaklanan riskleri azaltabilir.  Tasarruf yapmanın bir diğer amacı ise insanların aylık harcamalarını ve bütçelerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmasıdır.  Kamuda tasarruf çalışmalarının kapsamına ilişkin soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Tasarruftan kamuda gereksiz harcamaların ortadan kaldırılması kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması anlaşılmalıdır. Yani bundan farklı bir şey anlaşılmamalı. Bütçelerin buna göre revize edilmesi için bizler de şu anda bir çalışma yapıyoruz’ diyor. Buradan anlaşılan şu; resmi taşıt kullanımlarından, haberleşme giderlerine, temsil, tören, ağırlama hizmetlerinden, demirbaş alımlarına kadar tüm harcamaların gözden geçirilecek olmasıdır. Yani gerçek gereksinimlerin belirlenip gereksinim dışı harcamaların önünün kesilmesidir.                                                                                   

* * *

Milletimizin refahını artırmak için tasarruf önlemleri bir zorunluluktur.  Bunun için de gereği neyse kesinlikle hükümetin yapması gerekliliği açıktır. Vatandaş bunu gördükten sonra kendisine de bir pay çıkartacaktır mutlaka...  Ama öteden beri söylendiği gibi önce tasarrufu kamunun yapması gerekliliğidir. Çünkü gerçekten de kamuda birçok alanda büyük bir israfın yaşandığı konusu her kesin malumudur.  Teknoloji ve iletişim araçlarının böylesine dijitalleştiği bir çağda devletin hantallığı hoş görülecek bir durum olmasa gerektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.