Hava Durumu

TÜRK DÜNYASI TEŞKİLATI VE ORTAK ALFABE ÇALIŞMALARI... (2)

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2022 15:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2022 15:54

Günümüzde Türk Cumhuriyetleriyle gelişen ilişkiler sonucunda, siyasi-sosyal-ekonomik birlik fikri birçok platformda gündeme gelmektedir.

Özellikle TİKA, TÜRKSOY, Türk Keneşi ve Yunus Emre Enstitüsü; Kazakistan-Türkiye Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi gibi kurumlar aracılığıyla bütün Türk Dünyasında Türkiye Türkçesi öğretilmekte ve yine bu kurumlar aracılığıyla birlik olma fikri sürekli gündemde tutulmakta, ortak değerler yeniden gün yüzüne çıkarılmaktadır.

Ortak değerler etrafında birleşmenin önemini iyi kavrayan birey ve kurumlarla daha da güçlü şekilde tartışılması gereken ortak alfabe ve yazı dili konusu; her Türk için aynı zamanda İsmail Gaspıralı’nın da vasiyetini yerine getirmenin onurunu da içerisinde barındırmaktadır.

*  * *

Türk dünyasında ortak dil ve alfabe konusu, uzun yıllara dayanan ve günümüzde önemini bir kez daha hissettiren ciddi bir projedir. Özellikle Kazakistan’da atılan adımlar Türk Cumhuriyetlerinin ortak bir alfabede buluşup buluşamayacaklarını yeniden gündeme getirmiştir.

1940 yılından bu yana Kiril alfabesi kullanan Kazakistan, 2017 yılında kurucu devlet başkanı Nursultan Nazarbayev’in kararı ile kademeli olarak Latin alfabesine geçileceğini açıklamıştı.

32 harften oluşan bu yeni alfabenin 2025 yılına kadar devreye konulması öngörülmektedir.

Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev de yeni alfabeyi destekledi.

Onun talimatıyla yapılan çalışmalar sonucunda 9’u ünlü, 34 harfli yeni bir alfabe ortaya çıktı.

Geçen ay sonunda tanıtılan alfabenin 2023-2031 yılları arasında kademeli şekilde devreye sokulacağı belirtilmektedir.

Her harf bir sesi karşılayacak şekilde hazırlanan bu yeni alfabe büyük ölçüde Türkiye’deki alfabeye yaklaşmış durumdadır.

Bu 34 harfli alfabeye tüm ülkelerin uymaları durumunda Türk Dünyasında yaklaşık 300 milyon insan birbirinin yazdıklarını okuyup anlayabilecek ve anlaşabileceklerdir.

* * *

2009 yılındaki kuruluşundan bu yana, kısaca Türk Konseyi olarak bilinen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, gücünü halklarımızın dil, kültür ve ortak geçmişindeki ortaklıklardan almıştır.  

Türk Konseyi artık Türk Devletleri Teşkilatı olarak anılmaktadır.

Son birkaç yılda bu teşkilat Türkiye’nin de destekleriyle, çeşitli alanlarda işbirliğine dayalı çalışmalarını genişletmeye ve derinleştirmeye başlamıştır.

Bağımsız ve egemen üye devletlerin siyasi iradesine dayanan Türk Devletleri Teşkilat’ı, artık üyelerinin gereksinimleri doğrultusunda, daha fazla karşılıklı destek ve dayanışma yaratmayı vaat eden işbirliği için, etkisi giderek artan bir platformu temsil etmektedir.

Bu sürecin ileriye dönük, gerçekçi bir uzak görüşlülükle desteklenmesi gerekmektedir.

Türk Dünyası 2040 Vizyonu üyelerinin zamanımızın zorluklarını bireysel ve toplu olarak karşılama kapasitesini desteklemek için böyle bir çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Mevcut işbirliği ruhundan, her üye devletin kendi toplumlarının siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel standartlarını yükseltme temel amacına hizmet etmek için yararlanılacaktır.

Yapılacak ortak projeler, deneyimlerin bir araya getirilmesi ve gerektiğinde maddi ve entelektüel kaynakların sunulması yoluyla Türk Devletleri Teşkilat, artan işbirliği ve dayanışma için sağlam ve şeffaf bir platform sağlayacaktır.

++++++++++++++++++

+++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.