Hava Durumu

TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN ARMUDUN YARISI BURSA’DAN…

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2020 17:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2020 17:11

Lezzeti, dayanıklılığı ve boyutuyla ünlenen ancak son yıllarda dış satımında sıkıntı yaşanan "Deveci" ve sınırlı miktarda yurt dışına gönderilen "Santa Maria" cinsi armutların yarıya yakını Bursa’da yetiştiriliyor.

Bunun yarısı da Gürsu’da…

Dolayısıyla Gürsu’yu ‘Türkiye’nin armut bahçesi’ olarak tanımlamak yanlış olmasa gerek.

Özellikle Santa Maria armudunun şeker oranı çok yüksek ama Avrupa’ya şeker oranı yüksek bu armudu satmak da çok kolay değil.

Avrupalı şeker oranı yüksek bu ürünü tüketmek istemiyor.

Dış satımında daha başka pazarlar bulmak gerekiyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Senih Yazgan, yaptığı açıklamada, armudun İskandinav ülkelerine satış şansının bulunduğunu ve bu amaçla çalışma başlattıklarını söylüyor.

* * *

Ancak bu armut cinslerinin yetiştirilmesinde ‘İyi tarım uygulamaları’ ölçütlerine göre yetiştirilmesi de gerekiyor.

Çağımızın gerektirdiği tempolu yaşamla birlikte, artan gelir düzeyi ve eğitim seviyesi, güvenli gıda tüketiminin de önemini arttırmış bulunuyor.

Tüketiciler direk tükettikleri tarımsal ürünler başta olmak üzere, satın aldıkları tüm gıda ürünlerinin güvenliğinden emin olmak ister hale geldi.

Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması gereksinimi doğdu.

Bu amaca yönelik olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), tarım ürünleri dış ticaretinde "Hayvan ve Bitki Sağlığı" konusunda uluslararası standartların korunması amacıyla gıda güvenliğine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı bir anlaşma oluşturmuş bulunuyor.

Dünya Gıda Teşkilatı (FAO) da İyi Tarım Uygulamaları (İTU)'nın prensipleri üzerine çalışmalar yaptı.

Dünyada tarımına öncülük eden ülkelerin bu ilerleme çabaları, Türkiye'de de uluslararası alanda kabul görmüş çeşitli standartların izlenmesi ve uygulanmasını gerekli hale getirdi.

Ülkemiz sahip olduğu iklim, toprak ve su koşulları ile tarımsal üretim için son derece avantajlı konuma sahiptir.

Ülkemizde "İyi Tarım Uygulamaları" koşullarının yerine getirilmesi konusu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gözetim ve denetiminde sürdürülmektedir.

Kalıntı sorunun minimuma indirilmesi konusu üreticilerimizin de üzerinde artık duyarlılık gösterdiği bir konudur.

* * *

ON TV ekranlarında canlı olarak sunduğum Yeni Bakış programının bir Cuma akşamının konuğu olan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez’di ve başkanla tarımı konuştuk.

Başkan Dönmez ile Türkiye’nin armut bahçesi Gürsu ve Bursa’da meyveciliğin vardığı son gelişmeleri değerlendirdik.

Ziraat Odaları çalışmaları kapsamında üreticinin örgütlenmesi konusunda yapılabilenleri ve son durumla ilgili konuştuk.

Salgın sürecinde üreticinin çalışmalarını ve pazarlamadaki sorunları masaya yatırdık.

Başkan Kamil Dönmez, özellikle salgın döneminde üretimde çiftçilere sağlanan kısıtlama ayrıcalıklarıyla fazla bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Mevsimlik işçilere barınma sorunun da gelecek yıl çözüme kavuşturulacağına inandığını belirtti.

Üretilen Santa maria ve Deveci armudunda kalıntı sorunun artık üreticinin bilinçlenmesi ve denetimlerle ortadan kalktığını ve bunun en aza indiğinin altını çizdi.

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, en büyük sorunun pazarlamada yaşandığını ve bunun çözümüne yönelik kooperatif ve üretici birlikleri kurma, kurulanlarda da başarıyı yakalayamama gibi bir durumla karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.