Hava Durumu

“YAKARSA DÜNYAYI GARİPLER YAKAR”

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2022 16:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2022 16:16

Rus askeri birliklerinin 20 gündür birçok bölgede gerçekleştirdiği saldırılara göğüs geren Ukrayna halkı, dik duruşundan ödün vermiyor.

Farklı bölgelerden ulaşan görüntüler, Ukrayna halkının direnişini gözler önüne sermekte...

Rusya 20 gündür sürekli Ukrayna’yı bombalıyor, Ukrayna halkı özgürlük için direniyor.

Rusya'nın 64 metrelik yıkım konvoyu Kiev sınırlarına ulaştı.

Mariupol, Harkov, İrpin ve birçok kentte bombardıman sürüyor. Sivillerin tahliyesinde sorunlar yaşanıyor...  

Başlangıçtan bu yana birliktelik ve direnişte dünyaya örnek olan Ukrayna halkı tüm kayıplarına karşın dik duruşunu sürdürüyor. Luhansk, Kherson ve Kiev bölgelerinden gelen görüntüler de bu cesur direnişi gözler önüne seriyor...

Ukrayna halkı başaracağına inanıyor, direniyor.

* * *

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, ‘her şey bizim elimizde, kararlılığımızla tüm dünyaya direndik ve sürdürüyoruz’ diyor.

Aslında Rusların ‘Aynı milletiz’ dediği Ukrayna halkına mezalimi ilk değil.

Komünizm döneminde de Ruslar 1932-33 yıllarında Holodomor (Aç bırakarak öldürme) cezası uygulamıştı ve milyonlarca insan açlıktan ölmüştü. 

Suni bir şekilde bir milleti yok etmeye yönelik oluşturulan Holodomor, aslında Sovyet Rusya’dan ayrılmak istediği için Ukrayna halkına karşı uygulanan bir cezaydı.

1932’de Ukrayna’daki açlık çeken bütün bölgeler askerlerle çevrilmiş, kimsenin kurtarılmaması ve hiçbir yardımın açlık bölgelerine ulaşmaması için Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bütün sınırları kapatmıştı.  Ve bu süreçte 8 Milyona Ukraynalı açlıktan yaşamını yitirmişti.

Bu dönemde yaşanan kıtlık farklı bir Sovyet Ukrayna yaratmıştı.

Tarihin bu noktasında da bu kez Ukrayna NATO ve AB’ye girmek istediği için işgal edilerek susturulmak isteniyor.

Ukrayna halkı Rusya’nın geçmişteki bu davranışlarını unutmadığı için şimdi Ruslara karşı çok güçlü bir direniş gösteriyor.

* * *

Müslüm Gürses’ in sevilen şarkısı “yakarsa dünyayı garipler yakar”, şarkının dizeleri şöyledir; “hor görülenlerin tanrım isyanıdır bu, sevip sevilmeyenlerin isyanıdır bu, düzensiz dünyanın günahıdır bu, yakarsa dünyayı garipler yakar”.

Bu dizeler aslında arabesk müzik kültürü üzerine çok şey söyletmektedir bu dizeler.

Karl Marks’ın ciltler dolusu kitaplardaki teorilerin ve Lenin’in meydanlarda saatlerce yaptığı felsefi açıklamaların bir tek cümlede tanımıdır Müslim Babanın tek cümlede anlattığı.

Yakarsa dünyayı garipler yakar

Hor görülme, dışlanma, yaşanılan toplum içinde öteki olarak konumlandırılma ve bu duruma isyan etme, sevip sevilmeme ve dünyanın sürüp giden düzenine karşı bir protestodur bu...

Garip sözcüğünün anlamı aslında bütün bunların özeti gibidir. Müslüm Babanın “yakarsa dünyayı garipler yakar” şarkısındaki “garip” tanımı ‘dertleri içine sığmayanların, yaşamdaki adaletsizliklere karşı isyanın’ bir anlatımıdır. Bütün bu sözler yaşamında, okulda, kent merkezinde yaşanılan derde ve sıkıntıya karşı bir serzeniş içerir içinde umut barındırarak aynı zamanda. Bu umut, acı, keder, bireyin kendisi için kullandığı bir panzehire dönüşür. Tıpkı şimdilerde Ukrayna halkının verdiği mücadele ve işgale karşı direniş gibi...                                                                                                            

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.