Hava Durumu

Yenilenebilir enerji’de hangi noktadayız?

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2025 22:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2025 22:26

1973 yılında yaşanan ve neredeyse tüm dünyayı etkileyen petrol krizi sonrası başlayan yeni ve alternatif enerji kaynakları arayışı, 2000’li yılların başından bu yana umut vadeden sonuçlar veriyor.

Çin, Hindistan, Birleşik Krallık ve Japonya gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin yaptıkları yenilenebilir enerji yatırımları bu yıl, bu oranın artış göstereceğini işaretlemekte.

Ülkemiz de petrol ve doğalgaz arama ve işletme çabaları sürerken aynı zamanda yenilenebilir enerji yatırımlarına da ağırlık vermekte.

Ne ki, söz konusu yenilenebilir enerji olduğunda devlet politikaları ve yapılan yatırımlar her zaman yeterli olmayabiliyor.

Çünkü kaynağını doğal enerjilerden alan bu enerji tipi için coğrafi koşulların da elverişli olması yaşamsal önem taşıyor.

Her ülke bu kaynaklar için çok da elverişli olmayabiliyor...

Ülkemiz gerek güneş ve gerekse rüzgâr açısından Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça şanslı bir durumda...

Yani doğal gaz ve petrol dış alımını ve dolayısıyla da cari açığı düşürdüğü için çevreye olduğu kadar ülke ekonomisine de pozitif katkılar sunan yenilenebilir enerji üretimi, artık ülkemizde de gündemdeki konularından biri...

* * *

2016 yılında IEA tarafından yayımlanan Küresel Yenilenebilir Enerji Raporu’na göre jeotermal enerji kapasite artışında dünyada ilk sıraya yerleşen Türkiye, güneş kolektörü sayısı artışı parametresinde de tüm ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Enerji üretiminde dışa bağımlılığı 2018 yılı itibariyle yüzde 70’lere varan Türkiye’nin, son yıllarda yapılan yenilenebilir enerji yatırımları ile bu yıl itibarıyla bu oranı yüzde 55-60 bandına çekmesi bekleniyor.

Kapasite açısından da dünyanın en avantajlı ülkeleri arasında yer alan Türkiye, özellikle İç Ege Bölgesi’nde yer alan Denizli, Afyon, Kütahya ve Uşak sayesinde dünyada en büyük ikinci jeotermal enerji kapasitesine sahip ülke olarak kabul ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise önümüzdeki beş yıllık periyotta, Ege ve Trakya’daki rüzgar santrallerine ağırlık verileceğini ve güneşli gün sayısı belli bir standardın üzerinde olan yörelere geniş ölçekli güneş tarlaları kurulacağını belirtiyor...

Yani güneş ve rüzgar enerjisine yöneliş ve ağırlık verilmesi temiz enerjiye yönelik umutları artırıyor.

* * *

Türkiye'de enerji kaynakları yetersiz, Türkiye dışa bağımlı durumda...

Ancak Türkiye, artan nüfusu ve kalkınma hamleleriyle her geçen yıl daha çok enerjiye gereksinim duymakta.

Türkiye, enerji talebi artışında Çin'den sonra 2. sırada yer almakta.

Bu da gösteriyor ki, Türkiye enerji kaynakları çeşitliliğinde yerli üretimi hızla arttırmak durumunda.

Türkiye Elektrik Üretimi, üretimdeki paylarına göre sırasıyla doğalgaz, hidroelektrik, taş kömürü ve linyit, ithal kömür, rüzgar, motorin ve fuel-oil gibi sıvı yakıtlar jeotermal, biyogaz ve güneş enerjisi ile yapılmakta.

Toplam elektrik üretiminde doğalgazlı santrallerin payı yüzde 44,0, kömüre dayalı diğer termik santrallerinin payı yüzde 27,5 oranında. Kömür yakan santrallerin yarısı ithal kömür kullanmakta...
Öncelikle ek gaz bulunarak mevcut gaz santrallerinin üretimini arttırmak gerekmekte.

Bununla ilgili Karadeniz’de bulunan kaynak önemli...

Yeni devreye alınan Osmangazi Platformu Karadeniz’e açıldı...

Aynı şekilde Akdeniz’de de çalışmalar sürmekte.

Türkiye, enerji arzını arttırmak için çok yönlü çabalar içinde son yıllarda...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.