Hava Durumu

ORHANELİ’DE ÖĞRETMENLİK YAPAN SABAHATTİN ALİ…ENGİNALP ‘’YETER ARTIK’’ DİYOR

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2021 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2021 17:05

Edip Akbayram ‘dan ‘’Aldırma Gönül’’ü,Nükhet Duru’dan ‘’Ben Yine Sana Vurgunum’’u dinledim yazıma başlarken; her iki şarkının sözleri Sabahattin Ali’nin şiirlerindendir.

73 yıl geçmiş; 2 Nisan ‘’toplumcu gerçekçi’’ yazarımızınkatledilişinin yıldönümüydü ve ne büyük ayıptır ki,kızı müzikolog Filiz Ali babasının ölüm nedenini, gerçek mezarını öğrenmek, ondan kalan eşyaları almak için hala mücadele ediyor.

****************************

Toplumcu gerçekçi roman sanatının dünyadaki başyapıtlarından olan‘’Kuyucaklı Yusuf’’un yazarıdır benim için önce Sabahattin Ali ve tabi öykülerini de çok beğenirim(Değirmen, Kağnı, Ses, Yeni Dünya, Sırça Köşk kitaplarında yer alan altmış öykü). ‘’Kuyucaklı Yusuf’’un Fevzi Tuna tarafından filmi de çekilmiştir.

Ve anmadan olmaz; Sabahattin Ali, Aziz Nesin'le beraber Markopaşa dergisini çıkarmıştı.

*********************************

Sabahattin Ali’nin hayatı mücadelelerle, hapisliklerle, baskılarla, sanatsal yaratıcılıklarla dolu bir hüzünlü roman gibidir aslında.

Sanatçısına, yazarına, aydınına nice zorluklar, acılar yaşatmış; onların düşünce, sanatsal güzellik yaratma özgürlüğünü engellemiş; muhalif olmalarına katlanamamışmahkeme kapılarında süründürmüş, hapislere atmış; ekonomik zorlukların pençesinde yıpratmış bir ülke olmaktanartık çıkmalıyız ki geleceğe güvenle bakabilelim.

Anımsatayım; Sabahattin Ali bir dönem Orhaneli’de öğretmenlik yaptı.Orhaneli Belediyesi belki bir adım atar bu konuda, adını yaşatır yazarımızın.

Sabahattin Ali için kızı Filiz Ali’nin yazdığı, ‘’Filiz Hiç Üzülmesin’’, ‘’Yok Bi’şey, Acımadı ki’’ kitaplarını tavsiye edeyim ve bu bölüme Sabahattin Ali koysun noktayı:

‘’Biz istiyoruz ki, bu memlekette yapılan her iş, üç beş kişinin çıkarına değil, bu toprakları dolduran milyonların yararına olsun.’’

 

‘’YETER ARTIK’’

Bursa’nın değerli aydınlarından, eğitimci yazar Fehmi Enginalp Facebook’da ‘’Yeter Artık’’ diye isyan etmiş ki haklı:

‘’Sevgili Celal Karaca ne denli yakınsa yeridir. Anadolu'da çıkan  ve yayımını binbir güçlükle sürdüren edebiyat, sanat dergilerinin en büyük sorunu DAĞITIM sorunudur.

1adet dergi kargoyla 16 tl'ye gidiyor.Bu yüzden ister istemez PTT'yi yeğliyoruz. O da bir dergi için 3.8tl alıyor. Ama asıl sorun şu: Dergiler hiçbir zaman yerine zamanında ulaşmıyor ya da hiç ulaşmıyor. Bursa'dan ilçesi Yenişehir'e 22 günde bir dergi ulaşmaz mı?

Dergi gönderdiğimiz sürdürümcülerimiz çoğu kez telefon ederek dergilerinin ulaşmadığını söylüyorlar.İkinci kez göndermek zorunda kalıyoruz.

PTT yetkililerini, Kültür Bakanlığı’nı göreve çağırıyorum.

Dergiler eğitim-öğretim amaçlı sayılsın.Gönderimlerde simgesel bir ücret alınsın.Zaten bu dergilerin çoğu tecimsel amaçlarla çıkmıyor.

Ve... PTT’deki gecikmeler ivedilikle önlensin, diyorum.

Saygılarımla. Çini kitap adına Fehmi Enginalp’’

******************

Enginalp’e katılıyorum.

 

BURSA DEFTERİ

Bursa Defteri'nin 42.sayısı çıktı.

Olimpos, Keşiş Dağı gibi adlarla anılan Uludağ’a ve Uludağ Milli Parkı’nageniş yer veren dergiyi edinmeli.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.