Hava Durumu

GAYRİMENKUL DEĞER ARTIŞI KAZANCI NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 23.01.2022 16:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.01.2022 16:45

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazancının; 2021 takvim yılı için 19.000-TL’si gelir vergisinden istisnadır. Değer artışı kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. Satışın yapıldığı yıl için belirlenen istisna tutarının altında kalan kazançlar için yıllık beyanname verilmeyecektir. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname verilecek ve istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülebilecekti.

Gayrimenkul alım satımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı kanunlara göre beyanname vermenin mecburi olduğunu unutmayın.

Ticari olarak gayrimenkul alım satım yaparken mutlaka alım satım yaptığınız taşınmazın beyannamesini vermeniz gerekir. İleriki dönemde ciddi sıkıntılar yaşamamanız için lütfen ertelemeyin.

Kazanç Elde Edildiği Halde Mükellefiyet Tesis Ettirilmezse Ne Olur?

Vergi mükellefiyetini gerektiren ticari faaliyet işe başlama bildiriminden önce idarece tespit edildiğinde, mükellefler bir takım haklarından (pişmanlık gibi) yararlanamayacağı gibi, adlarına re’sen mükellefiyet tesis edilir ve kazançları vergi incelemesi ya da takdir komisyonu kararına göre

cezalı olarak vergilendirilir. İstisna tutarını aşan değer artışı kazancının beyan edilmemesi halinde ise cezalı tarhiyat yapılarak ödenmesi gereken vergi tahsil edilir.

2021 Takvim Yılı Gelirlerine Uygulanacak Vergi Tarifesi

Gelir Vergisi Kanunu’na göre 2021 yılında elde edilen kazanç ve iratlara aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır.

(www.gib.gov)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.