Hava Durumu

İNEGÖL NEDEN İL OLMALI

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2023 18:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2023 18:31

İnegöl neden il olmalı, diye bir araştırma yaptığımda geçenlerde karşıma çıkan bir kanun teklifini direk olarak siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
İnegöl adında bir il ve bu ilin il olması için gerekli ilçelerin kurulması ve bağlanması ile ilgili Kanun Teklifimiz ve gerekçesi ekte sunulmuştur. 
GEREKÇE Tarihi M.Ö 3000 yıl öncesine dayanan İnegöl, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş aşamalarında da büyük rol oynamış bir kentimizdir. 
Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı verilerine göre İnegöl, 286.848 kişilik nüfusuyla Bursa’nın merkez dışındaki en büyük ilçesi ve Güney Marmara’nın nüfus bakımından ikinci büyük kentidir. 
Ayrıca Sanayi İstatistikleriyle Bursa’nın en yoğun ve en büyük sanayi merkezlerinden biridir. 
İnegöl, Ülke nüfusunun % 50’sinden fazlasına hitap eden İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerinin üçgenin tam ortasında, her birine otoyoldan 3-5 saat uzaklıkta, ulaşımı kolay olan merkezi bir yerdedir. 
Özellikle Gemlik ve Mudanya Limanlarına 1-1,5 saatte karayolu ile ulaşmak mümkündür. 
Yenişehir Uluslararası Havaalanı ise yarım saatlik mesafededir. 
Bu yüzden ekonomik anlamda pazar payı oluşturabilecek bir konumda yer alan İnegöl, önemli bir mobilya merkezi olmasının yanı sıra hammadde kaynaklarına yakınlık avantajı sebebiyle de sektörün ihracat dağılımında ilk sıralarında bulunmaktadır. 
Geçmiş yıllardan çok farklı olarak bugün, bünyesinde barındırdığı üç OSB(İnegöl Organize Sanayi Bölgesi, İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Yenice Organize Sanayi Bölgesi), Mobilya Alışveriş Merkezleriyle İnegöl ekonomisi, Türkiye ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. İlçe olmasına rağmen, birkaç sene önce modem ve büyük ölçekli adliye binasının hizmete girmesi ile İnegöl’de Ağır Ceza Mahkemesi kurulmuş, bu kapsamda kurulan Adalet komisyonu vasıtasıyla Bursa iline bağlı olmaktan çıkmış ve adli olarak Yenişehir ve İznik ilçeleri İnegöl’e bağlanmıştır. 
Bursa iline bağlı İnegöl ilçesinin il olması ekonomik, kültürel, coğrafi, demografik yapısı ve kamu hizmetleri bakımından gerekli görülmektedir. İNEGÖL ADINDA BİR İL VE BU İLE BAĞLI İLÇELERİN KURULMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1-İnegöl ilçe sınırlan içerisindeki mahalleleri kapsayacak şekilde İnegöl adında bir il kurulmuştur. 
MADDE 2- İnegöl Kaymakamlığı ve İnegöl İlçe Belediyesine bağlı bütün kuruluşlar İnegöl Valiliğine ve İnegöl İl Belediyesine bağlanacaktır. 
MADDE 3- Şuanda İnegöl’e bağlı nüfus olarak ilçe olma yeterliliğine sahip kent merkezi dışındaki alanlar İnegöl’ün ilçeleri olacaktır. 
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
10/01/2023 Hüseyin Avni Aksoy Karabük Milletvekili ile Özcan Özel Yalova Milletvekili 
TBMM BAŞKANLIĞI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.