Hava Durumu

Mağdur olan üniversiteli işçiler

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2023 19:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 19:19

Kamu Kurumlarda, Yerel Yönetimlerde (Belediyeler ve Özel İdareler) ve KİT'ler de 4857 sayılı İş kanununa tabii SÜREKLİ İŞÇİ statüsünde ama vasıfsız kadrolarda çalışanlardır.

Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve hatta Doktorasını tamamlamış ve aynı Üniversitelerde eğitim görmüş, aynı bölümleri bitirmiş, meslektaş oldukları ve birlikte çalıştıkları memurlar gibi yasal hakları olmayan hükümetin bugüne kadar yapmış olduğu birçok çalışmalarda mağdur edilmiş, haksızlığa uğramış, hep görmezden gelinmiş.

ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER adı altında bu uğradıkları haksızlığın ve mağduriyetlerinin son bulması adına statü değişikliği ile memur kadrolarına geçirilmeyi talep eden kamu çalışanı işçilerdir. 

Bunlardan Birincisi: 

04.04.2007 tarihinde kabul edilen 5620 sayılı Kamuda Geçici İşçi Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne geçirilmeleri hakkında Kanun.

Üniversiteli İşçiler hareketinin bu yasal düzenlemeden sonra başlamış olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yasal düzenlemenin bir başka adı da Norm Kadro yasasıdır.

Kamu Kurumlarında; Yerel Yönetimlerde Belediyeler ve Özel İdarelerde çalışan İstisnasız meslek lisesi mezunları (Teknisyen) başta olmak üzere Üniversiteli İşçiler tanımıdır.

Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve hatta Doktorasını tamamlamış geçici işçi statüsünde çalışanların kadro karşılığı sözleşmeli personel kadrolarına geçirilmesi olmalıydı.

Norm Kadroda kadro karşılığını bulamayan bazı meslek gruplarının gerekse kurumlarda ki bürokratların yasayı yanlış anlamaları, yanlış değerlendirmelerinden kaynaklı bu kurumlarda çalışanların büyük bir kısmı zorunlu olarak vasıfsız SÜREKLİ İŞÇİ statüsüne geçirilmek suretiyle haksızlığa uğramış ve mağdur edilmişlerdir.

02.06.2011 tarihinde kabul edilen 632 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesinin (B) Fıkrası İle 4924 Sayılı Kanun Uyarınca Sözleşmeli Personel Pozisyonlarında Çalışanların Memur Kadrolarına Atanması Amacıyla Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname.

Bu kanun Hükmünde Kararnamede de biz Üniversiteli İşçileri bir kez daha görmezden gelmek suretiyle haksızlık ve adaletsizlik yapıldı örnekleyecek olursak Çaykur İşletmelerinde 500 kadar taşeron çalışanları bu KHK'den kısa bir süre öncesinde sözleşmeli personel statüsüne geçirilmiş ve bu KHK’nın çıkmasının ardından bu insanlar memur olmuşlardır.

Düzenleme ise: 

12.07.2013 tarihinde kabul edilen 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan, bize yapılan haksızlığın ve adaletsizliğin giderilmesi adına ve çalışma barışı için yasal düzenleme ile statü değişikliği ile memur kadrolarına geçmek istiyoruz. 

Saygılarımla bilgilerinize arz ederiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.