Hava Durumu

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNİN MÜKELLEFİ

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2022 18:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2022 18:01

Veraset ve intikal vergisinin mükellefi, veraset yoluyla veya ivazsız(karşılıksız) bir suretle kendisine mal intikal eden gerçek ve tüzel kişilerdir.

Gerçek kişiler insanlardır. Türk Medeni Kanunu’nun 28’inci maddesine göre,kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer.

Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla, ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder.

Tüzel kişiler ise birden çok gerçek kişinin belirli bir amacın gerçekleştirilmesiiçin emek ve sermayelerini birleştirmeleri ile oluşan ortaklıklardır. Tüzelkişilerin ancak ölüme bağlı tasarruflarla mirasçı olabilecekleri tabiidir.

Ayrıca, 5602 sayılı Kanun’da tanımlanan şans oyunları ile gerçek ve tüzelkişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenenikramiyeler üzerinden kesilen vergilerin sorumlu durumunda olan kişi veyakurumlarca beyan edilmesi gerekmektedir.

Veraset ve intikal vergisinde mükellefiyet; beyanname verildiğitakdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyannamenin verildiğitarihte, verilen beyannamede gösterilmeyen mallar ile beyannameverilmeyen hallerde intikal eden malların idarece tespit olunduğutarihte, terekenin yazımı, defter tutma veya resmi tasfiye hallerindemahkemece bu işlemlerin tamamlandığı tarihte başlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.