Hava Durumu

SETİ VE 19. SÜLALE

Yazının Giriş Tarihi: 07.01.2023 20:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.01.2023 20:35

Ondokuzuncu Sülale: Bu sülalenin ilk fravunları,18.s ülalenin son hükümeti döneminde husule gelen karış ıklıklar dış münasebetlerde fena te’sirler meydana g etirdi. Finike ve Suriye ahalileri, Mısır’a karşı isyan et mişler, Asyay-ı Suğranın en, mühim kavimlerinden ol an Hititler, Kuzey Suriye’yi Mısır’ın elinden tamamen almışlardı.(98)Harmi Habı,rüşvetçi memurlara ceza e tmiş, Suriye ile eski hali yenilemeye muvaffak olmuş tu. Harmi Habi’den sonra, hükümdar olan,1.Seti ile 2. Ramses(Ramses’e: Seyz ve Steresde derler.) Ramses’in, adı bütün dünyanın kullandığı isimdir.)bu sülalenin encengaver hükümdarlarındandır. Seti,ilk defa Suriye’nin güney taraflarında başarı kazandıkta n sonra, Kuzey istikametine, dönüp ilerlemeye başla mış ve Lübnan dağlarına kadar varmıştı. Bu dağlarda n büyük büyük ağaçlar kestirtmiş ve 'Amon' Mabedin in inşasında kullanılması için Mısır’a göndermiştir. Orvent ve Nehr’ülas boyunca hareket ederek, Hititler le savaşa tutuşmuştur.
 ‘Seti’; Mısır’ın bu eski düşman larına karşı galip geldikten sonra, Mısır'a avdetinde p ekparlak karşılama töreniyle istikbal olunmuş, ‘Seti’ nin bu zaferleri sırf görünüş halindeydi. Geçen bir As ı r, Asya’nın durumunu tamamen değiştirmiş idi. Güney Suriye, Mısırlıların darbeleriyle ezile ezile muk abeleye takati kalmamış, savaşmağa lüzum görmed en teslim oluyordu. Fenikeliler, harp etmektense, ver gi vermeyi uygun bulup, Delta'nın tüm ticaretini eleg eçirmeyi istiyorlardı. Yalnız Kuzey’de bulunan, Hititle r, Mısırlılar karşısında müthiş bir mukavemet sergiliy orlardı. 
Bunlara Aharan havalisi,(Halep tarafları) Kar gamış’dan, Kodsu’ya kadar olan bütün araziye,hakim bulunuyordu. Hititler, Lidyalılar, Midsiyalı’lar, velhasıl bütün Asyay-ı Suğranın kavimleri ile münasebete me cbur olmuşlardı. Bunların kimileriyle, ittifak kuruyorl ar, bazılarından asker alıyorlar, böylece Mısırlı kuvve tlere karşı koyacak, bir karşı kuvvet hazırlıyorlar, Tur an-i nesilden olan, bu cengaver kavim, buraları tama men avucunun içine almıştı. ‘Seti’; Hititlerin nederec e güçlü olduklarını daha ilkhamlede anlamış idi. Aslında onlardan birçok şehri almaya, mallarını zapt a muvaffak olmuşsada, bunların yorulmak bilmeyen saldırı ve güçlerinin çokluğu, ‘Seti'yi onlarla anlaşm a yoluna taşıdı. Mısır’ın hududunu Orvent nehrine ka dar, uzatma yoluna gitmişti. Seti; buranın ahalisine,v ergi almak yerine, Mısırlı vali tayin etmeyi teklif etmi ş,Gazze ve Maced’do gibi, mühim noktalara asker ye rleştirmişti.
Seti’nin zamanı; Mısır’ın en parlak devrini teşkil ettiği dir. Suriye'den alınan ganimetler sayesinde Mısır san ayinin güzel eserlerinden sayılacak en mühim abidel er getirilmiştir. Bu abideler, Abidos ve Karanak mabe dleridir. Seti; bütün başarılarında oğlu, Ramses’in de, yardımını görmüştür. Ölümünde saltanat patırdılarına meydan vermemek için Ramses’i saltanatına teşrik (ortak)etmiş, Ramses daha on yaşında Suriye üzerin e, seferler yapmıştır. Seti; daha sonra gençliğinin git mesiyle, yorgun düştüğünden, devlet idaresini tama men oğluna bırakmıştı. Saraylarından birine çekilere k, ruhani bir Zevk, anlayışı içinde,ömrünü tamamlam aya hasretmiş ve de,öylece de ölmüştür. Fiemanillah.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.