Hava Durumu

ŞEVKET ORHAN… BURSA KENT KONSEYİ’NDEN EĞİTİM HAMLESİ… VİCDANLI AKIL

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2021 16:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2021 16:36

Hisar’dan çocukluk arkadaşım olan Şevket Orhan, AKP’nin Bursa kurucu İl Başkanıydı, milletvekilliği de yaptı.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan; çalışkanlığıyla, deneyimiyle çok sevdiği Bursa’sına yoğun bir mesai harcayarak güzellikler eklemeye çalışıyor.

Değerli dostum; dürüst, sade, açık sözlü, paraya pula tamah etmeyen bir güzel insandır; Bursa’dan çalanlardan değil Bursa’ya katanlardandır.

**************************

Doğru işler yapanları; ideolojisine, parti aidiyetine, yaşam tarzına bakmaksızın takdir etmek gazetecilik namusudur. Bu erdemi siyasette, toplumsal kültürel yaşamın her alanında göstersek Türkiye nefes almaz mı?

Türkiye’nin geleceği kutuplaşmalarda değil; doğrularda, iyiliklerde, güzelliklerde kucaklaşmaktadır.

DOĞRU BİR EĞİTİM HAMLESİ

Uzman eğitimciler, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve üstün zekalı çocuğu olan ailelerle yapılan görüşmeler sonucu Bursa Kent Konseyi’nce hazırlanan, “Özel yetenekliler için tam zamanlı ilköğretim ve lise okulunun kurulmasının gerekçeli önerisi” raporu geçtiğimiz çarşamba düzenlenen basın toplantısıyla Şevket Orhan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

*******************************

Amaç şu:

Dahi öğrenciler için Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı öncülüğünde özel ve tüzel kişilerle vakıf oluşturulacak; Uludağ Üniversitesi içinde okul yapılacak ve üstün zekâlı çocuklar, tam zamanlı özel müfredat uygulanacak okulda eğitilecekler; ülkelerine büyük katkı sağlayacaklar.

EVRİM KURAMI

Bu fikre katılmakla birlikte projenin verimli olması için şunlar da şart.

Cumhuriyet devriminin Tevhid-i Tedrisat Kanunu rafa kaldırılmıştır; olacak iş değildir.

Mesela, evrim kuramını müfredattan çıkarmak büyük hatadır. Eğitimin içeriği bilime, felsefeye dayanmalı, demokrasi değerlerini içermelidir.

Biat kültürü yerine; eleştirel akıl sahibi, sorgulayan;  hayatı deneye, gözleme dayanan ve yanlışlanabilirliğini kabul ettiği için gelişime açık olan bilimsel düşünce ekseninde yorumlayan; hakikat tekelciliği yapmayan; dürüst, yurtsever, sevgi dilini konuşan; farklı düşüncelere, inançlara hoş görülü; sanatın güzellik duygusuyla donanmış; tarih bilinci olan; doğa sevgisi çevre duyarlılığı taşıyan öğrenciler yetiştirmeliyiz.

Eğitim parasız olmalıdır.

Eğitim yap boz anlayışıyla; liyakati dışlayarak; her okulu imam hatibe dönüştürmeye çalışmakla yürümez.

Devrimci atılımla bir sistem oturtmak gerekiyor.

*************************

Bu temel alt yapı sağlanırsa üstün zekâlı öğrenciler için özel eğitim anlam kazanır. Genel ortalama düşükse üstün zekâlılar adına ne yaparsanız yapın körelirler, verimli olamazlar.

AKIL DIŞI KAPİTALİZM

Üstün zekâlı olmaya gerek yok; biraz vicdanlı olmak yeter.

İnsanlık ranta dayalı; sömürücü; tüketimi pompaladığı için iklim krizini tırmandırıp bir çevre felaketine dünyayı sürükleyen; büyük yıkım getirecek üçüncü dünya savaşı olasılığını arttıran akıl dışı kapitalizmi aşmalıdır.

**************************

Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yapımında (fizikçi Julius Robert Oppenheimer öncülüğündeki Manhattan Projesi) da dâhiler çalışmıştı.

“Vicdanlı akıl’’; insanlığa gerekli olan bu değil mi?

“Kurnazlık’’, “zekâ’’ ve “akıl’’ farklı kavramlar. Bir başka yazıda konuşuruz.

*************************************

Değerli dostum, Bursa sevdalısı Şevket Orhan’ı ve Bursa Kent Konseyi’ni bu öncü girişimi için kutlar, başarılar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.