Hava Durumu

TARİHE VEFA VE GEÇMİŞE SAYGI’ KONUSUNDA MUHALEFETİN DUYARSIZLIĞI!

Yazının Giriş Tarihi: 01.08.2022 16:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.08.2022 16:20

Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların eklenmesiyle gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni eski ihtişamına kavuşturacak projede muhalefetin Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki oylamada destek vermediği yıkım çalışmaları tamamlanmıştı bilineceği gibi aylar önce.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca da desteklenen proje, geçen yıl Ağustos ayında Kızılay binasının yıkılmasıyla başlamış, çalışmalar kapsamında ilk etapta normal kamulaştırmalarla 15 parseldeki binaların yıkımı tamamlanmıştı.

Kamulaştırma süreçlerinin uzaması üzerine Nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla bölge için "acele kamulaştırma kararı" alınmış ve bu kararın ardından hem kamulaştırma hem de yıkım çalışmaları hız kazanmıştı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kentin geleceğine damga vuracak yenileme ve meydan düzenleme çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle başladı geçtiğimiz hafta.

* * *

Hanlar Bölgesi Projesi kapsamında 15'i normal, 33'ü ise ivedi kamulaştırma kararıyla 48 parselde 37 binanın yıkımıyla 5 bin 336 metrekare alan açığa çıktı ve bölge görünür hale geldi.

Bu alana yeraltında otoparkı olan bir meydan yapılacak...

Çalışmalar 2023 Şubat yahut Mart ayında bitirilecek.

Kuşkusuz bu projeyle birlikte bölgenin genel görünümü de değişecek.

Ve bu proje kentin geleceğine damga vuracak...

Uzun yıllar öncesinden bu yana birçok Büyükşehir Belediye Başkanı böyle bir projeyi düşünmüş ancak başlatma şansı bulamamıştı.

2008 yılında Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın sonlarına doğru Rahmetli Hikmet Şahin bölgede gerekçeleştirdiği toplantıda Hanlar Bölgesini göstererek bölgede istimlâk çalışmaları yapılarak Hanlar Bölgesi’nin çevresini açılmayı düşündüklerini ama bunu ikinci dönemde yapacaklarını söylemişti basın toplantısında.

Hatta bunun için öngörülen istimlâk bedelini de belirtmişti 100 milyon lira olarak...

Sonra ise aday olamadığı için kısmet olamamıştı projenin başlatılması...

Şimdi bu projenin gerçekleştirilmesi Başkan Alinur Aktaş’a kısmet olmakta.

Bu kez 250 milyon liradan fazla istimlâk bedeli ortaya çıktı doğal olarak.

* * *

Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Meydan Projesi’ni başlatmak için geçtiğimiz hafta sonu Bursa’ya gelen Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum aynı zamanda toplam yatırım bedeli 2 milyar lirayı aşan Osmangazi Macera Parkı açılışı, Yıldırım Mevlana TOKİ 7. Etap projesi, İller Bankası tarafından yapılan eserlerin açılışı ve TOKİ eliyle yürütülen sosyal konutların temel atma ve açılışlarını da gerçekleştirdi.

Projeyle tarihî yapılar ortaya çıkacak, bölgedeki esnafın daha görünür olacak hem Bursalıların hem de Bursa’ya gelenler daha ferah bir alanda dolaşabilecekler.

Bunun turizm açısından Bursa adına çok önemli bir adım olduğu açık...

Muhalefetin böyle bir projeyi Büyükşehir Meclisi’nde desteklememesini ise anlamak olası değil!

Tarihe vefa ve geçmişe saygı’ konusunda bu kadar duyarsızlık nasıl açıklanabilir?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.