Hava Durumu

TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ; BURSA ‘DİLDE, FİKİRDE VE EYLEMDE BİRLİK’

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2022 16:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2022 16:00

Bursa tarımı, sanayisi, turizmi ile öne çıkan büyük bir Anakent...

Bacasız sanayi de denilen Turizm için içinde barındırdığı potansiyeli biraz da son yıllardaki küresel salgın ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle değerlendirmekte zorlanan Bursa bu günlerde önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmakta.

2022 Türk Dünyası Başkenti seçilmesi nedeniyle yıl boyu yapılacak etkinliklerin resmi açılış töreni, 20’ye yakın ülkeden 700 sanatçının katılımıyla başladı.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve önümüzdeki süreçte içine dâhil olacak olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile giderek büyüyen Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasını bir araya getirecek etkinlikler yürütüyor.

Bunun yanı sıra Ukrayna ve Japonya’nın bile bu birliğe girme talepleri seslendiriliyor.

Türk Dünyası Kültür Başkenti, Bursa da bu etkinliklerden biri...

Ve Bursa yıl boyu sürecek bu etkinliklerle hem Türk dünyasının ortak gelenek ve göreneklerini dünyaya duyuracak hem de Bursa’nın tarihsel, kültürel ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtma fırsatı bulacak.

Doğrusu, geçtiğimiz Çarşamba akşamı resmi açılış töreni kurgusu, katılan sanatçıları, eşgüdümüyle, sahne dekoru ve ışık oyunları ile muhteşem bir görsel şölen oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerini Bursa’nın tanıtımı adına da çok iyi kullanacak adımlar atacak gibi.

Bu konuda kuşkusuz Başkan Aktaş’ı yalnız bırakmamak gerek.

İlçe belediyeleri, Sivil Toplum Örgütleri ve basın olarak taşın altına elimizi koymak durumundayız.

Valilik ve Kültür Bakanlığı zaten destek veriyor...

* * *

Türk Dünyası dışında, pek çok yerde savaşlar, kavgalar, felaketler sürerken 300 milyonluk bir nüfusa yaklaşan Türk Dünyasının birlik oluşturma çabalarını çok önemsemek gerekiyor.

Bir inadın, bir eylemin, ülküsünü asla yitirmeyen bir davanın adamı olan Kırım’lı İsmail Gaspıralı’nın dediği gibi ‘Dilde, fikirde ve eylemde birlik’ yolunda önemli bir organizasyon olarak görmek gerek bu teşkilatı.

Temel amacı; Türk Dili Konuşan devletlerarasında kapsamlı işbirliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olan Türk Devletleri Teşkilatı, aynı zamanda demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve iyi yönetişim gibi temel ilkelere sıkı şekilde bağlıdır.

Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri işbirliği, üye ülkeler arasındaki ortak tarih, kültür, kimlik ve Türk dili konuşan halkların dil birliğinden kaynaklanan özel bir dayanışma da içindedir.

2010 yılında İstanbul’da düzenlenen yeni bir zirve toplantısında Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve Sekretarya gibi bölümleri barındıran Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi resmi olarak yaşama geçmiş bulunuyor.

* * *

Türk dünyasının sesinin Bursa semalarından yükseldiği gecede konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın dediği gibi  ‘Vakit birlik vakti, vakit dirlik vakti, vakit Bursa vaktidir’

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) Kültür Bakanları Daimî Konseyi 38. Dönem Toplantısı’nda 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’da etkinlikler yıl boyu sürecek.

Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Bursa’yı, bu unvana layık ayrıcalıklı etkinliklerle dünya vitrinine çıkartma şansı iyi kullanılabilirse bu Bursa turizminin geleceği adına umut verecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.