Hava Durumu

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE GADEM BAŞARISI

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2021 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2021 17:05

Büyükşehir Belediyesi'nin madde bağımlılığı ve zararlı alışkanlılıklarla mücadele kapsamında hizmete sunduğu Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM), Mustafakemalpaşalı muhtarları bilgilendirdi.

Belediye meclis salonundaki bilgilendirme toplantısında, GADEM'in faaliyetleri, madde bağımlılığına karşı alınacak önlemler ve yerel yönetimlerden beklentiler ele alındı.

131 mahalle muhtarının katıldığı toplantının açılışında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Türkiye'nin en güçlü kaynağı olan gençliği madde bağımlılığından korumak için kurumlar arasında etkili bir koordinasyonun hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.

Bu amaçla kurulan GADEM'in büyük bir imkân sunduğunu belirten Başkan Mehmet Kanar; "Ülkemizin düşmanları sadece elinde silah olanlar değil. Özellikle gençler üzerinde oynanan bir takım oyunlar var. Uyuşturucu madde, sigara ve alkol kullanımı gibi insan yaşamını derinden etkileyen alışkanlıklar, en büyük teminatımız olan gençlerimiz üzerinde maalesef onarılmaz yaralar açıyor. İşte bunu önlemek için başta aile olmak üzere toplumun her kademesine bir seferberlik düşüyor. En kıymetli hazinemiz aklımız. Bu alışkanlıklar küçük adımlarla başlayarak daha sonra aklı devreden çıkaran bir canavara dönüşüyor. Madde bağımlılığı en uzak yerlere ulaşıyorsa bize de ulaşıyor demektir. Bu konuda duyarlı olmalıyız. Özellikle rol modellerimizi iyi seçmeliyiz. Bu maddeleri kullanan insanlarımızı kınamanın sorunu çözmediğini bilelim. Kültürümüzün yapı taşı olan yardım elini, dost kültürünü, onları bu illetten kurtaracak adımları birlikte atalım. Bu hedefle çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi ve GADEM'e özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Her platformda Mustafakemalpaşa'nın desteğini göreceklerdir" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nda görevli Daire Başkanı Dr. Yaşar Dursun Ay ise GADEM'in Türkiye'de bir ilk olduğunu söylerken bağımlılıkla mücadeleyi etkili bir şekilde sürdürdüklerini belirtiyor.

GADEM sosyologlarından Gökhan Öztürk de toplantıda muhtarlara bir saatlik sunum yaptı.

Öztürk sunumunda GADEM'in yapısını anlatırken madde bağımlılığı hakkında istatistiki bilgiler verdi.

Madde bağımlılığına başlayanların yüzde 40'ının merak etkisiyle başladığını dile getiren Gökhan Öztürk, diğer etkenler; arkadaş etkisi, kişisel ve ailevi sorunlar olarak sıralıyor. Madde kullanımı en çok 15-34 yaş aralığında ortaya çıktığını 3/2'sini erkekler oluşturuyormuş.
Tedavi görenlerin yüzde 88'i ailesiyle birlikte yaşıyormuş.
Yani sanıldığı gibi bu insanlar, sokaklarda yaşan insanlar değil.
2020 yılında 848 kişi madde bağımlılığı kaynaklı olarak hayatını kaybetti.

Bursa'da bu rakam ise 37 kişidir.

Maalesef Türkiye genelinde bu sayı her yıl artıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.