Hava Durumu

YALIN BELEDİYECİLİK VE YALIN YAŞAM...

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2022 16:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 16:48

Teknolojinin gelişmesi, ulaşım olanaklarının artması, iletişimin kolaylaşması ile birlikte rekabet her geçen gün artmakta.

İşletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve rekabet avantajı elde etmek için hizmet kalitesini sürekli arttırmak zorundalar.

Yaşamın her alanını kapsasa da özellikle hizmet sektöründe başarılı olmak isteyen işletmeler, çalışanlarını isteklendirmek, daha verimli çalışmasını sağlamak için yeni yönetim modelleri geliştirmekte.

Çünkü küreselleşen dünyada her geçen gün rekabet ortamı daha da çok kızışmakta...

Kendini yenileyemeyen, geliştiremeyen, gelişen ve değişen dünyanın koşullarına uyum sağlayamayan işletmelerin başarı şansları ya azalmakta yahut da işletmeler yaşama şanslarını yitirmekte.

Bunun insan yaşamının daha zevkli hale gelmesi için daha sade yaşam koşulları benimsemekle de ilintili olduğunu da bilmek, görmek gerekir.

Alışkanlıklarımızda ve düşüncelerimizde kimi ufak değişiklikler ile gerçekleştirebilmek olası.

* * *

İşletmelerin mal ve hizmet üretirken sahip oldukları en önemli güç, insan kaynağının kalitesidir.

Teknolojinin, iletişimin, ulaşımın her geçen gün ilerlediği günümüzde insan kaynağının değeri de her geçen gün artmaktadır.

Bu gücü iyi yöneten işletmeler diğerlerine göre daha başarılı olmaktalar.

Teknolojinin gelişmesi, bununla birlikte insanların daha bilinçli bir hale gelmesi, işletmelerin fiziki özellikleri, çevresi, kullanılan alet ve donanımın yeniliği ve temizliği, vb. gibi niteliklerin yanında insanların bilgi, birikim, diksiyon, fiziki görünüm, iletişim, hevesli, işini seven, nazik, inandırıcılığı yüksek kişilerden oluşması ve eğitilmesi önemli hale gelmekte.

* * *

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kurum içinde niteliği arttırmak, tasarruf anlayışını güçlendirmek, personel arasında huzuru kalıcı hale getirmek ve vatandaş memnuniyetini üst seviyeye çıkarmak amacıyla Kaizen Enstitüsü ile ortaklaşa ‘Yalın Belediyecilik’ projesi başlatmıştı 2020 yılında.

Vatandaş memnuniyetini arttırmak, iş gücü, mal, malzeme, donanım ve para gibi kamu kaynaklarının tasarrufunu sağlamak amacıyla dünyanın birçok büyük firmasının çalıştığı Kaizen Enstitüsü ile ortak hareket ederek başlatılan projede bu gün gelinen son nokta ortaya kondu.

Bursa Büyükşehir Belediye çalışanlarının bölüm yetkilileri geçen süreçte nasıl eğitim aldıklarını, kendi bölümlerinde nasıl bir sonuca ulaştıklarını anlattılar birer-birer gerçekleşen basın toplantısında.

Başkan Aktaş, kentin sorunlarına kalıcı çözümler getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesinin, yalın yönetim anlayışıyla bürokrasiyi nasıl azalttıklarını, bekleme ve kayıp zamanları nasıl ortadan kaldırdıklarını anlattı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, var olan kaynakların en etkin şekilde kullanılarak en verimli hizmetin sunulabilmesi amacıyla, özel sektörde yoğun olarak kullanılan ancak kamuda örneklerine fazla rastlanılmayan yalın yönetim sisteminin Türkiye’de yerel yönetimlere örnek teşkil ettiğinin altını çizdi.

Uygulama kapsamında yapılan çalışmalarla, akaryakıt verimliliği yüzde 5 arttığı, gereksinim duyulan fazla mesai miktarının yüzde 17 ve yine gereksinim duyulan kiralık araç miktarının da yüzde 16 azaldığını vurguladı.

Türkiye’deki belediyeler arasında ilk kez yalın belediyecilik sistemine geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi gibi bir kamu kuruluşunun bu projede başarılı olmasını Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken’in ‘Yalın yönetimle ilgili birçok paylaşım toplantısına gidiyorum. Gördüğüm en iyi yerlerden biri burası’ demesi Başkan Alinur Aktaş’ın anlattıklarını doğrulaması açısından önemliydi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.