Hava Durumu

YENİ YILIN İLK BOMBASI WHATSAPP VE FACEBOOK’TAN

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2021 14:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2021 14:39

Bu açıklamanın ardından tartışmalar başladı. Tartışmalar beraberinde tepkileri de getirdi. Şimdi WhatsApp kullanıcıları alternatif programlar aramaya başladı çünkü yeni sözleşme bir hayli sorunlu geliyor kullanıcılara.

WhatsApp’ın sorunlu sözleşmesinde neler var? En belirgin sorun bizim tüm mesajlarımız, yani whatsappta kullandığımız tüm bilgi, belge, ses, görüntü ve konum gibi veriler Facebook ile paylaşılmak isteniyor ve bu paylaşmanın kullanıcı tarafından onaylanması isteniyor. Ayrıca whatsapp telefonumuza çerezler (küçük robot yazılımlar) kurmak istiyor. Bu çerez ile telefonumuzdaki verileri, bilgi ve belgeleri de toplayıp whatsappa aktaracaklar. Yani whatsapp kendi programındaki veriler ile yetinmiyor, telefonumuzun tamamını takip etmek ve telefon ile yaptığımız her şeyi kaydetmek ve bu bilgileri de facebook ile paylaşmak istiyor.

Aslında whatsapp bu dediklerini zaten yapıyordu. Şimdi alenen yapmak istiyor ve izin aldım demek istiyor. Aksi halde, birileri tarafından bu durum fark edilirse ödemek zorunda kalacağı tazminatların hesabı çok büyük olur. Whatsapp aslında malum olanı ilan etmiş oluyor.

Bu durumda bazılarımız bilinçli olarak tepki veriyor. Bazılarımız ise onların dediğine inanıyor. Bizim açımızdan ise durum biraz daha farklı. Şahsen, bu durumu bir fırsat olarak kabul edip toplu bir tepki vererek bu “büyük” ve burunlarından kıl aldırmayan bu firmaları cezalandırabileceğimize inanıyorum. Mesele sözleşme, güvenlik, filan değil, asıl mesele tepkilere katılarak, bu tür firmalara ders vermektir. Yoksa onlar zaten bizden habersiz her istediğini yapıyorlar. Kaldı ki facebook ve instagram üzerinde bir veriyi kendimiz anlık paylaşıyoruz zaten. Farkında mıyız değil miyiz ama bulunduğun bir restoran, bir piknik alanı ya da bir tarihi yeri anında paylaşıyoruz ve bunu yaparken keyif alıyoruz. Uçağa binen anında güzergâh paylaşıyor.

İnstagram aile üyelerimizim resimleri ile dolu, özel olsun genel olsun her şeyi resimleyip paylaşıyoruz.  Kendimiz gizli bir şey bırakmadık ki? O halde şimdi yapacağımız şey verilen tepkilere ortak olmak ve tepki vermektir. Bunun için en başta sözleşmeyi onaylamayın. Peşi sıra alternatif en az iki uygulama indirin ve kullanın. Arkadaş çevrenizi davet edip katılmalarını sağlayın. Bunu yapmanın tam zamanıdır. Aksi halde bu tür firmaların önünü alamayız. Nasıl olsa tepki vermiyor bu insanlar diyerek istediklerini artık habersiz de yapacaklar.

Kaldı ki whatsapp bu güncel sözleşmeyi Avrupa’da devreye alamıyor çünkü Avrupa yasaları ile çelişiyor. ABD’de bu sözleşmeyi devreye alıyor. Zaten ilk tepki de ordan geldi. Tepki verenlerin başında da Elon Musk vardı. Hem artık whatsapp kullanmayalım ve signal’e geçelim diye tavsiyede de bulundu.

Signal, Telegram ve Türkiye özelinde BİP en çok indirilen uygulamalar oldu, son birkaç gün içinde. Tabi Telegram hepsine fark attı. Bir ara Rus yapımıdır, güvenli olmaz denildi ancak gelen açıklamalar Telegram’ın ortaklarından birinin Rus asıllı olduğu ancak programın Rusya’da uzun bir dönem yasaklı olduğu ve merkezin BAE, Dubai’de olduğu yönünde idi. Güvenilir mi değil mi sorularını her program için sormak mümkündür. Nitekim bilgisayarlar, yazılımlar, asıl işleri arka planda yaparlar ve bazı sonuçları görüntü olarak bize gösterirler. Bilgisayar ya da telefon açık olduğunda biz farkında olmadan birçok program çalışıyor ve onların ne işe yaradıklarını pek çoğumuz bilmiyoruz.  O yüzden güvenlik, gizlilik diye bir şey bilgisayar ortamlarında, sanal ortamlarda pek söz konusu değil. O halde bu olaylar ile elimizde kalan şey tepkimizi göstermektir. Gelin hep beraber, whatsapp ve facebook’un patlatmaya çalıştığı bombayı onların kucağına atalım. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.