Hava Durumu

YENİLİKLERE VE TEKNOLOJİYE HÂKİM OLMALIYIZ

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2021 15:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2021 15:42

Xiaomi yeni tanıttığı telefonda ne tuş, ne şarj kablosu, ne kulaklık, ne de USB kablo yeri yok. Üstelik ekranı kenarlarından aşağıya arka kapağa oval bir şekilde kavuşuyor. Her şeyi dokunmatik ve iletişim için wifi, bluetooth gibi teknolojiler kullanıyor.

Samsung Z FOLD dediği ilk katlanabilir telefonu seri üretime almıştı, satışına da başladı. Sahip olduğu katlanabilir ekran aynı zamanda üstün bir çözünürlüğe de sahip. Sahip olduğu yazılımları da cabası. Başta Android olmak üzere firmaların kendi ürettikleri yazılımlar da akıllı telefonlara şahane özelikler ekliyor.

Sosyal mecralar, yani facebook, twitter, instagram, whatsapp ve telegram gibi sanal iletişim kanalları akıllı telefonlar ile çok daha kullanışlı hale geldi. Kullanıcı sayılarındaki müthiş artışın da yegâne sebebi akıllı telefonlar oldu. Elinde akıllı telefonu olan hemen herkes bu uygulamaların en az üç tanesinde hesap açıyor ve en az iki tanesini aktif olarak kullanıyor.

Ülkemizde İnstagram en çok kullanıcıya sahip uygulama, peşi sıra Facebook, sonra Twitter geliyor. Whatsapp, alanı biraz farklı olsa da kendi alanında açık ara önde iken, genel olarak en çok kullanıcısı olan ikinci uygulama konumundadır.

Video izleme de youtube hala önde ancak tik tok aradaki farkı bir hayli kapattı. Tabi bunların yanı sıra TV uygulamaları da son zamanlarda çok hızlı büyüme kaydediyorlar. Başta Netflix olmak üzere Amazon da TV uygulamasında bir hayli fazla kullanıcıya sahip olmayı başarmıştır. Çok kısa bir zaman önce Türkiye’de de Türkçe olarak yayın hayatına giren Amazon fiyat olarak da şu ana kadar en iyi fiyatı sunan sanal TV konumunda. Yerli ve Milli olan sanal TV’miz ise tabi ki Acun Ilıcalı’ya ait olan EXXEN TV. Kurulum çalışmaları son hızla devam ediyor. Yakın zamanda yayın hayatına resmi olarak da başlamıştı. Kendi TV’si için dizi filmler çektirdiğini biliyoruz. Bazıları eski ama yeniden çekiliyor. Bazısı da tamamen yeni diziler ile şimdide ses getirmeye başladı bile.

Tabi bir de Covid-19 yasaklarından dolayı hayatımıza hızlı giriş yapan canlı görüşme uygulamaları var. EBA ile Milli Eğitim Bakanlığı öğrencileri canlı ders üzerinden eğitime aldı ancak yaklaşık 13 milyon nüfusa böyle bir eğitim olanağı sağlayacak altyapı elbette yoktu. Hal böyle olunca Bakanlık zoom ile anlaşma yaparak altyapısını kullanmaya başladı. Yani anlayacağınız, bu alanda en iyilerden ve en eskilerden birisi zoom idi. Yanısıra Microsoft Team uygulaması da oldukça iyi olduğunu ispatladı. Başta devlet erkanı olmak üzere birçok kurum ve kuruluş canlı iletişim için bu uygulamalardan birini kullandı.

Bu gelişmeler bize şunu gösteriyor. Teknoloji iyi işlerde kullanıldığında son derece faydalı olduğu açıktır. Ancak kötü niyetli kişilerin elinde de tüm insanlığı etkisi altına alabilecek olağan üstü kötü neticeler verebilecek hale gelebilmektedir.

Ayrıca gelişiminde çok daha ileri seviyelere ulaşacağı da kesindir teknolojinin. O halde bu yönde yatırım ve gerekli altyapı çalışmalarını yapmak hem devletler için hem de ülke insanları için elzemdir. Bu konuda ki gelişmelerden habersiz olamayız. Hatta tüm yenilikleri biliyor olmalı ve yeniliklere katkı koyabilmeliyiz. Bu bize hem ekonomik kazanç olarak geri dönecektir hem de askeri ve siyasi güç kazandıracaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.