Hava Durumu

YILDIRIM'A İKİNCİ ÜNİVERSİTE AÇILIYOR

Yazının Giriş Tarihi: 09.11.2022 17:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.11.2022 17:01

Pek çok kişi bilmez.
Yıldırım ilçemizde geçmişi 600 yılından eski olan, Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın ders verdiği medrese vardır.
Yıldırım Bayezid Külliyesi'ne çıkan yolundaki Yıldırım Aile Sağlığı Merkezi karşısındadır burası.
Tarih kaynaklarında Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazid dönemi beylerinden Kara Eyne Bey tarafından inşa ettirildiği ve yıkılmaya yüz tutmuşken Molla Yegan'ın onarımını yaptırdığı bina, ikinci kez Yıldırım Belediyesi'nce restore edildi.
Bursa kadılığı görevinde de bulunan Molla Yegan'ın adıyla anılan medrese, karşılıklı 2 bloktaki 12 oda ve ders salonundan oluşuyor.
Tarihi medrese bölümü 877, bahçedeki iki katlı ek bina 690, bahçe alanı 840 olmak üzere 2 bin 407 metrekareden oluşan butik bir üniversite kampüsünü andırıyor.
Buranın ilk restorasyonu dönemin belediye Başkanı Özgen Keskin tarafından yaptırılmış ardından da ne yazıktır ki Molla Yegan ismiyle kebapçı dükkanı olarak kiraya verilmişti.
Oktay Yılmaz'ın göreve gelmesiyle ilçenin tarihi özelliklerinin gün yüzüne çıkarılması hedeflenen çalışmaların ilki Molla Yegan Medresesi'nin aslına uygun haline dönüştürülmesi oldu.
Önce kiracının sözleşmesi sonlandırıldı ardından tarihi mekan restore edilip 600 yıl öncesi gibi ders verilen medrese çocuklarımızın bilimle buluşacağı merkeze dönüştürüldü.
Fatih Sultan Mehmed Han'ın da çocukluğunda ders aldığı medresenin yine çocuklara hitap etsin, yeni Fatihler yetişmesi için geçmişle geleceği buluşturacak fonksiyona dönüştürülerek adeta yeniden ihya edilmiş.
Adına da Molla Yegan Çocuk Üniversitesi koyduklarını belirten Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, burada geçmişten aldığımız medeniyeti geleceğe taşıyacak kuşaklar yetiştirmeği hedeflediklerini vurguluyor.
Başta astronomi olmak üzere pek çok noktada çocukların ufkunu açacak, zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak araç ve gereçlerin olacağı atölyelerle hizmet verilecek.
Astronomi bilimiyle çocuklarımızın hayal gücünü genişletecek uzay istasyonlarındaki yaşamı deneyimleyebilecek ve cep telefonlarına yüklenecek uygulamalarla buradaki cihazlarla etkileşim sağlayabilecek.
Es-Sufi'nin gök küresi ve Piri Reis'in haritasının güneş, ay ve dünyanın küçük modüllerinin uygulamalarının bulunacağı çocuk üniversitesinde ayrıca drama, matematik, sanat, hayal tasarım, biyoloji, kimya, elektrik ve yenilenebilir enerji, bilişim ve robotik kodlama atölyeleri ile kütüphane mevcut.
Hele ki, astronot kıyafeti giyerek bir astronotun 24 saatini yaşayabilecek olması çocuklar kadar ailelerini de heyecanlandıracaktır şüphesiz.
Yanı sıra çocukların aile bağlarını güçlendirmeye yönelik bilim ve sanat atölyelerinin de bulunacağı Molla Yegan Çocuk Üniversitesi, Yıldırım'ın geleceğine yapılmış en önemli hizmetlerden biri olduğu zaman içinde fark edilecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.