Hava Durumu

#Cumhuri̇yet

Yeni Marmara Gazetesi - Cumhuri̇yet haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Cumhuri̇yet haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

NOSAB'dan Cumhuriyet'in 100. yılına yakışır kutlama Haber

NOSAB'dan Cumhuriyet'in 100. yılına yakışır kutlama

NOSAB ve NİLSİAD, Cumhuriyetin 100. yıl coşkusunu doyasıya yaşamak için organize ettiği program kapsamında önce bir Cumhuriyet Korteji düzenledi, ardından Denden grubu üyelerini bölge çalışanları ve vatandaşlarla buluşturdu. Cumhuriyet’in 100. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programına NOSAB Başkanı Erol Gülmez ve NİLSİAD & NOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı Yalçın Aras ile sanayiciler, çalışanlar ve vatandaşlar katıldı. Türk Bayrakları eşliğinde NOSAB Atatürk Bulvarı’nda gerçekleştirilen Cumhuriyet Korteji’nin ardından etkinlik alanında bir konuşma yapan NOSAB Başkanı Erol Gülmez, Cumhuriyet’i meydanlarda kutlamak istediklerini ifade etti. NOSAB Başkanı Erol Gülmez, daha sonra şunları söyledi: “100 yıl önce ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Cumhuriyeti kurdu. Bizler onların anısını yaşatmak ve daha fazla geleceğe taşımak için sizlerle beraberiz. Cumhuriyet özgürlüktür arkadaşlar, Cumhuriyet bireylerin kendileri temsil etmesidir. Cumhuriyet eşitliktir. İnsanlara yaşadığı ülkede kendini eşit hissettirme meselesidir. Biz de bu değerleri yaşatmaya çalışan bir kurum olarak; daha müreffeh bir toplum oluşturmak için çaba gösteriyoruz.” Cumhuriyetin 100. yılının STK’lar ve OSB’ler tarafından genelde salonlarda kutlandığını belirten Gülmez, “100. yıl coşkusunu salona sığdıramayacağımızı düşündük. Sanayicimizle, çalışanımızla, ailelerimizle bir arada olmak için bir açık hava konseri organize ettik. Katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Yaşasın Cumhuriyet diyorum, Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk diyorum.” NİLSİAD & NOSAB Müteşebbis Heyet Başkanı Yalçın Aras ise Cumhuriyet’in 100. yılında Atatürk ilke ve devrimlerini geleceğe taşımak için gayret ettiklerini ifade etti. Konuşması sırasında Cumhuriyet’i kuran iradenin aynı güç ve azimle bağımsız Türkiye’yi inşa ettiğini vurgulayan Aras, erken Cumhuriyet döneminde açılan fabrikaları hatırlattı. Aras, 100. yıla özel yazdığı şiiri okudu ve şiirinin son dizelerinde “Biz Cumhuriyet çocuklarıyız. İlelebet Cumhuriyet demekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Aras, sözlerini katılan herkese teşekkür ederek tamamladı. Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliği katılımcıların Denden grubu şarkıları eşliğinde eğlenmesiyle devam etti. Konser sırasında yağan yağmura aldırış etmeyen kalabalık, NOSAB’ın dağıttığı yağmurlukları giyerek eğlenmeye devam etti.

Cumhuriyet'in 100. yılında Bursalılar konuştu: İyi ki Cumhuriyet var! Haber

Cumhuriyet'in 100. yılında Bursalılar konuştu: İyi ki Cumhuriyet var!

Cumhuriyet'in ilan edilmesinin 100. yılında tüm ülkede ve Bursa'da Cumhuriyet heyecanı hakimiyet gösteriyor.  Şehre bayraklar ve Atatürk resimleri asılırken vatandaşlar da Cumhuriyet'in 100. yılını kutlamanın gururunu yaşıyor. Biz de Bursalı vatandaşlara, Cumhuriyet'in 100. yılını kutladığımız bu günlerde duygu ve düşüncelerini sorduk. Cumhuriyet'in ilanının 100. yılında Bursalılar heyecanını ve mutluluğunu dile getirirken Atatürk ve silah arkadaşlarını da gururla andı ve Cumhuriyet'in 100. yılını yaşıyor olmamızın sebebinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyledi. Kimi vatandaş da Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılını büyük coşkuyla kutlayacağını belirtti ve 29 Ekim kutlamalarına heyecanla katılacaklarını ifade etti. "CUMHURİYETİMİZİ SONUNA KADAR YAŞATACAĞIZ" Cumhuriyet nice güzel yıllar yaşasın diyen bir vatandaş, "Önemli olan yaşamak ve yaşatmaktır. Bizler de cumhuriyetimizi sonuna kadar yaşatacağız. Cumhuriyetimiz ile birlikte biz kadınlar birçok hakka sahip olduk. Cumhuriyet ile birlikte daha çok büyüdük. Daha da büyüyeceğiz ve yarınlara daha sağlam adımlarla basacağız" dedi. "İYİ Kİ VAR CUMHURİYET" Çok mutlu ve gururlu olduklarını ifade eden bir çift, "İnşallah çocuklarımız, gençlerimiz Cumhuriyet'i ilelebet devam ettirecek. Umudumuz var. İyi ki var Cumhuriyet diyoruz" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Bayramı’nda Nilüfer büyük coşkuya sahne olacak Haber

Cumhuriyet Bayramı’nda Nilüfer büyük coşkuya sahne olacak

29 Ekim günü FSM’de Cumhuriyet Bayramı Yürüyüşü ile başlayacak kutlamalar, Gazapizm ile Teoman konserleri ile doruğa çıkacak. Nilüfer Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için Atatürk posteri dağıtımına da başladı. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını 100. yıl dönümü nedeniyle bu yıl Ekim ayına yayan Nilüfer Belediyesi 29 Ekim günü bu kutlamaları zirveye çıkaracak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde kentin dört bir yanının kırmızı beyazla donatılması için Nilüfer Belediyesi Atatürk posteri dağıtımına başladı. Nilüfer Belediyesi Halk Evi , Nâzım Hikmet Kültürevi ve Nilüfer Kent Konseyi önünde 24 Ekim’de başlayan Atatürk posteri dağıtımı 27 Ekim’e kadar saat 14.00 ile 19.00 arasında devam edecek. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de Atatürk posteri dağıtımına katılarak, vatandaşları 29 Ekim günü yapılacak Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne davet etti. Başkan Erdem, “Gelin 100. yıl gururunu hep birlikte yaşayalım, Cumhuriyetimize sahip çıktığımızı bir kez daha gösterelim” dedi. Nilüfer’de 29 Ekim günü kutlamalar, Nilüfer Cumhuriyet Meydanı’nda sabah 09.00’da yapılacak çelenk sunma töreni ile başlayacak. Akşam saat 19.00’da da geleneksel Cumhuriyet Yürüyüşü yapılacak. FSM Bulvarı Acıbadem Kavşağı’nda başlayacak olan yürüyüş Hastane Alanı’nda sona gerecek. Cumhuriyet’in yüz yıllık gururu, Hastane Alanı’ndaki iki konserle doyasıya yaşanacak. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in Cumhuriyet Bayramı konuşmasının ardından önce sevilen rapçi Gazapizm ardından hayranlarının gönlünde taht kuran Teoman sahneye çıkarak bütün Bursa’ya Cumhuriyet Bayramı sevincini doyasıya yaşatacak.

Genç Araştırmacılar Ulusal Sempozyumuna yoğun ilgi Haber

Genç Araştırmacılar Ulusal Sempozyumuna yoğun ilgi

BUÜ Mimarlık Fakültesi’nin Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlediği Cumhuriyetin 100. Yılında Bursa’da Kent ve Mimarlık Kongresi'nde gerçekleştirilen Genç Araştırmacılar Ulusal Sempozyumu, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başlatıldı. Programın açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu Eş Başkanı Dr. Öğr. Ü. Yıldız Salman, araştırmacı, akademisyen ve öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz açılışta yaptığı konuşmasında Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ve tüm yöneticilerini, Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle gerçekleştirdikleri kıymetli organizasyondan ötürü tebrik etti. İktisat Bölümü akademisyeni olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, "Mimarlığın önemi hakkında konuşmak bizim alanımız olmasa da yaşadığımız dünyada mimarlık mesleğinin gerçeğini çok net bir şekilde gözlemliyoruz. Nereye gidersek gidelim, hayatın içinde mimari eserlerle karşılaşıyor ve bu kıymetli mesleğin getirilerinden faydalanıyoruz. Özel olarak da uzaktan da olsa ilgi duyduğum bir alandır. Bu programa şahsi olarak da ilgi duyduğumu söylemek istiyorum. Mümkün olduğu kadar takip edeceğim. Düzenlenmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor, sempozyumun hayırlar getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu. SEMPOZYUMA YOĞUN İLGİ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan ise Cumhuriyetin en büyük kazanımlarından birinin estetik mimari ve kent anlayışı olduğuna işaret etti. Bu anlayışın sürdürülebilmesi adına akademik anlamda üstlerine düşen her türlü görevi yerine getirmek için gayret ettiklerini kaydeden Dekan Arslan, “Bu anlayış içerisinde gerçekleştirdiğimiz kongremizde, genç araştırmacılarımızın gözünden son 100 yıl içerisinde Bursa’daki önemli mimari ve mekânsal değişiklikleri tartışmayı hedefliyoruz. İlana çıktığımızda genç araştırmacılardan çok sayıda bildiri geldi. Bu bizi ayrıca mutlu etti. Her biri son derece kıymetliydi. İlgi gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Güzel, verimli ve tartışmaların olduğu bir sempozyum diliyorum” dedi. Sempozyumda daha sonra DOCOMOMO_Türkiye Sunuşları, 2004-2022 Bursa Envanteri ile TMMOB Mimarlar Odası’nın 2022 - XWIII. Ulusal Mimarlık Sergisi’nin açılışları gerçekleştirildi. Program, gerçekleştirilen iki farklı oturumla devam etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasaya açıklamsı Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasaya açıklamsı

Numan Kurtulmuş, Ankara Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış törenine katılarak, 'Türkiye'yi Yarınlara Taşımak' konulu ilk dersi verdi. Kurtulmuş, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgenin emperyalistlerce bir savaş alanı haline getirildiğini söyleyerek, "Hiç şüphesiz bugün hem Orta Doğu'da hem Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde ortaya çıkan bu terör örgütleri, sadece kendi başlarından ibaret değildir. Bu saldırıların arkasında birkaç tane pespaye terörist yoktur. Bunlara lojistik destek sağlayan, istihbarat destekleri veren, silah destekleri veren ve hatta kendi ülkelerinin başkentlerinde siyasi destekler verenlerin kimler olduğunu çok iyi biliyoruz. Dün bu milletin kurtuluş mücadelesinde verdiği savaş, bugüne göre çok daha kolay, çok daha açık bir savaştı. Ama Allah'ın izniyle dün nasıl kurtuluş mücadelemizin arkasından yeni Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun külleri üzerinden inşa edildiyse, hiç şüphemiz yok ki bugün karşımıza çıkarılan bu emperyalist aparatları da kırıp, bir kenara atarak 2'inci yüzyılımızda çok daha güçlü, çok daha büyük, çok daha müreffeh bir Türkiye'yi inşa edeceğiz" diye konuştu. 'SELÇUKLU DA OSMANLI DA CUMHURİYET DE BİZİMDİR' Türk tarihinin her bölümünün içinden dersler çıkarılacak incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Kurtulmuş, "Türkiye'nin tarihini bölerek, tarihinin bir diğer kısmını bir diğer kısmına yabancılaştırarak okumaya çalışmak, bu millete yapılacak en büyük haksızlıktır. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, Cumhuriyet de bizimdir. Hepsinin birikimi de bu aziz milletin kendi çabasıyla ortaya koymuş olduğu büyük bir birikimdir. Tarih yazan milletler, güçlü tarihlerinden güç devşirerek, tarihlerinden ders alarak ileriye doğru hızla yürüyebilen milletlerdir. Onun için özellikle Osmanlı'yı ve Cumhuriyeti iki farklı devletmiş gibi, iki farklı serüvenmiş gibi okumaya çalışmak hem bilimsel olarak hata hem tarihi olarak büyük bir yanılgıdır. Şimdi Allah'ın izniyle bu topraklarda kurduğumuz son devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kıyamete kadar yaşatacak kararlılık içerisinde yolumuza devam edeceğiz" dedi. 'YENİ BİR ANAYASA'YI KAZANDIRACAĞIZ' Türkiye'de adalet sisteminin, siyaset kurumunun ve sivil toplumunun güçlenmesinin, Türkiye'nin 2'inci yüzyılındaki önemli hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bu beyanda, özellikle Türkiye'nin artık yeni bir anayasa yapma mecburiyeti olduğu ayan beyan ortadadır. Bunun için TBMM olarak öncülüğünü yapacağız ve inşallah bütün siyasi partilerin, üniversitelerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, hukuk camiamızın ve herkesin fikirlerinin tartışıldığı; sonuçta milletin büyük çoğunluğunun 'Evet bu oldu, içimizde sindi' dediği yeni bir anayasayı inşallah bu millete birlikte kazandıracağız. Daha doğrusu milletimiz bu yeni anayasayı yapabilecek bir gücü ortaya koyacaktır. Anayasanın çok kuvvetli şekilde değiştirilmesi hedefi, yeni bir söz değil; yeni bir talep hiç değildir. Hele hele bir fantezi de değildir. 1982 Anayasası, 1961'in antidemokratik, darbeci anayasasından aldığı güç ve ilhamla, Türkiye'nin ayaklarına yeni prangalar olarak vurulmuş ve anayasanın kabul edildiği günün neredeyse ertesi gününden itibaren başta üniversitelerimiz olmak üzere her platformda yeni bir anayasa tartışılmıştır. Ümit ediyorum ki Türkiye yeni, özgürlükçü, katılımcı, kapsayıcı, çağdaş, milli, yerli bir anayasa yaparak, özellikle insan odaklı hak ve özgürlükleri geliştiren yeni bir anlayışla artık yeni bir anayasaya kavuşacaktır" diye konuştu. Kurtulmuş'a konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından hediye, takdim edildi. Kurtulmuş, daha sonra Ankara Üniversitesi'nde profesörlüğe terfi eden öğretim üyelerine belgelerini verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.