Hava Durumu

#Dünyayi

Yeni Marmara Gazetesi - Dünyayi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünyayi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nilüferli çocuklar hayallerindeki dünyayı ağaca sığdırdılar Haber

Nilüferli çocuklar hayallerindeki dünyayı ağaca sığdırdılar

Nilüfer Belediyesi’nin edebiyat ve sanat dünyasına kazandırdığı yazı evleri, konuklarını ağırlamaya, çalışmalara ilham olmaya devam ediyor. Yazı evlerine gelen konuklar, düzenlenen atölye çalışmalarıyla da çocuklarla bir araya geliyor. Yeni çocuk kitabı için çalışmalarını Göl Yazıevi’nde sürdüren yazar Nermin Ferhan Karamuti ile çizer Neslihan Özceylan da, Nilüfer Belediyesi Üçevler Kütüphanesi’nin çocuk okurlarıyla atölye çalışması gerçekleştirdi. Nilüfer Belediyesi’nin İklim Yılı ile bağdaşan atölyede çocuklar, ilk olarak yazar Nermin Ferhan Karamuti’nin doğa ve temiz bir dünya temalı “Benim Ağacım” adlı şiirini okudu. Neslihan Özceylan’dan da temel çizim teknikleri konusunda bilgi alan çocuklar, ardından hayal güçlerini konuşturarak sıra dışı ağaç resimleri çizdi. Keyifli geçen günde çocuklar, zihinlerindeki dünyayı, temiz bir doğayı, çizdikleri ağaç resimlerine yansıttı. Yazar Nermin Ferhan Karamuti, “Çevre Dedektifi” adlı kitabından çocuklara bahsederken, Neslihan Özceylan da, çocukların isteklerine göre çeşitli obje ve hayvanları barındıran bir ağaç resmi çizdi. İklim krizi ile çözüm yolları ve hayal kurma becerisine yönelik çocuklarda farkındalık oluşturma amacıyla atölye çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Nermin Ferhan Karamuti, “Çocukların içinde var olan hayal güçlerini, farkındalıklarını çizimle, hikayeyle anlatmalarını istedik Resim çizmenin ve yazmanın evrensel sanat olduğunu, kuralsız bir iş olduğunu, her çocuğun özgüveniyle ve hayal gücünü kitaplarla pekiştirdiğinde pek çok şey yapabildiğini göstermek istedik” diye konuştu. Çocuklara büyük değer verdiğini, çocuklar için yazıp onların hayallerinden beslendiğini ifade eden Karamuti, “Çocukların, dünyayı daha iyi yerlere getirip, değiştirebileceklerine inanıyorum. Benim Ağacım adlı şiirimle benim zihnimdeki ağacın nasıl olduğunu, neyi ifade ettiğini onlara hatırlatmak istedim. Çocuklardan da hayallerinde kurdukları gerek çevre, gerek doğa kirliliğiyle ilgili, gerekse kendi içlerinde oluşturdukları ağacı çizmelerini istedik. Nasıl bir dünya, ağaç, evren görmek istiyorlarsa onu kağıda döktüler” dedi.

Kadınlar dünyayı söylüyor Haber

Kadınlar dünyayı söylüyor

Etnomüzikoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve BUÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Proje koordinatörlüğü Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı, “Türkiye’den geleneksel enstrüman icracısı olan 34 kadın sanatçısının yer aldığı albüm olduğu Orpheus Yapım etiketiyle mayıs ayında yayınlanmış olacak. Çalışmanın gelirleri Etnomüzikoloji Derneği Şehvar Beşiroğlu Lisansüstü Eğitim Bursu’na aktarılacak olup, etnomüzikoloji, müzikoloji, müzik performansı alanlarında yurt içi, yurt dışı lisansüstü eğitim yapmaya hak kazanmış ihtiyaç sahibi kadın öğrencilere burs verilerek kadınların sanat ve bilim alanında ilerlemeleri yolunda önlerine çıkan engelleri ortadan kaldırmak adına somut bir yolla katkı vermeyi hedefliyoruz. Albüm projesinde, Mercan Erzincan, Burcu Karadağ, Tülay Örten Yıldız gibi tanınmış öncü isimlerin yanı sıra, genç jenerasyondan umuWveren kadın performans sanatçıların bulunması projenin rol model olma özelliğini de yansıtmaktadır” dedi. “Müzik ve Kadın” Uluslararası Sempozyumu 21-23 Mayıs tarihleri arasında hibrit olarak gerçekleşecektir” diyen Varlı, “Dünyaca tanınmış isimler olmakla beraber, konu sadece müzik ve kadın özelinde kalmamış, tarih, sosyoloji, tiyatro, sinema, dans gibi alanlardan bilim kurulu üyeleriyle interdisipliner bir çizgide yola çıkmıştır. Proje başlığı, her ne kadar öncelikle, müzik yapmak gibi bir algı uyandırsa da, kadınların her türlü yollar yerküreyi, dünyayı, toprağı özgürce üretecekleri fikir dünyaları, özgürce söyleyecek söz bellekleri, özgürce çalıp söyleyecekleri şarkılarıyla dünyayı daha güzel, yaşanılır bir hale dönüştüreceklerine olan inancımızla birlikte, yaşayan her bireyin, yaşam hakları çerçevesinde, cinsiyete dayalı ayrım yapılmaksızın var olmalarına olan inancımızın da metaforik bir isimlendirmesidir. Bu nedenle her iki etkinliğin sembolü lavantalı kadınlardır” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLER İNEGÖL BELEDİYESİ İLE DÜNYAYI TAKİP EDİYOR Haber

ÇİFTÇİLER İNEGÖL BELEDİYESİ İLE DÜNYAYI TAKİP EDİYOR

Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olan Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı. İnegöl Belediyesi, çiftçilerin tarım sektöründeki yenilikleri görmeleri maksadıyla fuara gezi düzenledi.15. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı 6 Şubat Perşembe günü başladı. Uluslararası alım heyetleriyle Türkiye’den üreticileri bir araya getiren 15. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 9 Şubat 2020 Pazar akşamına kadar devam edecek. 75 ülkeden iştirâkçi firmaların 954 stantla yerini aldığı fuarı 360 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.Açılışını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı fuara yönelik İnegöl Belediyesi de şehrimizdeki çiftçiler için bir organizasyon gerçekleştirdi. İnegöl Belediyesi Muhtar İşleri Müdürlüğü ve İnegöl Muhtarlar Derneği organizasyonuyla İlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren ve Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak’ın da katıldığı 46 kişilik fuar gezisi tertip edildi. Farklı kırsal mahallelerden çiftçilerin katıldığı gezide, tarım sektöründeki yeniliklerin ve gelişmelerin yerinde incelenmesi, sektör temsilcilerinin ufkunu geliştirmesi hedeflendi.Kırsal kalkınma odaklı çalışmalarıyla İnegöl’ün tarım özelliğini daha yukarıya taşımayı amaçlayan ve bu doğrultuda farklı projeleri hayata geçiren İnegöl Belediyesi, 'bilinçli üretim için bilinçli üretici' anlayışıyla düzenlediği bu fuar gezisiyle dünya tarımının kalbinin attığı merkezle İnegöllü çiftçileri buluşturdu. Gerçekleştirilen fuar gezisiyle İnegöllü üreticiler fuardaki farklı tarım teknolojileri ve tarımsal mekanizasyon âletlerini yakinen görme fırsatı buldular.Fuar gezisi hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl’ün mobilyası, köftesi, Oylat kaplıcalarının yanı sıra tarımda da öncü olduğunu söyleyerek, 'İnegöl bir sanayi şehri olduğu kadar aynı zamanda bir tarım şehri. Gerek meyve üreticiliği, gerek fidancılık, gerek ay çekirdeği ve gerekse çöğür üretimiyle hem ülkemizde hem de dünya çapında tercih edilen bir markadır. Tarım sektöründe güzel bir başarı yakalayan İnegöl Tarımının daha da gelişebilmesi, çiftçimizin ve tarım yatırımları yapan müteşebbis esnafımızın daha donanımlı olması adına, teknoloji ve yenilikleri daha yakından takip edebilmesi için bizlerde yaptığımız projelerle kendilerine destek oluyoruz' dedi.Fuar gezisine katılan çiftçiler ise organizasyondan duydukları memnuniyeti dile getirerek İnegöl Belediyesine tarım sektörüne verdiği destek için teşekkür ettiler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.