Hava Durumu

#İse

Yeni Marmara Gazetesi - İse haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İse haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yıldırım'da 4 bin kişi işe yerleştirildi Haber

Yıldırım'da 4 bin kişi işe yerleştirildi

Yıldırım Belediyesi, nitelikli iş gücü oluşturup istihdama katkı sağlamak amacıyla ücretsiz teknik eğitim kursları düzenliyor. Sanayi şehri Bursa’da işverenin nitelikli, kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak ve gençlere istihdam yaşatma adına Yıldırım Belediyesi’nden önemli bir adım geldi. Yıldırım Belediyesi, ücretsiz teknik eğitim kursları ile hem meslek öğretecek hem de iş sahibi yapacak. 1 Nisan’da başlayacak CNC Torna Eğitimi, CNC Freze Eğitimi, Cad-Cam (Solid Works- Solidcam), Makine Tasarım (Solid Works- Solid Cam Tabanlı), Saç Metal Kalıp Tasarım, Bebe-Çocuk Modelistliği, Jakarlı ve Armürlü Dokuma Desen Desinatörlüğü, Endüstriyel Dikim Makinesi Operatörlüğü eğitimleri ile eğitimde ve istihdamda yer alamayan gençlere, yetkinliklerine ve geliştirilebilir özelliklerine uygun mesleki beceriler kazandırmak ve istihdama katılmaları hedefleniyor. “Kalıcı istihdam hedefimiz” Eğitimler ile ilçedeki mevcut işgücü niteliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapmaya gayret gösterdiklerinin altını çizen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, teknik eğitimler kapsamında düzenlenen mesleki eğitim programlarının İŞKUR ve MEB destekli programlar olduğunu ve kurs sonunda başarılı olan öğrencilere sertifika verileceğini belirtti. Başkan Oktay Yılmaz, “Genç nüfusun istihdam edilmesi için istihdam açığı olan meslek gruplarında becerilerinin geliştirilmesi ve iş hayatına kazandırılması sonucunda Yıldırım ilçesindeki genç işsiz oranının düşürülmesi ile başta tekstil sanayisi olmak üzere, otomotiv sanayi ve makine sektörüne nitelikli ara eleman yetiştirilerek kalıcı istihdamın sağlanması en önemli hedefimiz” dedi. “4 bin kişiyi işe yerleştirdik” Kurdukları istihdam ofisleriyle işveren ve iş arayanları buluşturduklarını söyleyen Başkan Yılmaz, “Göreve geldiğimizde bir istihdam ofisi oluşturduk. Bunu da İŞKUR’la beraber yaptık, onların çok ciddi desteği oldu. BTSO’yu ve BEKSİAD’ı da işin içine kattık. Geçtiğimiz yıl hizmete başladık ve 6 binin üzerinde başvuru aldık ve 4 bin arkadaşımızı işe yerleştirdik. Sanayicinin nitelikli iş gücüne ihtiyacı var, bizim de genç nüfusumuz iyi. Bu anlamda kalkınma ajansı ile bir proje geliştirdik, atölyeler kurduk. Salgın sürecinden dolayı eğitimler veremiyoruz ancak yakın zamanda başlayacağız. Burada eğitimler vererek bu arkadaşlarımızın iş bulmalarına katkı vereceğiz. Böylece hem sektörün canlı kalmasına destek sağlamış hem de gençlerimize çalışma alanı oluşturmuş olacağız” diye konuştu.

ÇİLEK TARLADA 5, PAZARDA İSE 10 LİRA Haber

ÇİLEK TARLADA 5, PAZARDA İSE 10 LİRA

Bursa’nın İnegöl ilçesinde üretilen ve ‘kırmızı elmas’ olarak bilinen çilekte, yılın ilk hasadına başlandı. Çilek tarlada 5, pazarda ise 10 liradan satılıyor. İnegöl’e bağlı Kurşunlu Mahallesi’nde üretimi yapılan ve ‘kırmızı elmas’ denilen çileğin hasadına başlandı. Tarlada kilosu 5 liradan satılan çilek, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Havaların soğuk gitmesi nedeniyle bu yıl hasat biraz geç başladı. Geçen yıl Nisan aylarının sonlarına doğru başlanan çilek hasadı bu yıl Mayıs ayında başladı. İnegöl’de çileğin hasadı 7 ay sürüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan çilek üreticisi Muharrem Kılınç, '10 yıldır bu işi yapıyorum bu yıl yoğun talepten dolayı üretimi arttırdık. Kurşunlu bölgesinde kapalı ve açık alanları hesapladığımızda yaklaşık 15 bin dönüm çilek ekimi yapılıyor. Bizim topraklarımızın verimi güzel olduğundan dolayı çileğimiz de güzel, aroması da yüksek. Yaklaşık 7 ay boyunca çilek oluyor. Bu yıl fiyat ise 5 lira geçen sene gibi ama pazarda 10 liradan satıldığını duyuyoruz. Geçen yıl Nisan ayının sonlarına doğru hasat başladı ama bu yıl Mayıs ilk haftasında hasat oldu, bunu sebebi ise havaların soğuk ve yağmurlu geçmesi. Bizim en büyük sıkıntımız ise korona virüs sebebiyle işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamaları böyle devam ederse tarlada çalışacak işçi olmazsa emeğimiz boşa gider. Böyle bir şey olursa da yetkililer ona göre bir çözüm bulacaklardır diye düşüyoruz. Bu yıl verim de güzel' diye konuştu.

BAŞ VE BOYUN KANSERLERİ, ÖLÜMLERİN İSE YÜZDE 4’ÜNÜ OLUŞTURUYOR Haber

BAŞ VE BOYUN KANSERLERİ, ÖLÜMLERİN İSE YÜZDE 4’ÜNÜ OLUŞTURUYOR

Baş ve boyun kanserleri, tüm vücut kanserlerinin yüzde 9’unu, ölümlerin ise yüzde 4’ünü oluşturuyor. Uzmanlar, bu bölgedeki kanser türlerinde ise en çok gırtlak ve akciğer kanserinin görüldüğüne dikkat çekiyor.Baş ve boyun kanserlerinin oluşumunda en önemli etkenin sigara olduğuna dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gökhan Aktürk, sigara ile birlikte alkol de kullanılırsa kanser gelişme riskinin önemli oranda artacağına dikkat çekti. Aktürk, 'Sigara ve alkolün birlikte kullanımı, yalnız başına sigara veya alkole göre kanser riskini yüzde 75 artırır. Sigara dumanının, 4 binden fazla farmokolojik olarak aktif ve kanser yapıcı bileşik içeren bir karışım var. Poliaromatik hidrokarbonlar, heterosiklik hidrokarbonlar, N-nitrozaminler, aromatik aminler, aldehitler, uçucu karsinojenler, inorganik bileşikler ve radyoaktif elementler dahil 43 adet karsinojenik madde sigara dumanında tanımlanmıştır. Bu maddeler kanser oluşumunda DNA’ya bağlanarak onu hasara uğratırlar ve hücrelerde kontrolsüz çoğalma başlar' diye konuştu.Op. Dr. Gökhan Aktürk, baş ve boyun bölgesi kanserleri olan hastalarda yapılan araştırmalarda, bu hastaların yüzde 70’lik diliminin, 20 yılın üzerinde sigara kullandığının tespit edildiğini söyledi. Aktürk, 'Yine aynı çalışmada hastaların yüzde 10’luk kısmın da 10 yılın üzerinde sigara içtiği ortaya çıkmıştır. Baş boyun bölgesi kanserlerinde belirtiler cilt, dudak, ağız içerisi gibi görünen kısımlarda uzun süre iyileşmeyen yara, burunda tıkanıklık, kanama, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, boğaz ağrısı, ağızdan kan gelmesidir. Bunlar kanserin bulunduğu bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Baş-boyun bölgesi kanserlerinin tanısı, fizik muayene, endoskopik muayene, CT, MRI ve kesin tanı biyopsi ile konur. Tedavi cerrahi ve cerrahi sonrası gerektiği dönemlerde kemoterapi ve radyoterapidir. Görüldüğü gibi sigara ile kanser arasında pozitif bir ilişki vardır. Sigara, özellikle alkol ile birlikte kullanıldığında kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Bugün sigara ile alkol kullanma alışkanlığı insanımızın sağlığını sürekli tehdit etmektedir. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkların mutlaka bırakılması gerekmektedir' dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.